Održana prva Ravnogorska salamijada – Očuvanje tradicije kao prioritet

Dobitnik prve Zlatne kobase je Dalibor Podobnik, dok je Srebrnu kobasu dobio Luka Cvetić, a brončanu Matija Gršić!

U organizaciji Udruge Plodovi gorja Gorskog kotara pod pokroviteljstvom Općine Ravna Gora i Primorsko goranske županije u sklopu 14. Festivala iz bakine škrinjice u Ravnoj Gori je u subotu, 25. veljače održana Ravnogorska salamijada i izbor za Zlatnu kobasu 2023.

Ravnogorski Dom kulture privukao je brojne posjetitelje koji su uživali u kulturno-zabavnom programu, a posjetitelji su imali priliku obići izlagačke štandove raznih OPG-ova koji su prezentirali svoje proizvode: med, marmelade i džemove, sokove i rakije, proizvode od buće, rukotvorine od vune, ljekovite pripravke od lavande… Voditelj prve Salamijade bio je Domagoj Jakopović Ribafish,  a članovi DVD-a Kupjak bili su zaslužni za odličan zimski ručak – naravno, domaće kobasice i dinstani kiseli kupus.

Posebno zanimljiva bila je edukativna radionica koju je vodio izv. prof. dr. sc. Ivica Kos na temu “Tradicionalna proizvodnja trajnih kobasica u okolnostima klimatskih promjena” s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

“Klimatske promijene dominantno zahvaćaju tradicionalnu proizvodnju koja najviše ovisi o okolišnim čimbenicima, a tu su upravo varijacije temperature i vlage najočitije i one imaju najveći utjecaj na kakvoću i kvalitetu proizvoda. Možemo reći kako neki proizvodi čak nisu ni upotrebljivi za konzumaciju zbog razvoja patogenih organizama. Upravo su zbog svega toga manifestacije kao što je Salamijada korisne, jer ukazuju na potrebu za raspravu o toj temi, kao i potrebu za ulaganjem u kontroliranu proizvodnju tradicionalnih proizvoda”, istaknuo nam je prof. Kos.

Pogledajte i naš video prilog s prve Salamijade!

Ispred organizatora Salamijade, Udruge Plodovi gorja Gorskog kotara, predsjednica udruge gospođa Blažica Sveticki istaknula je kako je iznimno zadovoljna interesom sudionika i posjetitelja.

“Mi već godinama radimo na projektu očuvanja tradicije i baštine našeg kraja. Kroz projekt Festivala bakine škrinjice koji se ove godine održao već 14. put, rođena je i kuharica “Iz bakine škrinjice” u kojoj sam autorica, a sve u cilju promocije naše iznimne i bogate tradicije, starinskih receptura i običaja Gorskog kotara. Važna priča našeg kraja odnosi se i na suhomesnate proizvode pa smo htjeli ove godine i tome dati naglasak, što se pokazalo kao odlična ideja. Prva Salamijada okupila je 19 proizvođača koji su se natjecali za titulu najboljih”

Sve pristigle suhomesnate uzorke ocjenjivala je stručna prosudbena komisija sastavljena od educiranih ocjenitelja s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a na samoj manifestaciji svoj glas najboljima mogla je dati i publika koja je sve salame imala priliku degustirati. Glasovi stručne komisije i posjetitelja degustatora su zbrajani i u konačnici je odlučeno tko su najbolji i tko je dobio Zlatnu kobasu 2023.!

 

A najboljima su proglašeni OPG Dalibor Podobnik (Zlatna kobasa), OPG Luka Cvetić (Srebrna kobasa) i OPG Matija Gršić (Brončana kobasa). Čestitamo svima!

Pobjednici Zlatne kobase 2023.

Salamijada je uključivala i gurmanski izazov – tko može pojesti najviše kobasica u tri minute, a najbolji je bio trinaestogodišnji Bruno Šoštarić!

Čestitke organizatorima na prvoj Salamijadi, a mi se unaprijed radujemo idućoj!

Vidimo se u Ravnoj Gori!

Tekst/foto: Tonka Hohnjec (Gric Gric)

Video: Gric Gric

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci