Vinski klub ugostio poznatu plešivičku Vinariju Jagunić

Plešivički kraj nadaleko je poznat po vinarima koji stvaraju vrhunska vina koja na domaćim i međunarodnim vinskim smotrama nižu uspjehe. Ovaj kraj u nas je sve više poznat po odličnim pjenušcima, ali i jantarnim vinima! Baš takva vina predstavio je vinar Dominik Jagunić koji je gostovao u zagrebačkom Vinskom klubu.

Duga obiteljska tradicija, ljubav prema vinarstvu i vinogradima, ljubav prema Plešivici, rad i trud, sve to treba istaknuti kad se govori o Vinariji Jagunić. Proizvodnja vina daleko je od laganog  i jednostavnog posla, i upravo zato, kako je istaknuo Dominik Jagunić, proizvodnji pristupaju s velikom pažnjom i potpunom predanošću. U berbi se posebna pažnja posvećuje baš svakom grozdu, jer u konačnici, za vrhunsko vino i uživanje u njemu, baš je svaka bobica bitna. I zato grožđe beru sami. Stoje iza onog što rade, jer tako najbolje rade i stvaraju vina koja itekako zaslužuju pažnju!

Dominik Jagunić i djevojka te poslovna partnerica Mateja Žužić

Iako je u svojim počecima vinarija proizvodila klasična mirna vina, Dominik Jagunić je kao mlađi naraštaj koji sada vodi vinariju, priču okrenuo u novom smjeru – proizvodnji pjenušaca i jantarnih vina. I možemo reći da nije pogriješio! Zahtjevniji put do vina pokazao se pravim izborom. Treba istaknuti da je Vinarija Jagunić jedno od prvih gospodarstava ovog kraja koja je imala vlastitu etiketu i oznaku kontroliranog zemljopisnog podrijetla. Uz obnovljene stare nasade te sadnju novih, vinarija je danas itekako poznata i priznata, s etiketama koje osvajaju nagrade, ali i konstantno imaju nove zaljubljenike u njihova vrhunska vina.

“Dominik Jagunić je mladi vinar koji teži izvrsnosti koji je prepoznao sve prednosti svojih vinograda, vinogorja i teroara te je sve te bitne komponente jako dobro usmjerio u svoja vina”, rekao je u uvodnom dijelu prezentacije sommelier Tomo Jakopović.

Dominik Jagunić

“Vina su doista senzacionalna. Vina su izvan bilo kojeg mainstreama uz prepoznat rukopis vinara. Ono što posebno želim istaknuti je činjenica da je Dominik Jagunić, osim pravilnog odabira sorti u vinogradima u kojima ih uzgaja, jako dobro i predano pristupio samoj proizvodnji i odabiru konačnih proizvoda, odnosno vina iza kojih stoji potpis ove vinarije. To su vina koja su školski napravljena. Koja su nevjerojatno dobra i uspješna” rekao je Jakopović.

“Vinarija Jagunić je u proizvodnji vina ulovila kontinuitet i stilsku određenost, pogotovo kad je riječ o produkciji jantarnih vina, a one upravo u ovoj vinariji znače kvalitetu vina gdje kupac bez bojazni može biti siguran da će kupiti odličan proizvod. Naravno, ukupni doživljaj svake berbe, ovisi o godištu. U proizvodnji amber vina, Dominik Jagunić sačuvao je sortnost i prepoznatljivost i u tome leži iznimna kvaliteta ove vinarije” istaknuo je Jakopović.

U Vinskom klubu imali smo prilike kušati Blanc de Noir, Three Stars, La Bulle Rose, Amber selection, traminac crveni 2020, Amber Selection, pinot sivi 2020 i Amber Selection, crni pinot 2020.

I kako priliči jednom divnom događaju, degustacija je počela savršenim pjenušcem Blanc de Noir za koje je Tomo Jakopović rekao kako je izrazito fin i svjež pjenušac, a koji je ujedno okupljenu publiku oduševio na prvu. Slijedio ga je nagrađivani pjenušac Three Stars, ugodan, lijepih mirisa, pjenušac kojem ne možete odoljeti, ali kao ni trećem pjenušcu koji smo imali prilike kušati – pjenušac La Bulle Rose.

Pogledajte i kratki video s ove prezentacije:

Sve okupljene zaintrigiralo je jantarno vino Amber selection, traminac crveni berba 2020. Jakopović je istaknuo kako je ovo vino profinjenog mirisa, mineralne svježine uz lijepe okuse koji ostaju u pamćenju. Dominik Jagunić pojasnio je kako iza ovog vina stoji maceracija u trajanju od šest mjeseci u hrastovim bačvama te da je riječ o vinu koje itekako još duže može odležavati i postati još i bolje. Upravo u tome leži njegova velika vrijednost.

Tomo Jakopović

Predstavljajući Amber Selection, pinot sivi berbe 2020, Jakopović je rekao se u njemu pronalaze fine intenzivne note i mirisi, sa svježinom koja u potpunosti odgovara sorti. Predstavljanje je zaokruženo fantastičnim izborom – etiketom Amber Selection, crni pinot berba 2020. Ovo je vino također odležalo u hrastovim bačvama šest mjeseci, a kako je naglasio Jakopović, odlikuju ga svježina i intenzivni mirisi.

Ako niste još upoznali Vinariju Jagunić, predlažemo Vam da svakako posjetite Plešivicu gdje će Vas Dominik i Mateja rado ugostiti!

Vinarija Jagunić je s otvaranjem Plešivičke vinske ceste 2000. godine renovirala obiteljski podrum gdje se održavaju vođene degustacije vina uz gastronomsku ponudu. Dakako da je u ponudi samo domaća hrana i ona koja je nabavljena od lokalnih proizvođača. Zato dođite!

Prva prilika već Vam se pruža na Festivalu Pjenušaca i Jagoda koji će se održati 27. 5. – 29. 5. 2022. te na Danima vina, na poznatim Jaskanskim vinskim svečanostima, koji će se održati prvog vikendu u lipnju.

Vidimo se! Na Plešivici! 😉

tekst/foto/video: Antonia Hohnjec / Gric Gric

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci