Prejeli ste se, što sad?

5 savjeta kako ublažiti posljedice prejedanja. Prekomjerno uživanje u jelu i piću događa se gotovo svima, i ne samo u posebnim prigodama i za vrijeme blagdana.

Koliko god pazili na zdravu prehranu, sigurno vam se dogodilo da u kasnim večernjim satima ili za vikend poharate hladnjak i odjednom pojedete sve što ste imali kod kuće. Ako ništa ne jedete tijekom dana, normalno je da ćete imati jak poriv za prejedanjem, ali što kada vam dijeta dobro napreduje, a ipak jednom pokleknete?

Najvjerojatnije smatrate da nije moguće vratiti se na staro i da je najbolje odustati od dijete. No, nikad nije kasno vratiti se na stari put zdrave i uravnotežene prehrane i vježbanja. Predlažemo što napraviti nakon prejedanja uz pet savjeta kako se najlakše vratiti na staro.

1. Nemojte odustati

Ako ste posustali u dijeti i jednom se prejeli, nemojte biti ljuti na sebe. Ponekad je dopušteno pogriješiti i jedno prejedanje neće imati gotovo nikakav utjecaj na vašu dijetu. Problem nastaje ako to radite često i prestanete vježbati. Idući dan opet počnite paziti na to što jedete i nemojte odustati od režima zdrave prehrane.

2. Preskočite vaganje

Nakon prejedanja preskočite vaganje. Vjerojatno ste dobili na težini, ali razlog tome je zadržavanje vode zbog velike količine soli koju ste unijeli hranom. Većina obično vikendom više jede, stoga stručnjaci preporučuju vaganje petkom, jer je tada najveća mogućnost da ste smršavili.

3. Vratite se na stari režim prehrane

Nakon prejedanja možda ćete se osjećati krivim i sljedeći dan preskočiti doručak ili ručak. Preskakanjem obroka i gladovanjem nećete postići ništa pozitivno, već ćete vjerojatno biti gladni navečer i opet se prejesti.

Sljedećih nekoliko dana nemojte jesti slatko i u prehranu uvrstite maslinovo ulje, tako da unesete dovoljno dobrih masti i nemate potrebu za hranom bogatom ugljikohidratima.

4. Jedite hranu bogatu antioksidansima

U prehranu uvrstite začine, ocat, voće, pijte sok od naranče ili vino. Nakon obilnog obroka jedite voće bogato antioksidansima, poput bobičastog voća, agruma, grožđa i trešanja. Istraživanja pokazuju da mješavina začina usporava unos masti, a djeluju i kao antioksidans.

Flavonoidi u soku od naranče smanjuju negativan utjecaj slobodnih radikala i štite nas od srčanih bolesti. Žlica octa u salati kontrolira šećer u krvi, a vino bogato antioksidansima smanjuje utjecaj kalorične hrane i razinu kemikalija koje vode do nastanka srčanih bolesti.

5. Vježbajte kao prije

Previše vježbanja nakon prejedanja samo će vas umoriti i osjećat ćete se gore. Nemojte pretjerivati ili zanemariti vježbanje, ali vježbajte istim intenzitetom kao prije.

Izvor: She.hr

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci