Glazba iz dekantera uz vina od Istre do Iloka u diWine baru

„Glazba iz dekantera“ jedno je od brojnih događanja koja se odvijaju u zagrebačkom diWine baru, za koje se uvijek traži mjesto više. Riječ je o mozaik-kušanju sastavljenom od jednog dijela glazbe, jednog dijela vina i jednog dijela hrane, a najvažniji začin čine, naravno, posjetitelji bara koji baš svaki put naprave vrhunsku atmosferu.

Ovaj jedinstveni koncept vinskih promocija temelji se na spajanju vina(rije) i glazbene teme, za koju se brine poznati radijski voditelj i glazbeni znalac Kornelije Hećimović, koji je i sam ljubitelj dobrog vina i fine hrane. „Dekantiranjem“ glazbe uz vino i zalogaje, ovom ugodnom, hedonističkom iskustvu dodajemo zvučnu dimenziju, zbog koje prisutni vinoljupci nerijetko zapjevaju ili zaplešu.

Tijekom travnja i svibnja u diWine baru napravili smo vinsko-glazbenu šetnju od Istre do Iloka. Istarska vina vinarije Arman Marijan sljubili smo s crnom kraljicom Ninom Simone, dok smo iločka vina Papak kušali uz najveće hitove Eurosonga. Kako je Kornelije Hećimović i sam u prošlosti imao prilike biti član hrvatskog Eurosong žirija, otkrio nam je i neke tajne vezane uz organizaciju ovog – mnogima omiljenog i mnogima omraženog – natjecanja, te razriješio vječnu dilemu jesu li glasovi namješteni ili ne (naravno da vam nećemo otkriti ovdje u tekstu, ali dođite na sljedeću Glazbu iz dekantera, pa ga možete pitati ).

No, krenimo redom… istarsku vinariju Arman Marijan Wines predstavila je promotorica vinarije i vlasnica brenda Cheers With You, Nedjeljka Krupljan, vješto nas provevši kroz povijest, sadašnjost i budućnost vinarije koju su sestre Nina i Ines Arman naslijedile od nedavno preminulog oca Marijana.

Kušana vina uvjerila su nas da je vinarija u sigurnim rukama. Vinski niz započeo je pjenušcem Stanzia Brut, dobivenim charmat metodom. „U ovom pjenušcu osjećaju se citrusne note korice limuna i mandarine na koje se nastavljaju arome zrele jabuke te mladog ploda badema.“ – podučila nas je Nedjeljka, dok smo čekali da nam na stol stignu prateći zalogaji: bruschetti s bakalarom.

Uslijedila je Malvazija Grand Cru 2021 uz krokete od riže s tikvicom na podlozi od svježeg sira, Sauvignon Blanc 2021 uz koji su posluženi fuži s pestom od bosiljka, prženom slaninom i grana Padanom te za kraj Teran 2017 uz platicu kulena, sira i maslina.

„Ne volimo reći da uzgajamo lozu, već da se međusobno odgajamo i upoznajemo. Mi ne proizvodimo, već živimo vino. Mislimo da se bavimo najljepšom umjetnošću na svijetu – vinom.“ – kazao je jednom prilikom Marijan Arman. Ako je vjerovati onome što smo osjetili na nepcu, čini se kako je znao što govori.

A kada već govorimo o umjetnosti stvaranja vina, ne možemo ne spomenuti Mladena Papka. Vrhunskog enologa koji je svoje znanje izbrusio u Iločkim podrumima prije nego se 2014. godine odlučio na pokretanje vlastite vinarije, smještene na položaju Radoš, najistočnijem vinorodnom položaju u Hrvatskoj. Nismo sigurni tko je izražavao veću strast prema svome poslu – Mladen kada je govorio o vinima ili Kornelije kada je iz rukava retrospektivno izvlačio najveće hitove Eurosonga, koji su nas vratili u neko sretnije glazbeno vrijeme.

„Položaj Radoš iz kojeg potječe većina naših vina, smješten je na obroncima Fruške gore koji sa svojim dugačkim platoima ili zaravnima padaju prema Dunavu. Južne su i jugozapadne ekspozicije i zahvaljujući tome cijeli dan obasjani suncem, zbog čega loza ovdje može izraziti svoj puni potencijal.“ – uvodno je objasnio Mladen, pokušavajući vrhunsku kvalitetu svojih vina „pripisati“ isključivo geografskim faktorima.

No, već nakon prve čaše, u kojoj se našao rose pjenušac iz 2014. godine, bilo nam je jasno da je ključni faktor ovdje – upravo vinar – čije je nepresušno znanje i ljubav prema vinu dolazilo sve više do izražaja sa svakim sljedećim, od ukupno šest kušanih vina.

Nakon pjenušca kušali smo Graševinu Radosh 2021 uz bruschette s namazom od čvaraka i mladim lukom, Chardonnay Radosh 2022 s kockom od palente i umakom od vrhnja uz bučine sjemenke i prženi pršut, Rajnski rizling Radosh 2021 s paštetom od tune na kruhu od heljde s orasima i smokvama te Frankovku Papak 2018 uz „slavonske ražnjiće“ s kobasom od crne svinje, pršutom, šunkom, sirom i kiselim lučicama.

Desert je poslužen u tekućem agregatnom stanju – izborna berba prosušenih bobica traminca iz 2018 zaista nikoga nije ostavila ravnodušnim. U sljedećem „dekantiranju“ u diWine bar dovodimo mladu i ambicioznu vinariju Bora iz Posedarja.

Nećemo vam otkriti previše, samo to da ćete imati priliku kušati rijetko uzgajanu autohtonu hrvatsku sortu svrdlovinu. Rezervirajte u svojim kalendarima datum 29. lipnja, pa možemo zajedno saznati u kakve će nas vinsko-glazbene dimenzije povesti Kornelije i predstavnik vinarije Domagoj Žuža.

Tekst i foto: Irena Lučić, diWine Croatia

https://festivalmaslinazagreb.comspot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci

Toast Hawai

00:13:45