Pivo od koprive

Pivo skuhano od kopriva mogu kušati posjetitelji dvorca Zábřeh u Ostravi u Češkoj. Novi specijal s jedanaest posto slada, koji je osmišljen u tamošnjoj mini pivovari odlikuje se zelenkastom bojom i osvježavajućim okusom, a pomaže u otklanjanju simptoma gripe, tvrde predstavnici pivovare.

Dodaju kako kopriva u pivu nije novost, da su takvo pivo radili na britanskom otoku još u 17. stoljeću.

Kopriva je biljka bogata vitaminom C, pomaže vezati željezo u organizmu i pročišćuje krv, ojačava organizam na kraju zime, kada tijelo napadaju razne viroze. Za kuhanje 700 litara zelenkastog piva upotrijebili su oko sedam kilograma sušenih kopriva iz beskidske doline Borova, jednog od djevičanskih lokaliteta pod Lysom gorom. majstor sladar preporučuje popiti tri do četiri piva dnevno, da bi se postigao najbolji učinak protiv gripe.

U Engleskoj i Škotskoj koprivino pivo i danas se pije kao lijek, a u Češkoj ga također kuha nekoliko pivovara, na primjer Pivovarski dom u Pragu. Međutim, uglavnom se kod kuhanja takvog piva koriste pripravci od koprive, koji se dodaju na kraju proizvodnje piva. Ili se dodaju suhe koprive u fazi dodavanja hmelja, ili kada se sladina kuha s hmeljem.

Inače, mini pivovara u dvorcu Zábřeh toči svijetli i tamni lager Pikard, ali stalnu ponudu redovito dopunjuje netradicionalnim pivskim specijalima s dodatkom kvasca. Kuhali tu tako i pivo od grožđanog soka. Pivo od koprive je već jedanaesto specijalno pivo te kuće.

Izvor: Pivnica.net

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci