Prvo Decanterovo zlato za Baranju! Upoznajte nagrađene vinare i Zmajevac – ruralnu oazu mira!

Posjetili smo Baranju gdje smo imali priliku kušati baranjske Decantere, upoznati divne ljude i sudjelovati na vinskoj manifestaciji Vinatlon u Zmajevcu!

Kao i svake godine otprilike u ovo vrijeme, vinskim svijetom zavlada šušur. Naime, nakon dodjele Decanterovih odličja, ništa više nije isto. Neki ih vinari samozadovoljno očekuju, neki ih iznenađeno dočekaju, a nekima i izmaknu. Cijene nerijetko porastu, a „proroci“ koji su znali prepoznati kvalitetu nagrađenih etiketa prije dodjele nagrada, zadovoljno trljaju ruke. Ove se godine čak 314 etiketa okitilo Decanterovim naljepnicama, od čega 3 s platinom i 16 sa zlatom. Jedno od tih zlata otišlo je u Baranju, kamo je – na ljubazni poziv g. Mateja Perkušića, direktora TZ Baranje – otišla i naša mala, ali moćna novinarska skupina.

RadionicaBaranjski Decanteriby Tomo Jakopović

Zahvaljujući gostoprimstvu vinarije Zlatno brdo i stručnom vodstvu sommeliera Tome Jakopovića, kušali smo, uz baranjski zlatni Decanter, još tri dobitničke etikete. Uz voditelja, na radionici su gostovali i vinari Goran Matijević (vinarija Zlatno brdo), Lajoš Kolar (Podrumi Kolar) i Igor Deak, enolog vinarije Josić.

Vinarija Zlatno brdo u Zmajevcu (foto: Tonka Hohnjec)
U vinariji Zlatno brdo održana je radionica “Baranski Decanteri” koju je vodio sommelier Tomo Jakopović. (foto: Tonka Hohnjec)
Vinar Lajoš Kolar i enolog Igor Deak (foto: Nikola Zoko)

Radionicu pod nazivom „Baranjski Decanteri“ otvorili smo Graševinom Zlatno brdo iz 2018 koja se okitila brončanom medaljom. Riječ je o vinu koje je izvrsna ekspresija baranjskog terroira – strukturirano, moćno i koncentrirano. Prema riječima Tome Jakopovića glavni je zadatak baranjskih vina(ra) pomiriti moć i eleganciju, odnosno zadovoljiti tržišni trend povećane potražnje za lakšim i pitkijim vinima. Graševina kao sorta vrlo je značajna za proizvodnju vina u Hrvatskoj – sačinjava oko 24% ukupnih nasada bijelih sorata, odnosno oko 11% ukupnih nasada vinove loze što će reći da je svaki četvrti trs u Hrvatskoj upravo graševina.

Graševina Zlatno brdo 2018 (foto: Nikola Zoko)

Pogledajte i naš kratki video prilog s ovog lijepog putovanja!

Kako tvrdi Jakopović, riječ je o sorti koja ima vjerojatno najveći stilski potencijal na svijetu. Ipak, to ne znači da je bez problema: dok u Hrvatskoj još uvijek muku muči s tržišnim identitetom „vina za gemišt“, gdje polako pobjeđuje u toj dugotrajnoj i zahtjevnoj bitci, nije joj puno lakše niti izvan granica Lijepe naše. Pa tako i na velikom Decanteru među ocjenjivačima često biva žrtvom predrasude da je „bezvezna i osrednja“. Samim time je ova osvojena bronca uistinu veliko priznanje za vinariju Zlatno brdo, ali i za graševinu kao veliku i važnu vinsku sortu.

Uslijedio je, također brončani, Chardonnay Kolar 2018 koji je pokazao savršenu formu, ali i otkrio umijeće vinara. Naime, dvogodišnje odležavanje u velikoj 500-litarskoj hrastovoj bačvi pokazalo se kao idealna „doza“ hrasta za chardonnay. Riječ je o vinu koje se dugo pamti i koje u sebi nosi pečat terroira. Samozatajni Lajoš Kolar nam je prilikom kušanja otkrio i malu tajnu – uskoro od chardonnaya planira napraviti i svoj prvi pjenušac (blanc de blancs).

Chardonnay Kolar 2018 (foto: Nikola Zoko)

Treći po redu bio je Kolarov Sivi pinot (2018), ovjenčan Decanterovim srebrom te također optimalno školovan u velikom hrastu. Veliko vino. „Kao dijete, odrastao sam uz vinare i vinogradare i imao priliku boraviti u podrumima i kušaonicama. Već sam tada primijetio kako sivi pinot i traminac piju samo gazde.“ – otkrio nam je crticu iz djetinjstva Lajoš Kolar, dodavši kako se kasnije i sam uvjerio zašto je tome tako 🙂

Sivi pinot Kolar 2018 (foto: Nikola Zoko)

Četvrto vino najnestrpljivije smo iščekivali. Riječ je naime o prvom Decanterovom zlatu koje je ikad otišlo u Baranju. S osvojenih 96 bodova, korak do platine, Gold Cuvée vinarije Zlatno brdo (2020) s punim se pravom „šepurio“ kao prava zvijezda ove radionice. Za uspjeh i kvalitetu ovog vina prvenstveno je zaslužan renomirani enolog Samir Nađ, koji je uspio pomiriti četiri naizgled nekompatibilne sorte: rajnski rizling, chardonnay, sivi pinot (u varijanti izborne berbe) i traminac (izborna berba bobica). Riječ je o vinu koje je prepuno slasti, koje se s vremenom razvija u čaši i za kojim je tržište zbog njegovih nesvakidašnjih aroma i okusa naprosto poludjelo, čak i prije osvojenog zlata.

Zlatni Decanter – Gold Cuvee Zlatno brdo 2020 (foto: Nikola Zoko)

Moramo ovdje napomenuti kako su i brojne etikete Podruma Belje osvojile Decanterova odličja, no kako ih na ovoj radionici nismo imali priliku kušati, umjesto njih smo u čaše dobili dva crnjaka, koja možda nisu osvojila Decantere (jer se nisu ni kandidirali), ali su bez imalo lažne skromnosti ravnopravno stala uz bok dobitnicima. Cabernet sauvignon Zlatno brdo (2017) prozvali smo „fenomen-vinom“ zato što uopće nije vidjelo drvene bačve. No, bez obzira na to što je čitava vinifikacija odrađena u inoxu (sa samo tri pretoka) ima nevjerojatnu sortnost i optimalno zaobljene tanine te je samim time vrlo užitno.

Merlot Kolar (2017) dobiven je od grožđa uzgojenog u osam godina starom (tj. mladom) vinogradu na vrhu Baranjskog brda, iz kojeg pogled puca na tri grada: Osijek, Sombor i Pečuh. „Kada se uzgoji na ovom položaju, merlot se zahvali vinaru što ga je posadio“ – slikovito nam je objasnio Lajoš Kolar ukazujući na savršenu kvalitetu grožđa iz kojeg je napravljeno ovo vino. Nakon školovanja u barrique bačvicama u trajanju oko 2 godine od njega je dobiveno bezvremensko vino, koje tek očekuje napredak kroz vrijeme.

Merlot Kolar 2017 (foto: Nikola Zoko)

S obzirom na to da smo nakon kušanja ovih šest vinskih velikana praktički ostali bez teksta, poručit ćemo vam samo to da što prije nabavite svoje primjerke ovih vina – za arhivu ili za uživanje u toplim ljetnim večerima…

Kneževi Vinogradi i Princ s Dunava

Jedna od stanica ovog prekrasnog press putovanja bila su Vina Belje koja imaju daleku povijest. Naime, temelje Belja postavio je princ Eugen Savojski, znan kao Princ s Dunava koji je u Kneževim Vinogradima naišao na veliki vinski podrum. Imao je jasnu viziju što želi pa je započeo graditi sustav za navodnjavanje, ali i sadnju vinove loze…

Imali smo priliku kušati Graševinu 2021 i Goldberg 2017 (foto: Tonka Hohnjec)
foto: Tonka Hohnjec

Obišli amo stari podrum koji je ujedno najveći baranjski gator, tj. vinski podrum karakterističan za Podunavlje, a koji se prvi put spominje još 1526. godine. Stari podrum ukupne je površine 1 200 m2. U njemu se nalaze drvene bačve od slavonskog hrasta iz spačvanskih šuma, danas je uređen tako da se u njemu mogu održavati i razne proslave, vjenčanja, radionice…No dakako, u njemu je najvažnija arhiva s više od 20 000 uzoraka! Najstarije sačuvano vino datira iz 1949. godine. Ovdje uz stručno vodstvo možete uživati u razgledavanju vinarije, podruma, suvenirnice, ali i vinograda! Da iza brenda Vina Belje stoji kvaliteta dokazuju i ovogodišnja osvojena brojna Decanterova odličja. Čestitamo! Mi smo imali priliku kušati Graševinu 2021 i Goldberg 2017 i samo možemo potvrditi vrhunsku kvalitetu vina Belje!

foto: Tonka Hohnjec
Dođete li u Kneževe Vinograde… stare podrume Belje morate vidjeti! (foto: Tonka Hohnjec)
Arhiva čuva preko 20 000 boca. (foto:Tonka Hohnjec)

Obiteljski podrum Kolar i Suza Baranje

U malom mjestu Suza nalazi se Vinarija obitelji Kolar čija nam je vrhunska vina predstavio vinar Lajoš Kolar. U ugodnom ambijentu vinarije i kušaonice, gospodin Kolar nam je istaknuo kako vinarija ima dugu povijest, jer se nekoliko generacija obitelji bavilo vinogradarstvom i vinarstvom, a i danas je cijela obitelj posvećena radu u vinariji.

U vinskom podrumu, između ostalih, čuvaju se brojna nagrađivana vina kojima će se pridružiti čak dvije etikete Vina Kolar koje su postale ponosne nositeljice ovogodišnjih Decanterovih odličja! Kako smo već spomenuli, srebro je osvojio Sivi pinot (2018), a Chardonnay 2018 broncu!

Obitelj Kolar njeguje tradiciju dugu nekoliko generacija…. (foto:Tonka Hohnjec)
foto: Tonka Hohnjec
Dođite u Baranju! (foto: Tonka Hohnjec)
Naš domaćin – vinar Lajoš Kolar (foto: Tonka Hohnjec)

Ovdje možete i noćiti, uživati u autohtonoj hrani…  i imat ćete dovoljno vremena za obilazak podruma za koje je karakteristična jednaka vrijednost vlage i temperature bilo ljeti ili zimi od 12-14 °C, ali naravno i za kušanje vrhunskih vina obitelji Kolar!

Kad već spominjemo kušanje, gospodin Kolar prezentirao nam je četiri vina: Zeleni Silvanac 2021, Frankovku 2017, porto od frankovke i Bijeli Pinot 2020. Kad bi morali birati pobjednika ove vinske ekipe, pobjedu bi jednoglasno odnio porto od frankovke koji nas je oduševio!

A da bi kušali vina obitelji Kolar, dođite u ovo malo lijepo mjesto! Pod imenom “Suza Baranje” obitelj Kolar objedinila je obiteljsko gospodarstvo, odnosno vinarstvo i turizam i to je jednostavno spoj koji garantira odmor i uživanje! 🙂

Zmajevac – mjesto koje morate posjetiti!

Baš u ovo vrijeme u Zmajevcu se od 17. – 18. lipnja održavalo drugo izdanje vinske manifestacije Vinatlon! Ocjenjivačka komisija odlučila je da je Šampion Dunava i najbolje ocijenjeno predikatno vino “Graševina izborna berba” OPG-a Gerštmajer Mihalj.

Veliko zlato dodijeljeno je vinariji Zlatno brdo za “Pinot Sivi izborna berba”. Najbolje ocijenjeno bijelo vino (bez predikata) uručeno je “Tramincu” Kronos d.o.o. – Vina Kalazić. Najbolje ocijenjeno crno vino je “Ciconia Nigra Cuvée” Obiteljskog podruma Josić, dok je najbolji rose “Rosé Radosh” Vina Papuk!

Ovogodišnji Vinatlon je osim predstavljanja vinara, tradicijskih obrta, medara… uključivao i vinske radionice, ali i koncerte i zabavne vinske igre! Jedna od njih je i guranje vinskih bačvi! Bilo je tu i gastro delicija, a nas je najviše dojmila priprema graha u glinenim ćupovima.

Priprema graha na tradicijski način… (foto: Tonka Hohnjec)

Ako još niste posjetili Zmajevac, svakako se uputite u ovo malo ruralno mjesto koje nas je oduševilo pozitivnom energijom i svojom autohtonom ljepotom. Okruženo poljima kukuruza i vinograda, u zelenilu koje garantira bijeg od stresa, Zmajevac je jedinstvena turistička idila….

Baranja – oaza mira i ljepote (foto:Tonka Hohnjec)
foto: Tonka Hohnjec
foto: Tonka Hohnjec

Želite li čuti priču o Princu s Dunava ili legendu o Crvenoj Marti, upoznati baranjske vinare ili se samo diviti ovom čudesnom vinogorju…znate gdje se trebate uputiti! 🙂

Jedno je sigurno, Baranju – Majku vina morate upoznati!

Tekst: Irena Lučić (diWine), Tonka Hohnjec (Gric Gric)

foto: Nikola Zoko, Tonka Hohnjec

Video: Tonka Hohnjec / Gric Gric

Naslovna fotografija: arhiva Vinarija Zlatno brdo

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci