Čobanac od divljači

Ovo jelo idealno je za veće društvo, jer dobar okus daje veća količina i različitost mesa.

za 12 – 15 osoba

1,6 kg mesa divlje svinje bez kosti

1 kg srnetine

0,4 kg zečetine

1 kg crvenog luka

0,1 kg češnjaka

0,1 kg slatke mljevene paprike

1 dl soka od rajčice

šećer

6  listova lovora

sol, papar

suncokretovo ulje

Očišćeni i sitno narezan crveni luk i češnjak pirjamo na ulju dodajući mu sol i malo šećera da prije omekša, u međuvremenu očistimo meso divljači od kostiju, suvišne masnoće, zaostale kože i opni te narežemo na manje kocke. Kada luk povene (omekša) dodajemo meso po tvrdoći prvo vepar (divlja svinja) pa srna (jelen), a zatim kada ove dvije vrste nabubre nježno meso zeca.

Pržimo ih, pa kad i zečetina dobije lijepu boju podlijemo i s malo vina i pričekamo da alkohol iz vina ispari, dodamo mljevenu crvenu slatku papriku (može i malo ljute ,jer sve ovisi kako ljuto želite) i sok od rajčice, začinimo solju i paprom, dodamo malo šećera da neutralizira kiselost rajčice pa nalijemo vode toliko da prekrije meso.

Kad zakuha probamo kakvog je okusa i kuhamo na laganoj vatri slijedećih 1-1,5 sat povremeno dolijevajući vode (ili s temeljcem ako ga ukuhamo u međuvremenu od kostiju i s dodatkom korjenastog povrća i začina). Kada meso omekša poslužujemo ga u zdjelicama uz svježi kruh, a može se poslužiti i neka kuhana tjestenina.

SAVJET: Koje god meso izabrali, u čobanac od divljači uvijek mora se staviti svinjsku nogicu narezanu na komade, jer će ga ona zgusnuti umak taman koliko treba. Ovaj način pripreme opisan je za kuhanje kod kuće, ali uglavnom se čobanac kuha nad otvorenom vatrom na tronošcu u kotliću u prirodi, tada se s nekim namirnicama mora improvizirati ili ih neposredno prije polaska u prirodu napraviti kod kuće. Sitno izrezati luk i češnjak, skuhati tjesteninu, pripremiti umak od rajčice, napraviti umak od kostiju divljači za podlijevanje (jer je ukusnije) te narezati meso.

Prethodni članak
Sljedeći članak

Posjetite i pretplatite se na naš kanal

RECEPTI, SAVJETI, DOGAĐANJA I ZANIMLJIVOSTIspot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci