Istina o kavi

Kava stimulira i okrepljuje, ali može uzrokovati i tjeskobu ako se konzumira pretjerano. Koji su ostali učinci kave na zdravlje?

Kava kao intelektualni stimulans

Kofein, kemijska tvar koja se nalazi u kavi, potiče središnji živčani sustav. Povećava intelektualnu oštrinu, produžuje budnost i odgađa pojavu umora. Poboljšava vizualnu percepciju i olakšava koordinaciju pri složenim radnjama, primjerice vožnji automobila. Međutim, prekomjerna konzumacija kave može izazvati nervozu, tjeskobu i strah.

Dobra je za sportaše

Kava potiče krvotok krvi pa povoljno djeluje na izdržljivost tijekom dugotrajnih aktivnosti kao što su maraton ili biciklizam. No, vrhunskim se sportašima strogo kontrolira količina kofeina u krvi prigodom doping kontrole.

Bogata je mineralima

Točno! Sastav minerala, međutim, osjetno se razlikuje ovisno o vrsti kave i načinu obrade zrna. U prosjeku, jedna šalica kave sadrži 80 mg kalija, 3 mg kalcija, 7 mg fosfora i 1 mg natrija. Sadrži također željezo, bakar i cink, ali u malim količinama. Kava je bogata i vitaminima iz grupe B.

Pomaže probavi

Šalica kave poslije obroka potiče probavu jer pojačava izlučivanje probavnih enzima i žuči. Međutim, bijela kava je teško probavljiva jer bjelančevine iz mlijeka i tanini iz kave ne čine dobru mješavinu u želucu.

Ograničava apsorpciju lijekova

Kofein može umanjiti ili povećati učinak nekih lijekova. Kava može povećati toksičnost pojedinih lijekova, primjerice teofilina (lijek protiv astme) i nekih protuupalnih lijekova. Kavu ne bi trebale piti osobe koje uzimaju lijekove protiv depresije.

Sve ostale pojedinosti o vrstama kave, tehnologiji pripreme, skladištenju, proizvodnji i potrošnji te spravljanju ovog napitka možete naći u našoj kategoriji Kava. <-LINK

napisala: K. R.

Izvor: Ordinacija.hr

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci