Održan Bljak fest – gastro-gušti od jetrica, iznutrica, kokošjih nožica i ostalih pučkih delicija! Za gurmane pravi mali raj!

Bljak fest je posebna gastronomska manifestacija koja je postala nezaobilazni dio karnevalskih događanja i koja svojom jedinstvenom gastro-ponudom privlači sve veći broj posjetitelja!

“Ptičja gripa” ili prevedeno žvacet od kokošjih iznutrica, jetrica na naglo, kiselica, bubrezi na bijelo, maneštra od lignji, kokošje i svinjske nožice, pileći vratovi, šporki prasac, fritaja od telećeg mozga, broskva u bijeloj čokoladi ili šarene palačinke, bili su dio fešte koja je u subotu, 9. veljače zaposjela omišaljsku placu i upriličila jedan i jedinstveni Bljak fest! Riječ je o gastro delicijama, odnosno specijalitetima pučke gastronomske baštine koji se na ovaj način nastoje sačuvati i prezentirati kako bi se ljudi upoznali s gastro-tradicijom kraja.

Za “zdravi bljak meni” bile su zadužene marljive i vesele kuharice

Nezaobilazne tripice

Festival se već 9. put po redu održava u organizaciji Turističke zajednice Općine Omišalj,  a kako su i sami organizatori istaknuli, ovogodišnji je polučio ogroman interes javnosti. Tako su gosti u subotu na Bljak fest pristizali iz gotovo cijele Hrvatske, a zavidan broj posjetitelja bio je iz Slovenije. Bljak fest je posebna gastronomska manifestacija koja je postala nezaobilazni dio karnevalskih događanja i koja iz godine u godinu privlači sve veći broj posjetitelja. No, ako je suditi po reakcijama posjetitelja, gastro-specijaliteti nisu bili nimalo odbojni, ako možemo reći bljakasti, (izuzev možda specijaliteta gulaša od očiju 🙂 ), već su oduševili nepca i najizbirljivijih. Zaista, hrana je bila izvrsna!

Omišaljska placa bila je puna posjetitelja
Majstor pripreme telećeg mozga s jajima
Teleći mozak s jajima

Omišaljska placa bila je puna dobre i vesele energije! Za dobru atmosferu pobrinula se grupa Insula, dok je Dražen Turina Šajeta bio zadužen i za vođenje programa. Vrijedne i vesele družine zadužene za pripremanje i posluživanje hrane, oduševljavale su posjetitelje.

Pogledajte i naš kratki video i doživite bar malo ugođaja sa Bljak festa!

Bljak fest se pokazao kao jedan od onih festivala na kojem ne ponestaje hrane! Dapače, ovdje su količine pripremljene hrane, a koja se beplatno dijelila, bile više nego dovoljne! Baš svi posjetitelji mogli su kušati sve ponuđeno, naravno, oni odvažniji vjerojatno neke obroke i ponoviti. A da su gastro-specijaliteti bili odlični i sami smo se uvjerili!

Kiselica sa suhim mesom

 

Tripice

 

Bljakasta salata od mrkača
“Drivenička parodija” – jetrica s palentom i gljivama u saftu…

 

Priprema bikovih testisa

Broskva u bijeloj čokoladi

Ako ste ove godine propustili Bljak fest, mi ćemo Vas iduće godine na vrijeme podsjetiti  i predlažemo Vam da svakako dođete u Omišalj!

I naravno, bilo je prilika i za fotografiranje sa Šajetom!

Ako ste ljubitelj spomenutih “bljakastih” delicija, ovaj festival pružit će vam neponovljivo gastro-iskustvo! Još ako imate sreće i dan bude predivan kao ove subote, izlet u Omišalj na Bljak festival više je nego odličan izbor.

Mi se radujemo već idućem Bljak festu, a vi do tada guštajte uz maštanje mirisa i okusa uz fotografije 🙂

Vidimo se dogodine u Omišlju!

tekst/foto/video: Gricgric

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci