Prvi Wine, olive & heritage festival  uspješno pokazao „sve najbolje od Hvara“

Prvi Wine, olive & heritage festival 2019. /Vino, maslina i baština, Jelsa / postigao je svoj cilj:  uz  glazbu i „sve najboje od Hvara“  ponudio je raznovrsan program u kojemu su svi uživali.

Središte događanja bio je jelsanški park: ondje su se kušala vina hvarskih vinara, delicije restorana već popularne Bonkulović večeri te autohtoni proizvodi hvarskih udruga uz glazbu i program na čakavštini.

„Prvo izdanje ove manifestacije pokazalo je da je ona doista potrebna našoj Jelsi i otoku. Kako bi turisti ponijeli nezaboravan doživljaj s otoka, pokazali smo im sve najbolje što imamo –  promocijom naših Hvarana, domaćih vina i maslinovih proizvoda u okviru pojma „mediteranske prehrane“,  promocijom tradicionalnih suvenira, naše glazbe i naše čakavice. Festival je namijenjen domaćim i stranim turistima, tako da je program obuhvaćao i različite radionice – naglasila je Marija Marjan, direktorica TZ Jelse,  organizatora ovoga važnog otočnog događanja. „Zadovoljni smo uspjehom i posjećenošću festivala, uključili smo naše lokalne ljudi svojim proizvodima i idejama  i već imamo dobrih prijedloga za sljedeće izdanje, u svibnju 2020.  Cilj nam je sezonu u Jelsi započeti ranije, ciljanim gostima, “bonkulovićima“ – onima koji istražuju povijest, tradiciju, baštinu – i ne smeta im ni kiša ni jugo ni bura da dođu – i osjete duh i povijest otoka, uz degustacije autohtonih jela i vina.“

O tradiciji,  vinogradu i vinu na svojem je predavanju govorila Ivana Krstulović Carić, dipl.ing.agr, iz udruge „Održivi otok“: Through four seasons, in our vineyards on  Hvar / Mediteranean Diet// Četiri  godišnja doba hvarskih vinogradaMediteranska prehrana, naglasivši da su četiri godišnja doba hvarskih vinograda ustvari priča života na otoku koji je temeljen na ciklusu vinove loze.

Na radionici o ekstra djevičanskom ulju u mediteranskoj prehrani dr.sc. Maje Jukić Špika kušana su ulja različitih otočnih sorti maslina,  s  radionicom prof. Marije Vukelić „Mediteran u čaši vina i u stihu“ povezani su stihovi Antuna Šoljana, Enesa Kiševiće i Baudelairea s hvarskim vinima, a u ponedjeljak je festival završio radionicom „Raznolikost je naše blago /bugarske i hrvatske autohotone vinske sorte, poznate bugarske enologinje Galine Niforou,). Tijekom dva dana festivala organizirana su kušanja vina i ostalih proizvoda u vinarijama Carić, Pinjata, PZ Svirče, Bell’Iakov (Marijo Carić), Tomić, Huljić, Plančić, Plenković, u uljari Božić, OPG-u Đorđan Gurdulić, u Lavandi Hvar Deanović.

Na predstavljanjima su sudjelovale udruge Trim i zadruge Faria, OPG Eva Čurin. U program su se uključili i učenici srednje ugostiteljske škole Hvar, podružnice Jelsa sa svojim mediteranskim jelima na samom otvorenju, a vrhunska jela mediteranskih jelovnika predstavili su restorani U smokve, O´mora, Restoran Davor, Spizza, Artichoke, Šer Zane, Me & Mrs Jones, konoba Vrisnik, konoba Nono i Step Up. U ovaj je događaj uklopljen i program Festivala čakavice na kojem je sudjelovalo preko 200 djece: Dječji vrtić Kaštela, osnovne škole iz Kaštel Gomilice, Kaštel Novog, Kaštelansko dječje kazalište Škatula, Osnovna škola Dugopolje, osnovne škole Lučac i Trstenik iz Splita.

Fotografije: Julio Frangen Foto

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci