Mala škola vina za žene

Koje se vino najbolje slaže iliti sljubljuje uz koje jelo? Na kojoj temperaturi vino ohladiti? Moraju li lakša crvena vina ići samo uz crveno meso? Koje vino izabrati uz desert? Kad poslužiti pjenušac? A kad slatko vino, primjerice, port? Kako odabrati pravo vino za pravu prigodu? Ta i brojna druga pitanja o odnosu vina i hrane često zadaju poprilično brige, posebice ako očekujete goste ili ste pozvani na kakvu važnu degustaciju, pa se od vas očekuje da znate barem osnovna pravila.

A ona i nisu tako komplicirana kako se često zna prikazati, osim toga doživljaj je naučiti nešto novo, bolje rečeno pravi je gastronomski užitak uz dobro jelo izabrati dobro vino.

Prigoda za učenje bila je radionica koja je pod nazivom Mala škola vina za žene održana u sklopu Zagreb Wine Gourmet Festivala. Malu školu u suradnji s tvrtkom Laniva vodi Mira Šemić profesionalna sommelierka, koja o interesu žena za ovu edukaciju kaže:
“Zanimanje je ogromno, uvijek imamo listu čekanja, jer je interes velik, a ograničeni smo na 50 žena. Mislim da su polaznice škole zadovoljne, dobiju znanje, ipak su one te koje kupuju vino, koje kuhaju i zato žele imati znanje o vinu koje će na najbolji mogući način spariti s hranom. Takav porast  interesa žena nije samo kod nas, to je jedan svjetski trend. Da bi se steklo osnovno znanje, dovoljna su 2-3 naša druženja. Ali da bi se dobilo neko šire znanje, jer je lijepo znati više o bijelim mladim vinima, o bijelim starim vinima, o slatkim vinima, desertnim ,mislim da je jedno deset druženja idealna varijanta da se dobije pregled i da se upoznaju vina. Tada se dobije relativno bogato znanje koje se može svaki dan upotrijebiti”, objašnjava Mira Šemić.

Od izbora čaše od temperature boce

O tome što sve polaznice škole zanima, M.Šemić kaže
” Osnova je ono što se mora uvijek svladati. To je način serviranja, koje vino u koje čaše, držanje čaše, temperatura na kojoj se poslužuje vino, kako čuvati vino, kako ga zaštititi, a ono što posebno zanima žene je kako izabrati pravo vino uz određeno jelo.Mislim da je to malo i u trendu da se zna sljubiti hrana i vino. Dakako i u tome postoji klasika. Uvijek kada se servira, prvo se servira suho vino prije slatkog, mlado vino prije starog, bijelo vino prije crvenog, ali te neke klasične podjele pomalo i nestaju, jer se sad rade bijela vina na način crvenih vina, i takva se vina serviraju, iako su bijela, na temperaturi toplih vina i poslužuju se uz crvena mesa.Ili primjerice mlada, svježija vina se mogu poslužiti uz ribu, pogotovo ako je neka masnija riba”.
Žene često zanima i uz koju hranu idu pjenušci?
“Što se toga tiče, imam i neka svoja pravila. U Ljubljani kad organiziram večere napravila sam neobične kombinacije, pa tako već godinama uz slatko ne dajem nikakva slatka vina, jer slatko vino preglasa desert, ili je kolač jači od vina. Nego na kraju poslužim ili sir sa velikim, mekanim, starim crvenim vinima ili čak još mi je draže da svaki događaj počnem sa pjenušcem, napravim cijeli krug i završim večeru s pjenušcem.A kakvi su dojmovi onih koji su to sve kušali, pitate? Savršeni!”, zaključuje Mira Šemić.

(M.G.)
Izvor: Žena
Prethodni članak
Sljedeći članak
spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci