Pivo jača ženske kosti

Žene koji koje redovito piju malu količinu piva imaju jače kosti. Tvrde to španjolski znanstvenici, koji su u svojoj studiji utvrdili da žene koje stalno piju pivo imaju veću gustoću kostiju, nego žene koje to piće izbjegavaju.
Stručnjaci međutim istovremeno upozoravaju da na bolje stanje kostiju blagotvoran učinak imaju biljni hormoni koje sadrži pivo, a ne alkohol. Naglašavaju da konzumacija više od dviju jedinica alkohola dnevno kostima šteti.
Standardno se jedinicom alkohola smatra trećina litre piva ili 40 mililitara žestokog pića. Žene u menopauzi često pate od osteoporoze, oboljenja koštanog tkiva, koje vodi ka krhkosti kostiju. Znanstvenici traže tvari koje bi pomogle ženama održati čvrste kosti i u poznoj dobi. Autori studije izrađene u španjolskom Caceresu upozoravaju da nikome ne preporučuju da pije pivo radi zdravlja kostiju. S druge strane naglašavaju, da fitoestrogeni, koje sadrži pivo zaslužuju daljnje proučavanje.
Studijom je obuhvaćeno 1700 žena prosječne starosti od 48 godina, kojima je ultrazvukom izmjerena gustoća kostiju u prstima. rezultate su usporedili s drugim faktorima, kao što su težina, starost i konzumacija alkohola. Utvrdili su da žene, uvrštene u kategoriju laganih ili umjerenih pivopija, što znači da tjedno ne popiju više od 280 grama alkohola, odnosno pet jedinica alkohola imaju daleko veću gustoću kostiju od žena koje uopće ne piju alkohol. To odgovara ranijim istraživanjima, koja su donijela zaključke da pijenje prosječno osam jedinica alkohola jedno može pozitivno utjecati na zdravlje. Upozoravaju pak da granica između zdrave i štetne doze može biti veoma krhka.

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci