Čarobni svijet začina! Okuse svijeta imamo na dlanu, samo ih trebamo znati upotrijebiti!

Jeste li znali da se začinsko bilje počelo kao dodatak hrani upotrebljavati još prije mnogo tisuća godina? Već tada ljudi su prepoznali ogromnu ulogu bilja koje ono ima kao dodatak hrani, ali i piću. Može se reći da korištenje začinskog bilja označava početak civilizacije. Ne treba posebno isticati stare civilizacije kao što su Egipat, Grčka ili Perzija, kulture koje su itekako poznavale ulogu začina u kuhinji.

Mirodije ne samo da su imale ogromnu ulogu u kuhinjama diljem svijeta, već je njihova uloga bila vidljiva i u medicini, religiji, no nije zaobišla ni politiku!

Danas je začinsko bilje lako dostupno. Mnogi ga uzgajaju i sami, bilo u vrtu ili u teglicama na balkonu. Uživamo u njegovim mirisima i hrani koja je njime oplemenjena. Bilje se suši ili se upotrebljava svježe. Važno je samo znati što je za koju namjenu i koje se količine preporučuju za upotrebu. Svijet bilja je nevjerojatan i velik. Možda još uvijek ne znamo sve njegove tajne…

Okusi svijeta nikad nam nisu bili lakše dostupni. Trgovine kao da imaju cijeli začinski svijet na svojim policama. No neke su kuhinje više utjecale na kulinarstvo od drugih. Možda upravo zbog jačine svojih začina i prepoznatljivosti. Curry će Vas podsjetiti na Indiju. Taj se začin danas vrlo često upotrebljava u gastronomiji.  Raznolika kineska kuhinja ostavlja dojam nevjerojatne kulinarske igre u kojoj vladaju mješavine okusa pa tako i začina. Stvorene su mješavine začina koje se dodaju najrazličitijim jelima, bilo da je riječ o Kini ili ostatku svijeta koji sada uživa u njima. Sjeverna Afrika, Indonezija, Amerika… svaka zemlja ima svoje začinsko bilje koje smo na ovaj ili onaj način preuzeli u kuhinjama diljem svijeta.

Lako ćete prepoznati “začinjene” kuhinje Srednje i Južne Amerike i Kariba u kojima dominiraju začini poput preprženog čilija, ali i druge jake kombinacije mirodija. Europa je oduvijek bila okrenuta blažim mirodijama. Ružmarin, kadulja, lovor njezini su prepoznatljivi okusi.  Cijeli svijet kao da je začinjen mirodijama. Kombinacije mirisa bilja, začina i mirodija hranu, bilo da je riječ o nekoj “običnoj” ili onoj nešto posebnijoj,  pretvaraju u savršenstvo okusa i mirisa.

Dakako, i voće i povrće se koriste kao začini, isto kao i ekstrakti, jestivo cvijeće i lišće, med, ulja… No za njihovo ispravno korištenje dobro je znati neke osnove kuharstva ili se služiti određenim provjerenim knjigama.

Ako još niste, upoznajte divan svijet začinskog bilja!  Većina začinskog bilja idealna je za sadnju u teglicama.  Nema ništa bolje nego imati svoje biljke nadohvat ruke prilikom kuhanja…

Tradicija začinskog bilja veže se uz sam početak civilizacije… To puno govori o njegovoj važnosti i ulozi, bilo da govorimo o bilju koje se koristilo u kuhinji ili medicini. Svijet začina svuda je oko nas… samo trebamo zakoračiti u njega, isprobati ga i unijeti u našu kuhinju. Možda se trebamo malo i odvažiti!

Uživajte u mirisima prirode i okusima svijeta!

tekst: Gric Gric

slike : pexels

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci