Pivo i moderna žena

I konzumacija zdravih namirnica i napitaka može biti štetna u prekomjernoj količini. Kada je riječ o pivu, onda valjda naročito, jer sadrži etilni alkohol, koji izaziva ovisnost, iako ga u pola litre piva ima samo 20 mililitara, što je potpuno neškodljivo, pa čak i korisno.

 

Istraživanje agencije Stem/Mark pokazalo je da 15 posto žena redovno pije pivo iz boce, a pet posto točeno, ali i da većina njih nije svjesna zdravstvene razlike između prekomjerne i umjerene konzumacije.
Shvaćanje zdravstvenih prednosti tradicionalnog češkog pića, trebalo bi s jedne strane smanjiti prekomjernu potrošnju koja se primiče alkoholizmu, a s druge strane navesti žene da umjerenu konzumaciju piva prihvate kao standard u interesu svoga zdravlja.
Kao što je neuravnoteženo pijenje piva, tako je neuravnotežen i cijeli režim konzumacije tekućine. Pijemo malo i nesustavno. Samo mali broj žena pije dnevno dvije do dvije i pol litre vode i sličnih tekućina (pažnja – pivo sadrži 92 posto vode), ali zato piju veliku količinu napitaka s kofeinom, koji zapravo odvodnjavaju, odnosno isušuju organizam, kao što su kava i visokoenergetski napici zaslađeni šećerom.
Pivo nije niti izdaleka tako energetičko kao što žene misle. U pola litre piva s deset posto slada u prosjeku je 200 kilokalorija energije, dok ih je u istoj količini voćnog soka ili mlijeka 250, a u pola litre vina 300. Udio energije iz šećera u ukupnom sadržaju energije u pivu je oko 60 posto. Pivo pritom sadrži kako jednostavne šećere, koji sagorijevaju brzo, tako i spore šećere, takozvane dekstrine, iz kojih se energija oslobađa još dugo nakon konzumacije. Tako se unos energije u tijelo osigurava ne samo neposredno nakon što popijete pivo, nego i kasnije. šećeri se u tijelu na gomilaju, ravnomjerno se razgrađuju i ne pretvaraju se u nepoželjnu masnoću.
Mala količina alkohola u pivu nije s energetskog stanovišta uopće problematična. Upravo suprotno. Pri razgradnji alkohola nastaju slobodni radikali, koji ubrzavaju energetsku iskoristivost masnoća, umjesto njihova spremanja. Stoga i dijabetolozi počinju fizički aktivnim ženama preporučivati da dnevno popiju trodecovu bocu piva.
Jednako kao alkohol, tako i tvari iz ekstrakta hmelja usporavaju oslobađanje kalcija iz kostiju, koje je karakteristično posebno za starije žene nakon menopauze, a može izazvati i osteoporozu, od koje u češkoj pati milijun osoba, uglavnom žena. Prema prognozama, za deset godina bit će 1,6 milijuna oboljelih od ove bolesti. Pravilan režim konzumacije tekućine, obogaćen razumnom količinom piva, osigurava odgovarajući angažman bubrega, što sprečava taloženje vapnenih soli, koje izazivaju nastajanje kamena.
Kod žena, čiji organizam prerađuje alkohol sporije nego muški, razumnom mjerom smatra se 10 do 20 grama alkohola dnevno, što je dnevno otprilike 0,30 do 0,50 litara piva s deset posto slada. Ta količina značajno smanjuje rizik od srčanih oboljenja, koja danas sve više pogađaju i žene. Za žene u reproduktivnoj dobi veoma je koristan B vitamin, kojim pivo obiluje, a pivski kvasac sadrži krom, kojeg uobičajena prehrana sadrži sve manje i manje, a važan je za poticanje aktivnosti inzulina, koji regulira razinu šećera u krvi.

Teško je uopće i pobrojati sve pogodnosti koje nudi pivo, jer ono sadrži više od dvije tisuće sastojaka, a najnoviji argument koji potvrđuje korist pijenja piva za žene dolazi iz američke države Oregon. Tamošnji znanstvenici su otkrili u pivu novi jaki antioksidant koji su nazvali xanthohumol. Njegova antioksidantna moć je, prema njihovu otkriću, najjača do sada. Stoga danas na međunarodni dan žena, sa zadovoljstvom ističemo da je pivo zdravo i za žene, uz uvjet da znaju kad je dosta.

Prethodni članak
Sljedeći članak

Posjetite i pretplatite se na naš kanal

RECEPTI, SAVJETI, DOGAĐANJA I ZANIMLJIVOSTIspot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci