Ubrani su prvi plodovi portugisca! Berba može početi!

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, obilježen je početak berbi u plešivičkom i jaskanskom kraju.

Portugizac je mlado crno vino koje karakterizira crvena boja s ljubičastim odsjajem, dok se u okusu mogu osjetiti voćne note malina, kupina i borovnica. Ovo mlado vino brzo zrije, pa se tako već u listopadu može u njemu uživati.

Treba istaknuti kako je portugizac kao vrsta vina, zaštitni znak Plešivice i robna marka Zagrebačke županije.

Tomo Haramija, predsjednik udruge, čuvarice tradicije u narodnim nošnjama, Zvonimir Novosel, gradonačelnik Grada Jastrebarsko, Gordana Matašin, voditeljica tima upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije, vinari, veliki broj medija te ostali gosti, simbolično su ubrali prve plodove portugisca u vinogradu Josipa Braje.

“Iako je ovo bila jedna od težih vinogradarskih godina zbog čega imamo manje prinose, ne sumnjamo u još bolju kvalitetu vina” rekao je Tomo Haramija, predsjednik udruge Portugizac Plešivica.

Članovi udruge i ove će godine odvojiti dio grožđa te u podrumu PZ Plešivica, proizvesti robnu marku vina „Portugizac Plešivica Selection“. „Lani je ona bila dobro prihvaćena te vjerujemo da će tako biti i ove godine. U kvalitetu vina moći ćete se uvjeriti i sami već sredinom listopada na otvaranju prve butelje i festivalu portugisca u Zagrebu, a potom u sklopu Dana hrane i tradicijskih proizvoda“, rekao je Željko Gregorić, vinar i tajnik udruge Portugizac Plešivica.

Nakon simbolične berbe, bogate zakuske i obilaska podruma Josipa Braje, novinarska delegacija u suradnji s Turističkom zajednicom grada Jastrebarsko posjetila je Bačvariju Golub u sklopu koje se nalazi Bačvarska zbirka obitelji Golub koja broji 233 eksponata. Jedan od eksponata izrađen je u bečkoj tvornici alata J. Weiss&Sohn osnovanoj davne 1820.
Ova zanimljiva zbirka je 2014. dobila status kulturnoga dobra Republike Hrvatske, dok je Hrvatska obrtnička komora 2013. godine bačvarskoj radionici dodijelila status “Obrt s tradicijom”.

Posjetili smo i etno zbirku učeničke zadruge “Grozdek” kroz koju nas je provela učiteljica Jasnica Vojvodić. Ova mala, ali itekako vrijedna etno-zbirka podsjeća na bogatu kulturnu baštinu svetojanskog kraja. Ovdje tako možete vidjeti “Staru ižu” s tradicionalnim oruđem i namještajem te narodnu nošnju,što sve dočarava način života naših starih u družinskim “ižama”. U zbirci su tematski izloženi alati, suđe, ručni radovi, nošnje i predmeti vezani uz prastare običaje ovog kraja. U “pinjici” koja je vezana uz tradicijsko vinogradarstvo može se razgledati prva hrvatska preša iz 1827. godine. Krećete li prema svetojanskom kraju, ovu zbirku svakako dođite vidjeti!

Pogledajte i naš video s ovog događaja!

Za kraj ove lijepe priče, vidjeli smo i stari mlin i mlinarovu hižu u Dragi Svetojanskoj smještenu uz potok Draga. Mlinareva hiža je originalna mlinareva kuća u kakvoj je nekada živjela mlinareva obitelj. Iako je riječ je o malenoj kućici, ona ima sve tradicionalne elemente koje je jedna ovakva kuća imala. Mlin je bio uništen u poplavama 2007. godine, no obnovljen je i danas je u funkciji!

Uz snagu izvorske vode i kamena, ovaj prekrasni mlin melje žitarice u što smo se i sami imali prilike uvjeriti. Za tren, prošlost je pred vama, u lijepom ozračju ovog mirnog kraja.

Dođite u ovaj divan kraj! Upoznajte bogatu povijesnu tradiciju, uživajte u plešivičkim vinima i gastro specijalitetima!

Naravno, sve ovo dodatno će upotpuniti divni ljudi i prekrasna priroda!

Slike/Video: GricGric

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci