Janjetina ala Šolta

Ovo jelo odlično će biti ako se ispeče pod pekom, ali s malo umijeća sličan okus možete dobiti ako je pripremite u pećnici.

za 3 – 4 osobe

2 kg janjetine (rebra i plećka)

0,2 kg mrkve

2 kg krumpira

0,15 kg pršuta

češnjak

0,2 kg crvenog luka

0,15 l bijelog vina

sol, papar

maslinovo i suncokretovo ulje

Janjetinu razrežemo na manje komade (da nam stane u lim za pečenje), očistimo zaostale komade kože, operemo da bi odstranili koščice od rezanja i nožem napravimo rupe u debljim dijelovima janjećeg mesa, da bi posolili meso, pazeći da ne presolimo. Posolimo lagano i ostale dijelove, stavljajući meso u namašćenu posudu za pečenje. Dodamo uz janjetinu okrenutu da je “koža” s donje strane (odnosno da rezovi na mesu i kosti koje vire i  prvi budu na udaru temperature) na kriške narezan, očišćen (osim ako nije mladi, tada ga samo sa četkom properemo) i opran krumpir, na manje komade narezanu mrkvu, očišćen češnjak, deblje rezane ploške pršuta usitnimo u rezance, dodamo crveni luk prepolovljen po širini, podlijemo s malo vode i suncokretovog i maslinovog ulja pa zatvorimo lim za to mu namijenjenim poklopcem ili aluminijskom folijom i pečemo u pećnici na 180°C oko 1 sat. Nakon prvih pola sata (nakon što smo stavili u ugrijanu pećnicu), skinemo foliju, okrenemo meso i pečemo ga dalje bez pokrivanja, da dobije boju. Pred kraj pečenja dolijemo malo bijelog vina i ispečemo do kraja. Janjetinu ćemo prepoznati da je pečena kada iz probodenog najdebljeg dijela mesa više neće istjecati sukrvica, također se može desiti da nam rebra budu prije pečena pa ih možemo izvaditi, a ostatak ćemo dalje peći. Krumpire isto možemo prije kraja okretati, jer u početku se može desiti da ih zdrobimo, jer se zalijepe za dno posude.

Ovo jelo opisao sam na način da ga pripremate u pećnici, jer dosta ljudi nema vrt sa ložištem, da bi radili peku. Ali sličan je proces pečenja, osim što se malo duže peče, jer pri kraju nema mogućnosti otkrivanja da bi temperatura završila postupak zapečivanja.

Prethodni članak
Sljedeći članak

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci