Juneći odrezak na lovački način

Ovo ukusno jelo jednostavno je za pripremu, ali iziskuje dosta vremena dok meso u jelu omekša, ako želite brže zgotovljeno jelo upotrijebite meso bifteka.

za 2 – 3 osobe

0,4 kg junetine (od buta)

0,25 kg crvenog luka

3 češnja češnjaka

0,1 kg mrkve

0,1 kg pancete (špeka, slanine)

0,03 kg koncentrata rajčice

mljevena crvena paprika

sol, papar

suncokretovo ulje

Prije same obrade mesa za prženje, potrebno je očistiti i na sitne kockice narezati crveni luk, isto tako očišćeni češnjak narežemo na sitnije kockice, a očišćenu i oguljenu mrkvu naribamo na dijelu ribeža kojim ribamo jabuke. Pancetu narežemo na sitne kockice.

Ako nije narezano, meso narežemo na lijepe odreske debljine do 1 cm, potučemo kuhinjskim čekićem, nožem na odresku potučemo i presječemo žilice koje su isprepletene u strukturi mesa (takozvanoj teksturi), začinimo solju i paprom.

Posudu za pečenje zagrijemo na visoku temperaturu, sada tek podlijemo s malo ulja i stavimo meso sa stranom po kojoj smo ga tukli čekićem, kada se isprži s jedne strane, okrenemo ga i ispečemo s druge strane, ali tako da u njemu ima još malo krvi. Izvadimo odreske na tanjur, pa u ulje u kojem se peklo meso dodamo manje očišćene i oprane šampinjone ( ako su veći razrežemo ih na pola ili na četvrtine). Kada tekućina koju su šampinjoni ispustili, ispari, izvadimo šampinjone i stavimo ih uz preprženo meso.

Na istu podlogu (ulje) od šampinjona i mesa stavimo propirjati rezani crveni luk i češnjak i naribanu mrkvu. Podlijemo s malo ulja i pirjamo dok povrće ne omekša. Na omekšano povrće dodamo kockice pancete, promiješamo s povrćem, poslažemo odreske po povrću preko njih stavimo šampinjone i tekućinu koja je na tanjuru.

S vodom promiješan koncentrat rajčice prelijemo preko mesa, posipamo crvenom mljevenom paprikom, podlijemo mesnim temeljcem ili vodom, pustimo neka tekućina zakuha, pa smanjimo i na laganoj vatri kuhamo poluotklopljeno u z guranje mesa ispod razine tekućine i podlijevanje bar 2 sata. Nakon prvog ostanka bez tekućine (nakon pola sata), ulijemo crveno vino, pustimo da alkohol iz vina ispari pa dodamo blagog temeljca ili vode i pirjamo dalje dok ne omekša, podlijevajući.

Pripremimo prilog za koje je potrebno vrijeme pripreme oko 20 minuta. Okruglice od kruha, palenta, domaći valjušci ili okruglice od krumipirovog tijesta biti će sasvim dobar odabir.

Kad meso omekša, poslužimo ga vrućeg s podlijevanjem umaka kojim prelijemo i dio priloga. Uz jelo možemo poslužiti i ukiseljenu ili svježu salatu te točimo crveno polusuho vino.

Ovo je pojednostavljeni način pripreme jela kod kojeg nakon pirjanja, bez dodatka brašna imate ukusan i zdrav obrok.

Pažnju moramo usmjeriti na početno naglo prženje namirnica, gdje stijenke posude, ako namirnice ne stavimo na vrijeme, zagaraju. Tada bi trebali promijeniti posudu za pečenje, jer bi se tijekom daljnjeg pirjanja, otopile i pomiješale s umakom, čineći ga gorkim,uz to što bi se vidjele komadići izgorenog.

Prethodni članak
Sljedeći članak
spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci