Hoćemo li i bez kave ostati?

Neki od najvećih svjetskih trgovaca kavom pripremaju se za probleme u lancu opskrbe budući da, kako piše Novac, pandemija koronavirusa stvara rizik od zatvaranja luka i ostalih transportnih operacija.

Iz Volcafea su, primjerice, svojim klijentima već poručili kako se očekuju logistički zastoji koji će biti sve rašireniji diljem zemalja koje su najveći proizvođači kave. Švicarska Sucafina je, pak, zatražila od kupaca da naruče svoje zalihe što je prije moguće.

– Ovo je možda vrijeme da unaprijed naručite kave koje mislite da će vam biti potrebne u budućnosti – poručili su.

Širenje virusa, naime, remeti opskrbne lance svega, od nafte do bakra i namirnica, a mnoge zemlje prijavljuju i nedostatak spremnika. Sama pandemija došla je u vrijeme kada su zalihe kave ionako male, a problem stvara i mogućnost štrajka lučkih radnika u Brazilu, koji je jedan od najvećih proizvođača kave na svijetu.

– Određene mjere sigurnosti već su uvedene u nizu zemalja i postoje određeni zastoji u nekim područjima, a očekujemo da će se to proširiti diljem država iz kojih dobivamo najviše kave – kažu u Volcafeu.

– Veoma smo zabrinuti da će vladine mjere i nedostatak radnika koji nam pružaju osnovnu logistiku stvoriti smetnje kojima će biti teško upravljati ili kontrolirati.

ALI NE BRINITE, JER JEDAN OD NAJVEĆIH PROIZVOĐAČA KAVE NA SVIJETU JE I VIJETNAM!

Zašto je kava dobra?

Nutritivne vrijednosti kave:

100 gr kave sadrži 41% ugljikohidrata, 12% proteina i 0,5% masti. Bogata je magnezijem koji u ljudskom organizmu sudjeluje u više od 300 enzimskih reakcija: bogata je manganom; fosforom; antioksidansnim selenom; bakrom; željezom, nešto manje kalcijem 141mg ili 14% RDA.

Antioksidansni indeks ORAC za jednu šalicu kave iznosi 11-15000 jedinica što je jako visoki indeks u rangu origana, peperminta i jako blizu goji bobica….
Od vitamina sadrži niacin – vitamin B3; riboflavin ili vitamin B2; pantotensku kiselinu ili B5, i jako bitan, u namirnicama jako rijedak provitamin kolin.

Kofein ili C8H10O2N4,  glavni  je kemijski sastojak koji je najjača psihoaktivna tvar u kavi. Trigonelin je biljni hormon kave koji se pod utjecajem topline pretvara u vitamin B3 – niacin ( nešto slično se događa u kestenima – prilikom pečenja stvara se vitamin E ).

Kava je izvanredno bogata biljnim mirisima, aromama i mineralnim solima. Bogata je mnogim spojevima sa antioksidansnim djelovanjem- naročito najjačim prirodnim antioksidansom klorogenskom kiselinom – antioksidans, regulator šećera u krvi, topi masne naslage, čisti tijelo od toksina itd. ( vidi klorogenska kiselina )…..

Kofeina u prosječnoj šalici espresso kave ima između 100-150 mg. Nakon unosa u tijelo prelazi direktno u krv, gdje se zadržava oko 4 sata. Uz pomoć krvi kofein stiže u mozak gdje blokira aktivnost neurotransmitera adenozina. Adenozin je dio energetskih molekula ATPa, AMPa i ADPa; može djelovati protuupalno, a u središnjem živčanom sustavu djeluje inhibirajuće.
Kada kofein smanji ili zaustavi djelovanje adenozina, pojačava se djelatnost neurotransmitera dopamina, norepinefrina i kortizona, što pak dovodi do stimulativnih učinaka na neurone i smanjivanja postojećeg stresa. Najnovija istraživanja su dokazala da svakodnevni unos 2-3 šalice crne kave poboljšava motoričke funkcije kod osoba koje pate od Parkinsonove bolesti.

Kofein potiče veću protočnost dopaminskih puteva i veću aktivnost dopaminskih receptora. Dopamin je jedan od neurotransmitera koji nosi poruke iz mozga u sve mišiće ljudskog tijela.

Na osnovu brojnih ispitivanja dokazano je da kava poboljšava razinu tjelesne energije; promiče mnoge aspekte na nivou mozga – kognitivne funkcije, vrijeme reakcije, budnost, raspoloženje. Unos jake crne kave smanjuje glavobolju.

Uz napomenu 2-3 šalice dnevno u određenim vremenskim razmacima….

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci