Hrana za bolje raspoloženje

Kombinirajte ribu, orašaste plodove i zeleno lisnato povrće. Uhvatio vas je jesenski umor i osjećate se pokislo?

Ako ste lošeg raspoloženja, probajte uvesti nekoliko promjena u svoju prehranu i ukusnim namirnicama izmamiti pozitivniji pogled na svijet.”Želimo posegnuti za onime zbog čega ćemo se osjećati bolje, no često se na kraju dugoročno osjećamo gore. Kriva hrana može prouzročiti fiziološke reakcije koje pojačavaju simptome poput letargije, iritabilnosti i žudnje. S druge strane, prave namirnice, koje ćemo spomenuti, mogu stabilizirati razinu šećera u krvi, eliminirati promjene raspoloženja i pojačati neurotransmitere u mozgu – sve su to faktori koji utječu na to kako se osjećamo zbog depresije”, objasnila je Beth Reardon, direktorica nutricionizma pri Sveučilištu Duke.

Probajte s ovim ‘pametnim izborom’ namirnica kada se osjećate potišteno:

Vitamin B i proteini

Namirnice bogate vitaminom B i proteinima mogu pomoći ublažiti simptome potištenosti, posebno vitamini B-6 i B-12 koji mogu poboljšati živčane funkcije (način na koji neurotransmiteri u mozgu šalju signale).

Također, istraživanje objavljeno u časopisu American Journal of Clinical Nutrition pokazalo je kako su osobe s niskom razinom spomenutih vitamina izložene povišenom riziku od depresije (istraživači su ispitanike pratili kroz razdoblje od 12 godina). Na svoj svakodnevni jelovnik ubacite jaja (pripremljena na bilo koji način), ribu, perad i bezmasnu govedinu.

Magnezij

Magnezij spada u skupinu bitnih minerala i životno je važan sastojak tjelesnih stanica. Glavna mu je uloga aktivacija brojnih enzima uključenih u stvaranje energije tijela, što nam je posebno važno u ovim jesenskim danima, ali i kada smo potišteni. Osobito je važan za rad srca, kontrakciju mišića i zdravlje živčanog sustava. Magnezij je mineral koji utječe na stvaranje serotonina, hormona zbog kojeg se osjećamo dobro.

Njime su bogate sjemenke bundeve, suncokreta, indijski oraščić, badem, kikiriki, zeleno lisnato povrće te cjelovite žitarice. Ljubitelje čokolade će obradovati podatak da sto grama crne čokolade sa 70 posto kakaa osigurava 11 miligrama magnezija. Brza hrana tijelu oduzima magnezij te ju trebate izbjegavati.

Jednako tako, orašasti plodovi predstavljaju bogati izvor proteina i zdravih masnih kiselina – sve dok birate nezasoljenu i nezašećerenu varijantu.

Omega-3 masne kiseline

Losos iz divljnine, haringa, sardine, inćuni, tuna, pastrva, sleđ… sve su ove ribe krcate omega-3 masnim kiselinama, a preporučuje porcija ribe barem tri puta tjedno kako bi naše tijelo bilo dostatno opskrbljeno ovom zdravom kiselinom.

Omega-3 masne kiseline (točnije podvrsta DHA) može povećati kvalitetu membrane i živčane funkcije sive tvari mozga. Neke su studije pokazale kako konzumacija DHA može pogotovo povećati sivu tvar u amigdali, hipokampusu i cingulatu – trima područjima mozga koja vežemo uz raspoloženje. Naime, osobe koje pate od depresije imaju manje sive tvari u tim područjima.

Probajte povećati konzumaciju spomenutih namirnica i uz veću dozu energije prihvatite optimističniju sliku svijeta. emojte zaboraviti, sve je lakše uz malo čokolade.

Izvor: She.hr

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci