Šolta vas očekuje – Posjetite Dane otvorenih konoba i upoznajte otočke vinare!

Turistička zajednica otoka Šolte i otočki vinari pozivaju vas na Dane otvorenih konoba koji će se održati u dva termina. Druženja uz šoltanska vina, ali i autohtone zalogaje održat će se 5. srpnja i 12. srpnja.

Dani otvorenih konoba započinju u srijedu, 5. lipnja u Agroturizmu Kaštelanac iz Gornjeg Sela kod vinara Vicka Kaštelanca gdje će posjetitelji moći kušati izvrsna vina ove vinarije, ali i njihove autohtone gastro delicije. Vicko Kaštelanac će u svojoj vinariji i kušaonici ugostiti i OPG Kalebić – Jakupčević . Ovo vinsko druženje počinje u 20 sati.

Dobričić je stara autohtona sorta crnog vina koja raste na otoku Šolti i definitivno je jedna od najznačajnijih autohtonih sorti Dalmacije. Danas dobričić najviše raste upravo na ovom otoku, no može se naći i u nekim drugim dijelovima srednje Dalmacije. Grožđe ove vinske sorte daje izrazito tamnocrveno, gotovo ljubičasto vino, zbog čega ga ponekad još zovu i „najmračnijim vinom Dalmacije“.

Dani otvorenih konoba započinju u Agroturizmu Kaštelanac

U ponudi Agroturizma Kaštelanac je rose od dobričića Priženca 2022, crno vino dobričić Villa Superior 2020 i kupaža dobričića, plavca malog i crljenka kaštelanskog Famija 2021 te bijelo vino od maraštine, Brig 2022.

Svakako treba istaknuti kako je Vicko Kaštelanac jedan od začetnika ponovnog uzgoja ove autohtone šoltanske vinske sorte, a koja je skoro bila pred izumiranjem.

Obitelj Kaštelanac uzgojem dobričića bavi se još od davne 1762. godine. Uz nasade vinograda koji su starosti i do 60 godina, danas Vicko Kaštelanac ima i nove nasade dobričića. Priču obitelji Kaštelanac svakako vrijedi čuti. Dani otvorenih šoltanskih konoba idealna su prilika da se upoznate s izvornom vinskom pričom sa škrtog škoja koji se itekako ima čime ponositi. Zato već 5. srpnja ne propustite doći u Gornje Selo!

Vicko Kaštelanac

Autohtoni proizvodi vinarije Kaštelanac.

Također, prvog dana manifestacije, domaćini iz OPG-a Kalebić-Jakupčević  posjetiteljima će ispričati sve o njihovom vinu i proizvodnji, a moći će se kušati i kvalitetno vino Dobričić 2021.

Posjetitelji će prvog dana manifestacije imati priliku kušati i vina OPG-a Kalebić-Jakupčević.

Vinske večeri u vinariji Marinac

Vinar Tomislav Purtić ispred Vinarije Marinac iz Srednjeg Sela, domaćin je vinskog druženja koje će se održati 12. srpnja pa svakako navratite i upoznajte se s još jednom izvornom šoltanskom pričom o nasljeđu, ljubavi prema vinu i lozi, radu i tradiciji… Na Danima otvorenih konoba, nastupit će domaća klapa Sotto Voce.

Vinarija Marinac nalazi se u Srednjem Selu.

Odlična vinska priča sa Šolte uskoro počinje!:)

Ne propustite upoznati otočke vinare i čuti njihove vinske priče! Vidimo se!

Više o šoltanskim vinarima možete pročitati u našim reportažama u sljedećim poveznicama:

Naslovna fotografija: Detalj iz vinograda vinarije Kaštelanac

https://festivalmaslinazagreb.comspot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci