Preskakanje doručka nas čini gladnijima

Također povećava želju za masnom i kaloričnom hranom.
Gladovanje nas čini gladnijima i pojačava našu želju za masnom, visokokaloričnom hranom.

Ako imate naviku preskakanja doručka, znajte kako si time ne činite nikakvu usluga kada je u pitanju mršavljenje, pa čak i održavanje težine. Naime, kada započnemo dan bez doručka, masna i nezdrava hrana će nam biti privlačnija za vrijeme ručka i večere, pokazalo je britansko istraživanje. Skenovi mozga 21 osobe pokazali su kako naš mozak više privlači masna, kalorična hrana za vrijeme drugih obroka.

Mnogi misle kako gladovanjem mogu prečicom stići do željene težine i istopiti suvišne kilograme, no upravo se tu krije njihova klopka. Umjesto sagorijevanjem masnih naslaga, naš metabolizam odgovori usporavanjem – smatra da će hrana biti manje dostupna i polakše iz nje izvlači energiju. To nimalo ne pomaže mršavljenju!

Stručnjaci Imperial Collegea iz Londona su ispitanicima pokazali slike visokokalorične i niskokalorične hrane dok su snimali njihov mozak magnetnom rezonancom. Jedan dan su doručkovali prije skeniranja mozga, i to doručak krcat 730 kalorija sat vremena prije skeniranja, a drugi dan je isti pokus ponovljen natašte.

Rezultati su pokazali kako je mozak promijenio svoj način odgovora na slike hrane koja deblja, ali ne i na slike niskokalorične hrane kada su propustili dan započeti doručkom. Centar u mozgu koji se smatra odgovornim za privlačnost hrane, orbitofrontalni korteks, bio je aktivniji na prazan želudac.

Kada je ispitanicima ponuđen ručak, oni koji nisu doručkovali su konzumirali jednu petinu više kalorija. Gladovanje nas čini gladnijima i pojačava našu želju za masnom, visokokaloričnom hranom.

Izvor: She.hr

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci