Damsko pivo s malinama

 Novost za ljubitelje neobičnih okusa piva priprema privatna pivovara Rohozec iz Turnova u oblasti Semilsko. Pored tradicionalnog piva ponudit će i napitak s okusom maline. Pivo je testirano na turistima u jednom izletištu u Češkom raju, no samo su rijetki imali tu priliku, jer je za probu skuhano samo sto litara ovog specijala.

Malinovo pivo ima 11 posto slada i bojom je slično polutamnom pivu, rekao je medijima direktor pivovare František Jungmann. Dodao je kako je testiranje pokazalo da se to pivo dopalo najviše ženama, koje vole slađe pivo. U pivovari vjeruju da će ovo pivo biti najtraženije tijekom ljeta.
Inače, ova pivovara, koja je najmanja među velikim pivovarama libereckog kraja, nudi standardno češko pivo. Najviše proda klasičnog lagera s 11 posto slada, sve omiljenije je i takozvano ‘rezano’ pivo, koje se u toj pivovari kuha od prije dvije godine. To je pivo koje se sastoji od polovice svijetlog i polovice tamnog piva. Prošle je godine proizvedeno 53 tisuće hektolitara piva, što je gotovo 30 posto više nego godinu dana ranije.
S neuobičajenim okusima počeli su prije tri godine eksperimentirati u privatnoj pivovari Hols u Biberecu. ‘Osmicu’, dakle pivo s osam posto slada miješali su s malinovim sokom, limunadom i kolom. Ti su okusi bili kod mladeži pravi hit, a bilo je ponuda i za proizvodnju za izvoz. Međutim, u Libercu su od toga projekta odustali, držeći se onoga što ipak najbolje znaju – kuhanja dobrog starog češkog piva. Od ukupne proizvodnje 16 posto završi u izvozu.

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci