Šoltanski vizionar ekološkog uzgoja dobričića i maslina – Predstavljamo vinara Karla Balića

Prije dvadesetak godina gospodin Karlo Balić iz Srednjeg Sela na otoku Šolti odlučio je obnoviti stare i zapuštene obiteljske vinograde. Već tada imao je jasnu viziju svog vinskog puta. Njegov OPG bazira se na ekološkoj proizvodnji i najvažniji cilj su kvalitetno vino i maslinovo ulje. Pa kad dođete u ovo malo i mirno selo u srcu Šolte i svratite do konobe vinara Balića, kušate njegova izvrsna vina i ulje, jednostavno imate osjećaj kao da vam je cijela Dalmacija na dlanu. Ima nešto u tom malom otočnom mjestu, staroj kamenoj kući, gredama i bačvama vina koji zaokružuju lijepu poslovnu priču. Naravno, vino Stari Dobričić će Vas oduševiti prepoznatljivom tamno crvenom bojom i čistom aromom, ali i ostala vina naravno morate kušati…

Obitelj Balić generacijama je na otoku. Unazad 200 godina obitelj se isključivo bavila vinogradarstvom i maslinarstvom. Tako i otac gospodina Karla Balića koji je cijeli svoj život proveo uz vinove loze i masline. Sa starošću je teški fizički rad bio problem i u jednom razdoblju vinogradi i masline ostaju zapušteni. Obitelj je tada imala 1 000 loza.

Vinarija Karla Balića smještena je u staroj obiteljskoj kući u Srednjem Selu.
Ulaganja u vinograde i opremu, ali i konobu koja nikog ne ostavlja ravnodušnim
No ljubav prema lozi i maslini kao da je bila presudna da pred dvadeset godina Karlo Balić odluči ponovno pokrenuti priču…Uz pomoć subvencija Općine Šolta obitelj kupuje prve sadnice i potrebnu mehanizaciju. Krenuli su u sadnju vinove loze i malo po malo krenulo je i uređivanje  konobe u staroj obiteljskoj kući.
Pogledajte i naš video prilog:
Karlo Balić

Zahvaljujući sredstvima natječaja LAG-a Škoji u 2020. godini za OPG je kupljena potrebna oprema: malčer, škare za živicu i električne škare, drobilica granja, ali i barik bačve iz Francuske te sustav za hlađenje vina i mošta. Također, nabavljeni su i stupovi za vinograd kako bi se stari vinograd podignuo na žicu te time olakšala obrada i održavanje loze, ali i povećao urod i kvaliteta grožđa.

“Sva sredstva pametno smo uložili i uvelike su nam pomogla da razvijemo posao. Trebalo je puno toga napraviti i urediti. Nama ostaje još do kraja urediti konobu što ćemo vjerujem uspjeti do početka iduće turističke sezone. U konačnici, želja nam je da to bude jedna reprezentativna konoba u kojoj će se gosti osjećati kao da su kod kuće”, kaže Balić.
Iako konobi još nedostaje par završnih detalja, izgleda fantastično! U dijelu koji je rezerviran za bačve ističu se kamene stijene i drvene grede, a cijeli je prostor diskreno osvijetljen. Pažnju privlače i umjetničke slike koje su se u ambijent savršeno uklopile. Pa dolazilte li na Šoltu, svakako svratite u Srednje Selo do gosp. Balića!
Ekološki uzgoj vinove loze i maslina
Karlo Balić ima 8 000 loza dobričića, merlota, babića i plavca malog, dok godišnja proizvodnja iznosi oko 3 000 – 4 000 l. Kako nije riječ o velikim količinama, prodaja je za sada na kućnom pragu.

“Imam licencu za ekološku proizvodnju, Želim imati svoje grožđe, jer onda znam što stavljam u bocu. Želim raditi prirodna vina i ne koristim nikakva umjetna gnojiva, pesticide, a ista priča je i s maslinama. Imam 200 maslina od kojih dobijem samo 40 l ulja. Ne želim ići na količinu, već na kvalitetu” ističe Balić. Dodaje kako je svima teško s obzirom na poskupljena. “Na tu količinu maslina moram kupiti 3 000 – 4 000 kuna gnoja. Ne uspijem platiti nekome da ih sve očisti pa pola očistimo supruga, ja i djeca, a drugu polovicu platimo nekome. Više od 10 000 kuna potrošio sam prošle godine samo na masline”, kaže Balić.

“Moja vina svake godine imaju 13 – 13,5 % alkohola. Zasluge za takav postotak pripisujem upravo toj ekološkoj proizvodnji, jer gnojim samo stajskim gnojivom, grožđe ozračim, skidam sve zaperke i višak grožđa. To grožđe je na suncu cijelo ljeto. Zrno nije veliko i imam manji prihod, ali imam odličnu kvalitetu” – zaključuje vinar te ističe kako je upravo to njegova vizija poslovanja u kojoj mu pomaže obitelj: supruga Helen, kćerke Bruna i Nera te sin Marin.

Kćerka Bruna i Karlo Balić.
Za tjeranje zečeva iz vinograda zadužena je Tara 🙂
Domaća spiza i vino
Konoba je zamišljena za ugodna druženja manjih grupa i vinske prezentacije, gdje će gosti kušati vina, čuti šoltansku priču o dobričiću te uživati u domaćoj hrani.
Ovdje možete kušati isključivo domaću spizu…

“Želimo ponuditi izvornu kuhinju, neka specifična šoltanska jela, ribu koja je to jutro bila na našoj tržnici. Želimo ponuditi isključivo otočne proizvode, jer mislim da je jedino takva prezentacija otoka i njegove ponude dobra. Moramo se držati onog što imamo, što je izvorno”, smatra Karlo Balić.

Tako bi trebalo i biti. Otočna priča otočnih ljudi, nošena entuzijazmom i ljubavlju prema onome što rade.

Jedna stara kamena kuća na Šolti ispričat će Vam mnoge tajne, a vino i ulje iz ove priče čekaju da ih otkrijete!

Mi već jesmo, ali vratit ćemo se opet! 🙂

Tekst / foto : Tonka Hohnjec (Gric Gric)

 

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci