Varivo od kelja

Jednostavno jelo od povrća za koje nećete morati razbijati glavu kako ga pripremiti. Uz kobasice ili suho meso biti će zanimljivo jelo koje je zdravo i ukusno. Kelj obiluje vitaminom C, ali kuhanjem ga gubi.


potrebne namirnice za 4 osobe:
1 glavica kelja (oko 0,7 kg)
suhomeso
sol, papar
kocka koncentrata mesne ili povrtne juhe
suncokretovo ulje (ili neka druga masnoća)
oštro brašno
crvena slatka mljevena paprika
malo octa

Sa glavice kelja skidamo vanjske listove, ako su oštećeni, i ničemo list po list dok ne dođemo do svjetlijeg dijela kelja. Nožem, kružnim rezom odvojimo korijen. Još razrežemo kelj na pola, uzdužno, i skinemo dijelove korijena koji su ostali. Pripremimo u posudi vodu u kojoj ćemo narezani kelj blanširati (obariti) (ne treba biti puno vode, kako bi što prije zakipila). Sada sve operemo i režemo na sitne kockice (sa prvih listova odrežemo srednje dijelove lista ako su debeli).Dok se kelj blanšira, očišćeni i oguljeni krumpir narežemo na kocke i opet ga operemo. Kratko prokuhamo kelj i procijedimo od vode te nalijemo svježu preko. Na kelj dodamo kocke krumpira, začinimo solju i paprom, dodamo kocku koncentrata mesne ili povrtne juhe (imamo li gotovu juhu, nakon blanširanja, kelj možemo ukuhati u juhi). U varivo još možemo dadati i kožu od suhe slanine (špek, panceta), kobasice i ostalo suho meso.

Kada krumpiri omekšaju pripremimo zapržak, da povežemo varivo, a izvadimo kožu od špeka. Na malo suncokretovog ulja ili neke masnoće dodamo oštro brašno i pržimo ga dok ne dobije zlatno žutu boju (najbolje na laganoj vatri). Na preprženo brašno dodamo slatke mljevene crvene paprike, promiešamo malo i podlijemo sa umakom od rajčica. Zapržak dodamo u varivo i dobro promiješamo te još malo prokuhamo. Probamo kakvog je okusa jelo i poboljšamo okus ako nije dobro (na kraju kuhanja možemo dodati i žičicu octa da poboljša tek jelu). Poslužimo vruće uz dodatak svježeg kruha ili peciva.

Prethodni članak
Sljedeći članak

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci