Upoznajte Svijet energije

Iako primarno nisu naša tema, energija i energetika itekako ulaze i u našu sferu. Sve oko nas pokreće neki oblik energije koji u konačnici koristimo u raznim oblicima. Krenimo samo npr. od kuhinje gdje su nam neophodni struja, plin, voda… Jednostavno, teško da možemo zamisliti svijet u kojem živimo bez energije. No, na koje ćemo je načine koristiti i što ona zapravo znači, najbolje ćete saznati kroz zanimljive priče u Interaktivnom centru za energiju i energetiku – Svijet energije.

Koje države proizvode najviše čiste energije? Koliki je u svijetu udio energije iz nuklearnih elektrana? Što je uopće energija? Odgovore na ta i sva druga pitanja iz svijeta energije i energetike možete saznati u Gen Energiji i Interaktivnom centru za energiju i energetiku u Krškom.

Zanimljivost centra, koji je namijenjen i mladima i starima, zapravo svima onima koji žele saznati fantastične činjenice o energiji i proširiti svoje znanje, je u tome što ga čine interaktivni multimedijalni izlošci.  Velika interaktivna 3D maketa Nuklearne elektrane Krško zasigurno je najzanimljiviji izložak.

No, sve to ne bi bilo potpuno da vas kroz centar ne vodi odličan vodič koji će vam svijet energije približiti na jedinstven način. Gospodin Garsia Kosinac, koordinator Centra za posjetitelje, predstavit će vam svijet energije kroz interesantne priče koje će vas zaintrigirati i navesti na promišljanja o tome kako smo dosad shvaćali energiju, ali i kako smo se prema njoj odnosili.

Pogledajte i naš kratki video iz Svijeta energije::

Garsia Kosinac

Svi smo upoznati kako se Zemlja zagrijava, velika su zagađenja, šume se krče, a pošumljavanja su slaba ili nikakva. Mora su zagađena, jezera presušuju, nestaju bilje i životinjske vrste. Što poduzimamo kako bi se to sve spriječilo? Jesu li dovoljni samo obnovljivi izvori energije kako bi se zadovoljila sva potražnja određene zemlje ili regije i jesu li obnovljivci zaista toliko čisti? Jesu li električni automobili budućnost? Bezbroj je pitanja koja se nameću sama po sebi kad govorimo o energiji i energetici u današnjem svijetu koji, nažalost, nameće sve više potrošnje.

Njemačka je ugasila svoje nuklearne elektrane nakon više od 60 godina. Posljednji reaktori ugašeni su u travnju ove godine, no može li i hoće li uspjeti ta velika (industrijska) zemlja s obnovljivim izvorima energije pokriti svu potražnju ili će biti prisiljena kupovati skupu struju od drugih zemalja? Sudeći po problemima u kojima se Njemačka našla zbog gašenja nuklearki, u prvom redu zbog visokih subvencija za obnovljive izvore i potrošnje ugljena i plina za pokrivanje ispada u proizvodnji obnovljivih izvora te drastičnog poskupljenja struje i plina, postavlja se pitanje je li odluka o gašenju elektrana bila ispravna?

Novinarska ekipa prlikom posjeta Svijetu energije

Upravo ćete ucentru za posjetitelje Svijetu energije saznati sve što vas zanima o nuklearnoj elektrani Krško, njezinoj sigurnosti, svemu onome što taj ogroman energetski kompleks sadrži i kako funkcionira. Saznat ćete da je još uvijek nuklearna energija u svijetu najvažniji izvor energije i kao takva teško da je zamjenjiva. Sigurnost nuklearki izrazito je velika, gotovo da i nema velikih havarija (izuzev onih koje su uvjetovane prirodnim nepogodama, kao što je bio slučaj NE Fukushima I u Japanu 2011. godine, kad je zemlju pogodio razoran potres koji je uzrokovao cunami).

Pokusi

Dio koji će posebno oduševiti najmlađe (tijekom posjeta smo se uvjerili i da oni malo stariji uživaju u pokusima) odnosi se na posebnu prostoriju u kojoj posjetitelji samostalno mogu izvoditi pokuse s područja elektrotehnike, magnetizma, elektrostatike, elektromagnetizma, ali i svih ostalih sadržaja povezanih s elektricitetom. Ovdje se nalazi i manji laboratorij koji s pomoću praktičnih radionica i atraktivnih pokusa pruža neograničene mogućnosti i produbljivanja različitih fizikalnih i tehničkih sadržaja koji se obrađuju u školama. Kako nam je istaknuo gospodin Kosinac, djeca odlično prihvaćaju ovakve interaktivne centre i rado sudjeluju u diskusijama. Razgledavanje Centra prilagođava se u odnosu na dobne skupine, predznanje i interese, a u dogovoru s nastavnicima na raspolaganju su i nastavni listovi za rad s učenicima.

Ulaz u Centar za posjetitelje je besplatan, samo je ranije potrebna najava dolaska. Za rezervaciju termina možete kontaktirati broj 00 386 7 4910 188 ili pošaljite upit na [email protected]

Upoznajte Svijet energije. Kroz nova znanja i iskustva pobudite znatiželju i promatrajte energiju oko sebe na drugačiji način.

Znanost, energetika, fizika… dio su naše svakodnevice. Upravo zato dobro je o njima naučiti i nešto novo.

Tekst: Tonka Hohnjec

foto: Nikola Zoko

video: Gric Gric

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci