Šolta – otok ružmarina, meda, maslinovog ulja, vina i čuvita!

Iako po svojoj veličini otok Šolta ulazi u kategoriju manjih otoka, njegova ljepota i posebnost ono su što ga čini jedinstvenim. Zato ako još niste posjetili ovaj srednjodalmatinski otok nadomak Splita, u našem članku saznajte zašto ga trebate istražiti!

Mi smo bili te sreće pa smo na Šolti proveli djetinjstvo. Ali ne bilo kakvo. Bilo je to djetinjstvo ispunjeno smijehom i veseljem, uz baku i didu, u jednoj divnoj, tada još nepoznatoj, mi ćemo slobodno reći, najljepšoj uvali na otoku!

Na otoku ima puno malih lijepih uvalica. (foto: Gric Gric)

I kao da nema riječi kojima bi mogli opisati te bezbrižne dane… Kako istaknuti sve divne ljude, prirodu i more uz koje smo sve naučili.

Naučili smo ribariti, bacati mreže, brati smokve i masline, uzgajati koze… Hodali smo po brdu bosih nogu nakon kiše u potrazi za puževima…  Naime, baka je uvijek poslije kiše nas djecu slala skupljati puževe koje bi poslije na vatri spremala kako je samo ona znala…

Naučili smo što je vrijedno na otoku i što otočane usrećuje. Par ribica ulovljenih u mreži za večeru i da su susjedi uvijek pri ruci ako nešto krene po zlu…

Iako se puno toga (na žalost) od tada promijenilo, otočani su ostali vjerni svojoj tradiciji i kulturi. Šoltani vrijedno rade u maslinicima i vinogradima i osvajaju svjetske nagrade i priznanja! To je nešto na što su svi otočani ponosni!

Mir uz plavetnilo – Šolta, otok u koji se odmah zaljubite (foto:Gric Gric)

Šoltansko ekstradjevičansko ulje dobiva se iz dviju poznatih sorti maslina: Šoltanke i Oblice. Šoltanka je još poznata i pod nazivom Levantinka. Danas organsko „Šoltansko maslinovo ulje“ ima zaštićenu oznaku izvornosti (Protected Designation of Origin) i na najprestižnijem natjecanju maslinovih ulja u New Yorku unazad nekoliko godina ponosno je na pobjedničkom tronu!

Na otoku je niz autohtonih konoba u kojima će Vam isključivo biti poslužena domaća hrana i vino. U njima se prezentira ono najbolje od eno-gastronomije otoka. Restorani manje – više imaju standardne jelovnike, izuzev nekoliko ribljih konoba.

U OPG-ovima između ostalog, možete kušati i tortu od rogača, fritule, med od samoniklog ružmarina uz čašu dobrog šoltanskog vina autohtone sorte Dobričić. Škrta zemlja nije vinarima bila naklonjena pa se na otoku proizvode male količine vina, no njihova kvaliteta zato je vrhunska! Posljednjih godina sade se i novi nasadi, a to raduje, jer znači da ljudi ulažu u otok i da na njemu ostaju raditi i živjeti.

Štrudla od smokava! Mi smo je kušali, ali i napravili i možemo samo preporučiti ovu slasticu! (foto: Gric Gric)
U konobama – samo svježa riba! (foto: Gric Gric)

Šolta ima daleku povijest koja seže u prapovijest kada je otok i naseljen. Ovdje se razvilo nekoliko većih i manjih mjesta. Glavno mjesto su Grohote koje se nalaze u središnjem dijelu otoka. Mjesto Maslinica karakterizira sedam malih otočića koji ju okružuju, ali i najljepši zalazak sunca na otoku… Treba istaknuti i Stomorsku, najstarije naseljeno mjesto, a  koja se u posljednjih desetak godina uzdignula kao pomorsko i turističko središte, zatim Gornje, Donje i Srednje selo, mala sela tipična za Dalmatinske otoke..

Dođete li na otok, morate probati šoltanski med od samoniklog ružmarina! (foto: Gric Gric)
Flora i fauna otoka iznimno je bogata…. (foto: Gric Gric)
foto: Gric Gric

Mjesto Nečujam je pravo turističko i apartmansko naselje, dok je Rogač najpoznatiji kao pristanište trajekta.

Šolta ima mnoge prekrasne uvale kojima nećemo otkriti imena… To ćete morati sami saznati!

Pogled iz Maslinice u sumrak (foto: Gric Gric)
Maslinica – staro ribarsko mjesto (foto: Gric Gric)
Srednje selo (foto:Gric Gric)

Simbol otoka je čuvita – sova koju ćete pronaći u suvenirnicama i štandovima u najrazličitijim izvedbama… Mala sova snažno je utjecala na stanovnike otoka tako da danas brojne otočne udruge, zborovi i klubovi nose upravo njezino ime!

Na Šolti možete istraživati podmorje, bezbrižno se opuštati u jednoj od uvalica, negdje na osami ili plaži, razgledavati kulturna dobra, voziti se biciklom po biciklističkim rutama i naravno uživati i otkrivati eno-gastro ponudu…

Tu je i bogati kulturno-zabavni program Šoltanskog ljeta 2022!

U narednim tekstovima predstavljat ćemo pojedine OPG-ove i vrijedne otočane, zato čitajte nas i upoznajte ovaj predivan otok!

I naravno, dođite na Šoltu! 🙂

Čekamo Vas!

Tekst: Tonka Hohnjec

Foto: Gric Gric

Naslovna fotografija: Maslinica, Šolta / foto Gric Gric

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci

00:02:39

Ruska salata