Četiri pravila užine

Griz dva dobre hrane prije glavnih obroka zavarat će osjećaj gladi u vašem želudcu i spriječiti nagomilavanje kilograma.

Mogu li vam grickalice i užina pomoći da izgubite kilograme? Pa sve ovisi o tome što smatrate pod grickalicama i užinom te kakve je vrste ostala hrana koju unosite. Danas je život poprilično užurban zbog čega neredovito jedemo ili pak jedemo previše. Glavna prednost dobre užine je varanje osjećaja gladi prije pravog obroka čime se sprječava prežderavanje.

No, uzmemo li u obzir da su današnji keksići veličine Frisbeeja, kako uopće izgleda nešto što je “malo”? Bilo kako bilo, užina vam može pomoći da izbjegnete pretjeran unos hrane tijekom ručka ili večere. Ipak, morate slijediti nekoliko pravila.

1.   Hrana se neće magično pojaviti u vašem frižideru. Barem jednom tjedno otiđite u nabavku namirnica. Operite ih, ogulite, isjeckajte, štogod treba da budu spremne za jelo. Ako je užina u frižideru i pripremljena, nju ćete i pojesti. Ako nije, najvjerojatnije ćete posegnuti za vrećicom čipsa.

2.   Nema ništa gore nego kad ste gladni a kraj sebe imate užinu koja vam se ne jede. Ne pravite sendvič od tunjevine ako vam ne sjeda. Ponesite jabuku ili neko drugo voće. Napravite si sendvič s maslcem od kikirikija. Pojedite malo slanog sira. Uzmite malo paštete. Bilo što a da je lagano i što volite jesti. Naravno, samo nešto od toga, ne sve zajedno.

3.   Ne zaboravite, radi se o užini, ne o kompletnom obroku. Užina bi trebala imati od 175 do 225 kalorija. Ako niste voljni mjeriti kalorije u hrani (a većina nije), birajte onda posebno pakirane namirnice. Narezana mozzarella, narezani sir, polumasni jogurt, bilo koje voće – bilo svježe bilo sušeno, iako sušeno sadrži nešto više šećera.

4.   Ne nasjedajte na napise koji tvrde da namirnica ima malo masnoće, ili da je potpuno prirodna. Te “potpuno prirodne” namirnice često su pune šećera kojeg ne valja previše konzumirati (iako je šećer prirodni sastojak). Polumasne, niskomasne, nemasne i slične namirnice često su kalorične koliko i one punomasne. Zato ih ili izbjegavajte ili jedite umjereno.

Na kraju, ne podcjenjujte važnost užine u svakodnevnih hranidbenim ritualima. Ona vam može pomoći da se ne pretrpavate hranom tijekom glavnih obroka, a time ćete sigurno izbjeći nagomilavanje neželjenih kilograma.

Izvor: Metro portal

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci