Grejp

Postoje namirnice koje imaju iznimno pozitivan utjecaj na naše tijelo, no treba znati da se u nekim situacijama njihova upotreba ipak ne preporučuje. Jedna od takvih namirnica je grejp. Grejp je prava bomba ljekovitih tvari i tvari koje djeluju preventivno.

Bogat je vitaminima A i C te manjom količinom minerala poput kalcija, fosfora i kalija. Razlikujemo crveni i bijeli grejp – crveni sadrži pet puta više vitamina A od bijeloga.  Što se tiče vitamina C, najviše ga sadrži grejp ubran u rujnu i listopadu pa povoljno djeluje na prehlade i groznice. To je agrum bogat bioflavonoidima koji zajedno sa vitaminom C jačaju slabe desni, arterije i kapilare.

Uz navedene sastojke, to je voće koje sadrži i mnogo folne kiseline, nužne za rast stanica, stoga je grejp izuzetno važan za djecu i mlade u razvoju.  Grejp možemo nazvati pravim lijekom za naše tijelo jer pomaže kod tegoba s venama, proširenim žilama, jača imunitet, pospješuje proizvodnju hormona, sprječava infekcije i prehlade, pročišćuje crijeva i stabilizira crijevnu floru, aktivira izmjenu tvari u stanici i rast stanica te pomaže kod snižavanja tjelesne težine. (100 gr ili 1 dcl = 42 kcal)

Grejp je citrus koji se može konzumirati na razne načine. Zbog kiselo-gorkog okusa ga djeca, koja bi ga posebno trebala konzumirati, ne vole, ali tu dolazi do izražaja velika količina vode u grejpu pa ga možete istisnuti jer u soku ostaje većina hranjivih tvari. No, ako je sok još uvijek kiselkast, preporučuje se napraviti mješavinu od slađeg soka od naranče i soka od grejpa.

Kora grejpa se može skuhati na laganoj vatri za 20 minuta te se taj čaj upotrebljava za liječenje smrzotina jer uspostavlja cirkulaciju krvi do oštećenih tkiva.  Gorke sjemenke, osobito njihov ekstrakt, poznat su prirodni antibiotik i antiseptik koji sprječava razvoj bakterija, virusa i plijesni pa se upotrebljava kao konzervans nekih namirnica. Pektin grejpa snižava količinu kolesterola u krvi pa bijelu kožicu ispod kore valja konzumirati, a ne odvajati.

NAPOMENA: Važno:!!!

Ništa pretjerano nije dobro pa tako ni konzumacija grejpa. Grejp ili sok od grejpa mogu biti opasni po zdravlje u kombinaciji sa lijekovima jer grejp može pojačati djelovanje lijeka do te mjere da se čini da je bolesnik uzeo prekomjernu dozu lijeka, dok je u drugim slučajevima djelovanjem naringina, tvari koja se nalazi u grejpu, došlo do smanjene apsorpcije lijeka iz krvi. Profesor Pertti Neuvonen, farmakolog na Sveučilištu u Helsinkiju, dokazao je da konzumacija soka od grejpa i tableta protiv glavobolje može dovesti do ubrzanog rada srca, lijekovi protiv alergija i grejp mogu izazvati smetnje u radu srca.

Autor:  Aleksandra Žigić, dipl.nutric.

Izvor: Udruga za prevenciju prekomjerne težine

Prethodni članak
Sljedeći članak

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci