Čuvari sjemena Varaždinskog zelja – OPG Jurice Cafuka

OPG Jurice Cafuka – Čuvare sjemena Varaždinskog zelja te proizvođače krumpira i bučinog ulja sa zaštitnom markicom EU, posjetili su članovi Zbora turističkih novinara Hrvatskog novinarskog društva (HND-a) koji su bili gosti Varaždinske županije i Turističke zajednice Varaždinske županije.

U Domitrovcu u Etno kući koju je europskim sredstvima uredila Općina Vidovec turističke novinare dočekale su Emina Ljubek u ime Općine i Marija Cafuk, čuvarica sorte Varaždinskog zelja i glavna promotorica OPG-a. Marija Cafuk nakon informacije o uzgoju zelja, govorila je i o najvećoj vidovečkoj manifestaciji – Zeljarijadi za koju OPG Cafuk svake godine posebno uzgoji i nakiseli zelje već u rujnu kako bi potkraj listopada bilo spremno za izradu mega-sarme koja je ušla u Guinnessovu knjigu rekorda.

Uz desetak članova Udruge kuhara Varaždinske županije i dvoje kolega iz Podravke, sarmu je pripremalo i 30-ak učenika iz Gospodarske škole Varaždin te Srednje škole Arboretum Opeka Marčan. Za pripremu mega-sarme bilo je potrebno dvije tone Varaždinskog zelja ili 22 tisuće listova zelja s imanja obitelji Cafuk, 800 kilograma svježeg mesa, junetine i svinjetine, 300 kilograma sušenog mesa, 200 kilograma kuhane riže, 1.000 jaja, 70 kilograma luka i dva kilograma češnjaka.

Zašto je sarma najbolja kad se radi od Varaždinskog zelja? Marija Cafuk ističe da je to zato što je Varaždinsko zelje posebno jer ima čvrsto zbijene plosnate glavice, nema izraženi „kocen“, a ima tanak list. Kad se nakiseli, ima specifičnu žutu boju te poseban okus.

Pripremio: Tomislav Radić

Snimke: Marija Barić, Goran Gazdek

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci