Sljubljivanje piva s jelom

Pivo pobuđuje apetit, pa se čaša gotovo svakog piva može preporučiti kao dobar aperitiv prije jela. Ipak, najbolje je popiti svijetlo, visoko prevrelo tzv. suho lager pivo plzenskog tipa ili gorči ale.

Pivo odlično gasi žeđ i obično se preporuča uz masna jela te jela od graha, graška, leće, boba i drugih mahunarki, jer sprječava žgaravicu pri uživanju. Tijekom obroka može se piti i nekoliko vrsta piva, kao što se pije nekoliko vrsta vina. Pravi pivoljupci znaju koja se vrsta piva slaže s određenim jelom. Ako se kao turist, poslovni čovjek ili gost nađete u nekoj po pivu poznatoj zemlji ili ako u vlastitoj zemlji ugostite domaćeg ili stranog pivoljupca, imajte to na umu.

Predjela i zakuske

Mnogima poteku sline kod spomena tatarskog bifteka, znamenitog predjela od sirova usitnjena mesa. Naši sladokusci misle da se uz to jelo pije samo lagano crveno vino, ali ne znaju da podjednako prija i lagano pivo.

Šparoge se ne slažu s vinom, ali se izvanredno slažu s tradicionalnim lager pivom. Zato, kušajte naše samonikle šparoge same ili s jajima uz domaće pivo.

Uz predjela od sirove, marinirane i dimljene ribe izvrsno prijaju kiselkasta piva, poput belgijskog Lambica ili crvenog ale-a. Iako dimljenoj ribi najbolje odgovara Dimljeno pivo (Rauchbier), vjerujte, dimljeni se losos izvrsno slaže s visoko prevrelim pivom dortmundskog tipa, jer njegova “suhoća” i osvježavajuća svojstva pojačavaju okus ribe. U Danskoj i sjevernoj Njemačkoj se uz usalamurenu haringu, prekrivenu izrezanim lukom na kolute i poškropljenu s aromatičnim octom pije pivo. U Češkoj su, u glasovitim pivnicama, nekada uz pivo obavezno posluživali izvrsne slano-paprene lepinjice od krumpira, bolje i jeftinije od čvarkuša, koje možete naći u nekim našim pivnicama. No, kad sam zadnji put bio u praškom Fleku, nije ih bilo, jer su valjda smanjivale potrošnju drugih, mnogo skupljih jela primjerenih džepu mnogobrojnih turista.

U köllnskim gostionicama poslužuje se raženi kruh sa sirom i nefiltriranim Kölschom. Ipak, pivo još bolje prija uz naš pršut, sir, ukiseljene lučice i krastavce.

Uz pizzu ili sendvič sa slanom ribom piju se umjereno gorka piva, kako gorčina ne bi potencirala kiselost rajčice i slanost ribe. Najbolje prijaju blago ohmeljena svijetla piva s 3,5% alkohola, pa izbjegavajte jača tamna i svijetla piva, jer mijenjaju svojstveni okus tih jela.

Uz juhe se obično ne poslužuju nikakva vina, pa isto vrijedi za pivo. Ipak, iznimka su juhe pripremljene s pivom, dosta česte u Americi i Belgiji, uz koje se pije ista vrsta piva s kojom su juhe začinjene.

Ribe

U nas se u pravilu uz bijelu ribu pije suho bijelo vino. U sjevernoj Europi se često umjesto vina pije nešto gorče pivo plzenskog tipa. To se posebno odnosi na ribe nešto čvršćeg mesa, kao što su bakalar, štuka ili šaran. No, uz sve vrste ribe možete piti bilo koje od naših domaćih piva.

Malo bi naših gurmana uz školjke naručio pivo, pogotovo ono tamno kao što su Stout i Porter. Ipak, ta se piva dobro slažu ne samo s kamenicama i dagnjama nego i drugim mekušcima, rakovicama i rakovima. Neki sladokusci najviše vole Guinness i drže da uz kamenice prija bolje od šampanjca, dok drugi daju prednost pivu Black Velvet. Naša se piva razlikuju od spomenutih, no ipak probajte školjke s našim tamnim ili svečarskim (Božićnim) pivima.

Nezaobilazne kobasice

Nadaleko poznatu bavarsku bijelu kobasicu (Weisswurst) u münchenskim pivnicama obilato zalijevaju zlatnožutim lagerom ili mutnim pšeničnim pivom. Nešto sjevernije, Nijemci jedu crvenu pivsku kobasicu (Mettwurst) ili krvavicu i piju Kölsch ili Altbier. Belgijcima uz kobasice bolje prija trpki okus Gueuze piva. Uz brojne domaće kobasice i salame, najbolje prija bečki i plsenski tip lager piva, a domaća piva su često njihove varijante.

Meso

Uz jela od piletine, svinjetine i junetine mogu se piti sve vrste lager piva. Ipak, prednost treba dati nešto manje prevrelom pivu s izraženijim sladnim okusom. To su dortmundske i bečke vrste lager piva. Takva se piva preporučuju uz meso koje se priprema na ražnju, roštilju, peče ili pirja, te poslužuje s okruglicama ili valjušcima. No, sva se domaća piva također dobro slažu s jelima od mesa. Istinski gurmani uz jela s roštilja preporučuju Dimljeno pivo, ali kao alternativu spominju i nešto suši Porter ili Stout s okusom pržena slada. To otkriće neće značiti ništa onima koji su navikli uz roštilj popiti i nekoliko boca bilo kojeg svijetlog piva, uz uvjet da je hladno. No, ako uz roštilj pijete samo čašu-dvije piva, dajte prednost pivu nešto izraženije boje proizvedenom samo od slada, pa je punijeg sladnog okusa. Crvenom mesu više odgovaraju crvena vina, pa isto tako i jače obojena piva voćnog okusa, kakva su piva gornjeg vrenja, dakle, ale i Altbier, ali i lager bečkog tipa.

Sirevi

Belgija je zemlja s najviše vrsta piva na svijetu i s najvećim brojem idealnih kombinacija sir – pivo. “Jaki” sirevi poput Limburgera, zrele Goude ili Cheddara zahtijevaju jaka i umjereno ohmeljena piva. Najbolje su kombinacije koje usklađuju kiseline iz piva s kiselinama iz sira. U nas, u nekim pivnicama, poslužuju tzv. pivnički sir, prge (dobro začinjen i osušeni sir od kravljeg mlijeka), koji se odlično slaže s točenim pivom.

Deserti

Većina pšeničnih piva ima zaokružen gorko-slatkast okus, koji dobro prija uz savijače i druge deserte od voća. Takva su npr. bijela belgijska piva s okusom po naranči. Voćna su piva primjerena desertima od istovrsnog voća, pa Kriek najbolje prija uz desert od trešanja. Uz kolače sa suhim voćem, pudinge i kreme s okusom marcipana i čokolade prijaju dvostruko sladna piva (Doppel Bock), samostanska piva (Trapist i Abbey), ječmena vina, jaki Porter ili slatki Stout. Prigodno švicarsko pivo Samichlaus izvanredno se slaže s čokoladom.

Digestivi

Obrok s pivom je najbolje završiti s jakim, ali mekanim i pomalo slatkastim pivom. Takva su dvostruko sladna piva, samostanska piva, ječmena vina i škotski ale. Alternativa je čašica neke žitne rakije (Whiskey, Korn, Genever, Votka).

Pivski domjenci

Pivo je zbog svojih svojstava (lagana probavljivost, niski sadržaj alkohola, poticanje apetita i probave drugih jela) izuzetno pogodan aperitiv ili piće za domjenak. Jedini je uvjet da bude ohlađeno na odgovarajuću temperaturu te posluženo u odgovarajućim čašama. Dovoljno je poslužiti samo jedno i to lagano pivo.

No, za uspješan domjenak treba poslužiti više vrsta, ali ne više od četiri, ovim redoslijedom: premium lager, zatim neko lagano visoko prevrelo pivo, pa pivo kiselkastog ili voćnog okusa (pšenično ili voćno) te pivo s izraženom sladnom aromom (tamno pivo).

Pivo kiselkastog ili voćnog okusa može se zamijeniti pogodnom pivskom mješavinom (s dodatkom limunade, narančade, ili voćnih sirupa).

Ilustracije iz promidžbene kampanje pivovare Eisenbahn Blumenau

Izvor: http://www.pivnica.net

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci