Izmišljene pive – top ten

Za top ten odabrao sam nešto što ne postoji, piše na svom blogu Jay Brooks. Riječ je o izmišljenim pivima, dakle o onima koja ne postoje u stvarnosti, ne možete ih kupiti u dućanu, niti naručiti u gostionici.
Pojavljuju se u filmovima, televizijskim serijama, romanima, stripovima. U rukama ih drže vaši omiljeni junaci, ali vi ih nikada nećete kušati, jer tih piva jednostavno nema. Bilo ih je i ima jako puno, a pred vama je izbor deset najvažnijih.
10. Spud Beer iz talk showa Saturday Night Live.
Saturday Night Live je tijekom svoga dugovječnog prikazivanja na televiziji lansirao mnoga smiješna piva, ali kao ljubitelju krumpira omiljeno pivo mi je Spud Beer. Mnogim  je gledateljima omiljeno pivo Schmitte Gay Beer ili ColdCock Malt Liquor, ali meni je najdraže „pivo koje je proslavilo Boise“.
9. Olde Frothinslosh iz radio emisije Regea Cordica „Cordic & Company“ iz Pittsburgha.
Olde Frothingslosh Pale Stale Ale ostalo bi samo bilješka u radijskim kronikama da nije pivovara Iron City Breweries (kasnije: Pittsburgh Brewing) izradila za kolekcionare limenke s logom toga piva, puneći ih svojim redovnim pivom Iron City. To se pivo pojavilo pedesetih godina kao još jedna šala na radiju Cordic, uz slogane „A whale of an ale for the pale stale male“ i „Hi dittom dottom, the foam id on the bottom.“  Prve su se limenke pojavile 1955., a ponovo su lansirane sedamdesetih godina, ovoga puta s likom predimenzionirane go-go plesačice Fatime Yechberg (pravo ime: Martha Phillips) na etiketi. Tada je pivo postiglo daleku veću popularnost nego pedesetih godina.
8. Dharma Beer iz televizijskog showa Lost.
Možda bi bilo i bolje plasirano kad bih još bio ljubitelj ovog showa, ali prestao sam ga pratiti na sredini treće sezone.
7. Heisler Beer iz radionice ISS (Independent Studio Services), pojavljuje se u nebrojenim emisijama.
Heisler Beer najčuvenije je pivo koje ne postoji. Stvorili su ga u Independent Studio Services, a pojavljuje se u televizijskim emisijama i filmovima. Djelomični popis emisija i filmova uključuje i ove: American Pie, Bionic Woman, Bones, Burn Notice, CSI: Crime Scvene Investigation, CSI: Miami, Desperate Housewives, Dollhouse, Everybody Hates Chris, How I Met Your Mother, The Hulk, Malcom int he Middle, My Name Is Earl, The Pretender, Prison Break, The Rainmaker, Star Trek: Enterprise, Stealing Harvard, Superbad, The Shield, terminator, The Sarah Connor Chronicles, Training Day, Two and a Half Man, Veronica Mars i Weeds. MKompletan popis dostupan je na Wikipediji.
6. Olde Fortran Malt Liquor iz Futurame.
Futurama je nakon Simpsona još jedan genijalan uradak Matta Groeninga, i u njemu se pojavljuje više vrsta piva – dakako sve su to izmišljene marke – poput Benderbrau Cold-Fusion Steam Beer, Löbrau Beer, Pabst Blue Robot i St Pauli Exclusion Principle Girl Beer. Ali, Olde Fortran je pivo kojeg se najradije sjećam iz te animirane serije, i zato je na ovoj top listi.
5. Buzz Beer iz Drew Carey Showa
Godinama prije nego što će FDA početi gurati nos u stvari kofeina i piva, Drew Carey je počeo raditi na Buzz pivu u svojoj garaži. (FDA je uprava za hranu i lijekove američke vlade – Food and drugs administration)
4. Samuel Jackson iz emisije Chappelle’s Show.
Obožavam šou Davea Chappellea i premda u njemu ima jako puno dojmljivih i smiješnih stvari, parodiranje piva je ipak bez premca.
3. Shotz Beer iz televizijske emisije Laverne & Shirley
Mladima ovo sigurno ne govori ništa, jer ova emisija se ne emitira još od 1983. godine, nakon osam sezona prikazivanja (počela 1976.).
2. Elsinore Beer iz filma Strange Brew
Strange Brew je najveći film o pivu ikad snimljen, premda ja i dalje uporno odbijam da ga nazovem dobrim filmom, pa je onda sasvim prirodno da se Elsinore Beer nađe na vrhu ljestvice izmišljenih piva.
1. Duff Beer iz animirane serije The Simpsons.
A kako bi drugačije i moglo, nego da na prvom mjestu bude pivo Duff iz Simpsona? Nema marke koja je više eksploatirana u marketingu pivske industrije od piva Duff, omiljenog pića Homera Simpsona, koje postoji već dvadeset godina. (Osim toga, to je izmišljeno pivo postalo i stvarno pivo, koje se može naručiti u restoranima, o čemu smo svojedobno pisali., op.ur.)
To je izbor Jaya Brooksa, ali to dakako niti izdaleka nije sve. Sam Brooks ističe da nije bilo lako izabrati deset, s obzirom na to da izmišljenih piva ima jako puno, pa odmah spominje još Flager Lager iz serijala o Haryju Potteru, Rocketfull Malt Liquer (News Radio) i Generic Beer iz filma Repo Man. Dodajmo i mi još poneko. Girlie Girl Beer je pivo koje pije All Bundy iz popularne serije Bračne vode (Married With Children), u BBC-jevoj sapunici Eastenders pije se pivo Jenkins, a iz animirane serije Family Guy potječe zlatni sok po imenu Pawtucket Patriot Ale. U filmu Kill Bill junaci piju Tenku Beer, a oni u humorističnoj seriji The Three Stooges posežu za Panther Pilsnerom. U King Of The Hill pije se pivo po imenu Alamo Beer, u sapunici Coronation Street nazdravljaju pivom Newton & Ridley, u famoznim Zvjezdanim stazama (Star Trek) osvježavaju se Romulan Aleom, a Benderbrau Cold Fusion Steam Beer je dakako iz Futurame. U famoznom stripu Gospodari ječma Van Hammea i Vallesa pojavljuje se niz izmišljenih piva pivovare Steenfort. I mi imamo svoga konja za trku – Zlatni vrč, pivo iz istoimene hrvatske kvazi duhovite sapunice, kasnije se pojavilo i u stvarnosti, kada je Zlatni medvjed iz pivovare i pivnice Medvedgrad promijenio ime u Zlatni vrč. Ako znate za još neko fiktivno pivo s filma, televizije, stripa, literature, dodajte ga u komentarima.
Izvor: Pivnica
Prethodni članakRaskošna salata sa školjkama
Sljedeći članakLiker od pive

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci