Women’s days by modniALMAnah – ženski vikend u srcu Srijema uz izvornu eno-gastro raskoš

Obilazak prekrasnih muzeja, istraživanje najistočnijeg dijela Hrvatske, uživanje u jesenskom izgledu prirode, raskoš na tanjuru (i u čašama), modne i beauty radionice s profesionalcima, puno smijeha i zabave na ženski način… Upravo tako bi se mogao opisati 8. po redu Women’s days by modniALMAnah koji se održao od 22. – 24. listopada. Women’s days by modniALMAnah ove je godine osmislila stilistica i modna savjetnica Alma Premerl Zoko.

“Kad se spomene Srijem većina pomisli na Ilok, prekrasan grad bogate povijesti i još bogatije gastronomske ponude. Posebno ako, poput nas imate za domaćina Iločke podrume, koji datiraju još iz 15. stoljeća. Upravo oni su ovaj put bili baza putovanja nudeći nam mogućnost da u danima grada Iloka doživimo Srijem na pravi način” – kaže Alma.

Muzej grada Iloka (foto: Nikola Zoko)

Ženski vikend tako je započeo u Muzeju grada Iloka smještenom u dvorcu Odescalchi, povijesnoj jezgri grada, kojem je kustos Marko Kevo pokazao bogatu povijest ovog kraja. Ilok dolazi od mađarske riječi Újlak koja u prijevodu znači Novi grad, u muzeju je prikazan kronološki tijek razvoja grada koji se danas naziva malim Dubrovnikom.

Muzej grada Iloka – kuhinja / blagavona. Prikaz razvoja i jačanja iločkog građanstva i gospodarstva tijekom 19. st. (foto: Gric Gric)

Kako je bilo u Iloku i Vukovaru pogledajte u našem video prilogu!

Ispod jednog dijela ovog muzeja smjestili su se Iločki podrumi (iz 15. i 18. stoljeća) kroz koje nas je provela voditeljica turizma Iločkih podruma Vesna Štajner uvodeći nas u svu raskoš gastronomske ponude ovog kraja.

Stari podrumi čuvaju iznimnu arhivu vina, ali ovdje se i stvaraju nova vina Iločkih podruma. U podrumima možete probati i traminac iz 1947. godine koji se pio na krunidbi kraljice Elizabete II, još davne 1956. godine…no koliko ćete za njega izdvojiti, nećemo Vam otkriti… (foto: Gric Gric)
Vesna Štajner, voditeljica turizma Iločkih podruma. (foto: Nikola Zoko)
Juha od dvije vrste paprike. (foto: Nikola Zoko)

Jutro u Iloku (koji se nalazi na zapadnim obroncima Fruške gore u hrvatskom dijelu Srijema) je nalikovalo na prekrasan akvarel – gdje god smo pogledali, priroda je oduševljavala, pa ne čudi kako se u sekundi izgubio sav nakupljeni stres cijele ženske grupe. Orio se smijeh i čavrljanje koji je utihnuo kad je počela prva jutarnja radionica sa stomatologijom Ivanom Borčić Sesar  koja je u fokus stavila osmijeh kao najljepši detalj svake žene. Kako bi on bio blistav i neodoljiv važna je oralna higijena i pravilno pranje zubi.

”Znate li kako odabrati pravu četkicu, koja ima sedam puta više vlakna od uobičajene četkice i malu blagu idealnu za teško dostupna mjesta? Nije valjda da četkice birate (samo) po boji!” – našalila  se simpatična stomatologica dajući svakoj ženi šarenu Curaprox četkicu pokazujući tehniku držanja ‘poput olovke’ za lakšu i uspješniju primjenu.

Dr. Ivana Borčić Sesar (foto: Nikola Zoko)

Kako bi osmijeh i dalje bio na licu, vizažistica Jasmina Puškar Kutleša (Linico trajna šminka) pokazala je male trikove 10-minutnog dnevnog make up-a stavljajući u fokus Max Factor novitete posebno puder 3u1 – Facefinity All Day Flawless koji na jedinstven način mijenja primer, korektor i klasični puder.

Jasmina Puškar Kutleša i radionica Max Factor (foto: Nikola Zoko)

Vlak Traminac express bio je službeno vozilo tijekom boravka u Iloku pa je poslijepodnevni dio dana započeo prekrasnom panoramskom vožnjom kroz nepregledne Iločke vinograde na kojima je još ostalo samo grožđe za ledenu berbu (nije bilo od 2012., zbog visokih temperatura. Za ledenu berbu temperatura tri dana zaredom mora biti ispod -7°C).

Najviša (ujedno i po mnogima najljepša) točka Iloka je ladanjsko imanje Principovac (još iz vremena Odescalchi – 1864 god) okruženo vinogradima, ujedno je i jedna od najboljih vinogradarskih pozicija u Hrvatskoj pod nasadima od 125 ha u komadu) u kojem se nalazi restoran, vidikovac, apartmani i golf igralište.

Za putovanje kroz Ilok – Traminac express (foto: Nikola Zoko)
Iločki podrumi i vinogradarski položaj Vukovo (foto: Gric Gric)

Na samom ulazu na imanje dočekao nas je pjenušac Princeps koji je ujedno pratio predjelo ‘kraljevskog ručka’ paštetu od suhog mesa. Kad je hrana u pitanju, Iločki podrumi su nas sve oduševili. Tijekom dva dana tako smo isprobali krpice s dinstanim kupusom, kulenom i čvarcima, biftek u lisnatom tijestu s palačinkom od krumpira, soma u sjemenkama, srijemsku palačinku sa sladoledom, tradicionalni kolač tašci koji su se kupali u umaku od limuna i maka.

Biftek u lisnatom tijestu s palačinkom od krumpira (foto: Gric Gric)
Srijemska palačinka (foto: Nikola Zoko)

Uz hranu smo pili najbolje od najboljih vina –  bijela vina kvalitetnu Graševinu (2020) i Chardonnay (2020), Traminac kasna berba, a od crnih vrhunsku Frankovku (2019) i vrhunski Kapistran (2018). Nakon dva dana čistog hedonizma teško smo mogli odlučiti koji je spoj tanjura i čaše) bio bolji.

Na Principovcu se nalazi kupola s vidikovcem u kojem je stilistica Alma Premerl Zoko održala modnu radionicu s temom kako održavati svoju odjeću potkrijepljujući svoje savjete proizvodima Saponije Osijek.

Modnu radionicu vodila je Alma Premerl Zoko (foto: Nikola Zoko)

Vrijeme na Principovcu je brzo prošlo, pa kad je Traminac express stigao krenuli smo svi prema destileriji Barbarić u kojoj nas je dočekalo 12 odličnih rakija, među kojima je najpoznatija, nagrađivana Traminka.

Detalj iz destilerije Barbarić (foto: Nikola Zoko)

Kako boraviti u Srijemu, a ne uživati u tamburašima? Večer u prekrasnom restoranu Iločkih podruma tako je začinio TS Sremci koji su rasplesali brojne žene!

Kako prijeći iz Srijema u Slavoniju? To nam je pokazala legendarna vodičica Dara Majer iz Vukovara dovodeći nas na most koji dijeli Vukovar na stari i novi, ali i regiju na Srijem i Slavoniju. Koliko voli svoj posao pokazala nam je neiscrpnim pripovijedanjem koji nas je oduševio, što smo isto doživjeli i u Muzeju Vučedolske kulture u kojem nas  je kustos Siniša Đurić na zabavan i poučan način vratio u povijest.

Posuda za pivo iz Vučedola! Prvo pivo u Europi je nastalo prije 5 000 godina na području današnjeg Vukovara! (foto: Gric Gric)

Nakon istraživanja Vukovara pješice, vrijeme je bilo i za pogled iz zraka pa smo se svi popeli na Vukovarski Vodotoranj, simbol hrvatskog zajedništva s kojeg smo vidjeli i našu zadnju točku na putovanju – Domestic house restoran Lola, kojeg Vukovarci nazivaju najboljim mjestom za uživanje u tradicionalnoj hrani na moderan način.

Kakav je plan dalje za ženska putovanja u Hrvatskoj?

Do kraja godine Alma sa svojim timom priprema putovanje na sam jug zemlje (berba mandarina) i istraživanje čari Istre tijekom Adventa.

Za sve one koje bi na jednodnevni ženski retreat u ponudi će biti i Sljeme u kombinaciji s posjetom Medvedgrada!

Više o putovanjima uvijek možete pročitati na  linku.

foto: Nikola Zoko

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci