Zlatni pjenušac Urban White i 110. obljetnica vinarije Štampar

Dana 7. lipnja 2023. bila je velika svečanost za vinariju Štampar. Naime, taj dan vinarija slavi svoj rođendan, ove godine 110. obljetnicu, a iz Londona su pristigle sjajne vijesti! Njihov je pjenušac Urban White 2020 osvojio zlatnu medalju na prestižnom natjecanju Decanter World Wine Awards! 

Predivna lokacija vinogradarskog položaja Međimurja, Mađerkin breg, odabrana je kao lokacija za prigodno obilježavanje obljetnice i slavlje obitelji Štampar povodom uspjeha na prestižnom natjecanju Decanter World Wine Awards (DWWA). Mađerkin breg bio je u znaku ugodne opuštajuće atmosfere u prirodi, a lijepo vrijeme doprinijelo je savršenom ugođaju. Na svečanosti su se okupili brojni uzvanici, prijatelji obitelji, novinari, kupci…

Međimurski vinogradar i vinar David Štampar puhanjem u svjećice na slavljeničkoj torti, sa svojom obitelji, svečano je otvorio proslavu 110. godišnjice postojanja obiteljske vinarije. Nema sumnje kako je i pristigla vijest o zlatnom plasmanu njihovog pjenušca došla u najbolji trenutak!

Zlatni Urban White 2020

Svakako treba istaknuti kako je pjenušac Urban White 2020 osvojio zlato u oštroj konkurenciji od čak 18.250 vina koliko je pristiglo na DWWA natjecanje ove godine. Radi se o zasigurno najutjecajnijem natjecanju na svijetu, ali istovremeno i jednom od najrigoroznijih, jer je svega 3,86% vina je osvojilo zlatne medalje.

Ivan Goričanec i David Štampar

Veliki je to uspjeh za vinariju Štampar, tim više jer je to jedini pjenušac iz Hrvatske sa zlatnim odličjem, a veliki je to uspjeh i za pjenušava vina iz Hrvatske, jer se do sada nitko drugi nije uspio okititi takvim priznanjem. Samo je još jedno zlato u povijesti ovog natjecanja otišlo u Hrvatsku za pjenušac, ali opet u vinariju Štampar za isto vino, Urban White, prije četiri godine na izdanju DWWA 2020.

U našem kratkom filmiću možete vidjeti djelić odlične atmosfere s proslave na Maerkinom bregu, gdje smo uživali u savršenim mjehurićima pjenušca Urban White, ali i ostalim vinima vinarije Štampar!

Vinarija Štampar je ponavljanjem velikog uspjeha dobila nedvojbenu potvrdu da njihov pjenušac spada na sam vrh pjenušave produkcije Hrvatske. Ovogodišnji slavodobitnik Urban White 2020 proizveden je od sorte pušipel, jednako kao i njegov prethodnik i to je drugo važno postignuće vinarije Štampar.

Naime, pušipel koji su nekada u Međimurju nazivali još i šipon ili moslavac, je tradicionalna sorta tog kraja, a obitelj Štampar se ponajviše posvetila njegovanju i unapređenju kvalitete upravo tradicionalnih vina. Drugom zlatnom medaljom za pjenušac od pušipela jasno je ukazala da je ta sorta savršena za taj tip vina. Ranijih godina je obitelj Štampar na istom natjecanju osvojila još i zlatnu medalju za sauvignon bijeli i tako je i drugoj najvažnijoj sorti Međimurja također pribavila potvrdu o izvrsnom potencijalu i nesvakidašnjoj kvaliteti.

Povijest vinarije Štampar

Začetak 110 godina dugačkog puta krenuo je u mjestu Sv. Urban na broju 2, 27. lipnja 1913. godine, a osnivači su bili Ištvan Grabar i Andraš Novak. Desetak godina kasnije u posjed vinarije i vinograda Novakovih došla je prva generacija obitelji Štampar.

Počeli su sa svega tri tisuće trsova, vino su proizvodili u malom podrumu i na staroj preši, i desetljećima je vinarstvo bilo samo dodatni prihod obitelji. Pravi uzlet vinarije je počeo kada je Bojan Štampar, krajem prošlog i početkom ovog stoljeća, počeo širiti vinograde i posvećivati se vinarstvu kao glavnom izvoru prihoda. Pod budnim okom bake Ane, koja je na proslavi zajedno s unukom Davidom, zarezala slavljeničku tortu, i sa suprugom Danicom nastavljaju sadnju i ulaganja u podrum.

Imaju tri sina, Benjamina, Franju i Davida. Godine 2014., kao zadnju akviziciju kupuju terasaste vinograde na Mađerkinom bregu i ujedno u otprilike u isto vrijeme rukovođenje vinarijom preuzima jedan od tri sina, David Štampar.

U eri Davida Štampara koja je tek otpočela postignuti su najveći tržišni uspjesi poput spomenutih na Decanter World Wine Awards, ali i na drugim natjecanjima. Međutim, važnije od toga su uspjesi na domaćem i stranom tržištu. Danas obitelj Štampar sva svoja vina plasira na tržište u buteljama i potražnja nadmašuje proizvodnju.

Na kraju, ako još niste upoznali vinariju Štampar ili posjetili Mađerkin breg, predlažemo Vam da to svakako napravite..

Sve čestitke vinariji na tradiciji, znanju i uspjehu!

Autor: Gric Gric

foto/video: Tonka Hohnjec (Gric Gric)

 

Posjetite i pretplatite se na naš kanal

RECEPTI, SAVJETI, DOGAĐANJA I ZANIMLJIVOSTIspot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci