Dodijeljene su nagrade za najbolja vina kontinentalne Hrvatske

U gradu Sveti Ivan Zelina, gradu s tisuću brjegova za 1000 doživljaja, kako ga još nazivaju, 10. lipnja održana je u dvorani Kraluš 54. Izložba vina kontinentalne Hrvatske pod pokroviteljstvom Ureda predsjednika Republike Hrvatske, Ministarstva turizma, Ministarstva poljoprivrede i Zagrebačke županije, na početku koje su uspješnim vinarima uručene nagrade.

Na ocjenjivanje stručnog povjerenstva od 18 članova, dobrih poznavatelja vina kontinentalne Hrvatske, pod vodstvom predsjednice komisije prof. dr. sc. Ane Jeromel, koje je održano prije Izložbe, pristigla su 374 uzorka vina. Nakon ocjenjivanja dodijeljeno je 106 zlatnih, 151 srebrna i 62 brončane medalje te 6 priznanja.

Spomenut ćemo samo najznačajnije: Traminac izborna berba prosušenih bobica 2019., vino vinarije OPG Josip Rajaković proglašeno je šampionom 54. Izložbe vina kontinentalne Hrvatske i šampionom vina Zagrebačke županije. Nagrada „Ljerka Habuzin“ za najbolje ocijenjeno vino autohtone sorte kraljevina dodijeljena je vinu Kraljevina Zelina 2021., OPG-a Puhelek Purek. Nagradu „Milan Pažić“ za najbolje ocijenjeno bijelo suho vino osvojila je Graševina 2020, Mons Aureus, a nagrada „Pero Krznarić“, za najbolje ocijenjeno bijelo vino s ostatkom neprevrela šećera, izuzev predikatnih vina dodijeljena je vinu Chardonnay Principovac 2018., Iločki podrumi d. d.

OPG Josip Rajaković šampion je 54. Izložbe vina kontinentalne Hrvatske i šampionom vina Zagrebačke županije. (foto: Goran Jakuš)
Josip Rajaković (foto: Tonka Hohnjec / Gric Gric)
Nagrada za najbolji vizualni identitet boce pripala je OPG-u Maček (foto: Tonka Hohnjec / Gric Gric)
foto: Tonka Hohnjec / Gric Gric
Čestitamo svim vinarima! (foto: Tonka Hohnjec / Gric Gric)

Pogledajte i video prilog s ovog događaja.

Stvaranje vina je svojevrsna umjetnost, a na dodjeli nagrada bile su spojene dvije: vinogradarstvo i glazba pa su velikom dvoranom odjekivali zvuci klavira i dvaju impozantnih glasova, tako da su nakon svake izvedbe, Voljen Grbac i Mirko Švenda zasluženo dobivali veliki pljesak.

Na ulazu u dvoranu bio je smješten izlagački prostor, a posjetitelji su umjesto kupljene ulaznice dobivali čašu s ugraviranim logotipom. Čaša je naravno poslužila za neograničeno kušanje vina, a kasnije je ostala kao draga uspomena na ovaj susret vinara i vinogradara te ostalih sudionika u industriji proizvodnje i distribucije vina, profesionalnih i istinskih ljubitelja dobre kapljice kao i ostalih posjetitelja i uzvanika.

foto: Goran Jakuš
foto: Tonka Hohnjec / Gric Gric

Uz dobru kapljicu idu i dobri zalogaji, a njih nije nedostajalo. U prekrasno osvijetljenom i cvijećem ukrašenom šatoru iza dvorane Kraluš, bila su poslužena autohtona jela spravljena od domaćih namirnica: od kobasica, dimljene šunke i kuhanog bunceka, zapečenog graha, palente s čvarcima i krpica sa zeljem do pečene patke, odojka, telećih rolada i pohanih rolica s piletinom i šunkom, uz domaće štrudle od jabuka i sira te obilje voća kao desert.

foto: Tonka Hohnjec
foto: Tonka Hohnjec / Gric Gric

Kako su odmicali sati, atmosferu je dodatno zagrijavala dobra glazba za koju su se pobrinuli Voljen Grbac i Mirko Švenda – Žiga & Žiga band. Vrijedni vinari širokog osmijeha na licima i zadovoljni posjetitelji mogli su na rastanku samo poželjeti dobru ovogodišnju berbu i jednako dobra, a možda još i bolja vina na idućoj „55. Izložbi vina kontinentalne Hrvatske“ u gradu Sveti Ivan Zelina koji je ujedno i jedini grad u Hrvatskoj u kojem je tradicija održavanja vinskih izložbi stara više od jednog i pol stoljeća.

Vidimo se i iduće godine! (foto: Tonka Hohnjec / Gric Gric)

Čestitamo svima!

PR: TZG Sveti Ivan Zelina

Naslovna fotografija: Goran Jakuš

Video: Gric Gric

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci