Napokon razriješena tajna pivskog trbuha

Znanstvenici su konačno ustanovili kako je to moguće da se neki ljubitelji piva mogu već izdaleka prepoznati po golemom trbuhu, dok se drugi i dalje hvale vitkom figurom. Prema najnovijoj studiji se tajna pivskog trbuha ne krije u količini popijenog piva, nego u načinu na koji se ono pije.

 

Istraživanje je na uzorku od gotovo trideset tisuća osoba obaju spolova proveo londonski University College.
Ako žena pije po pola litre piva može nakon određenog vremena očekivati da oko struka dobije deset centimetara. muškarci tu stoje bolje i u struku dobivaju manje, samo oko šest centimetara. Znanstvenici smatraju da su napokon uspjeli dokučiti zašto konzumacija alkohola dovodi do taloženja masnoće upravo u području trbuha.
Znanstveno istraživanje pokazalo je da do debljanja dolazi kada se pije velika količina alkohola odjednom. Stoga muškarci koji piju dva piva dnevno ne primjećuju promjene na svojoj figuri. Istraživanje na uzorku od trideset tisuća ljudi provedeno je od 2002. do 2005. godine, a ispitanici su bili žene i muškarci u dobi od 45 do 69 godina, iz Poljske, Rusije i Češke.
Pokazalo se da pupak raste prije svega kod „udarničkih“ pivopija, odnosno osoba koji piju možda i samo jednom mjesečno, ali popiju veliku količinu. Takvih je među ispitanicima bila petina. Muškarci su tijekom promatranja dobili šest centimetara, žene cijelih deset. Istraživanje je također pokazalo da kod „udarničkih“ pivopija ne igra ulogu ni ukupna količina alkohola popijenog tijekom godine, nego baš način konzumacije. Profesor Martin Bobak, koji je rukovodio istraživanjem dodaje da je efekt pivskog trbuha kod žena jači i zbog toga što su one u prosjeku manje i lakše od muškaraca.
Prethodni članak
Sljedeći članak
spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci