Zeleni čaj ublažava stres i umor

Zeleni čaj u svojoj “šaci” drži impresivnu listu zdravstvenih prednosti. Istraživanja su pokazala kako ovaj napitak može pomoći u sprječavanju Alzheimerove bolesti, određenih vrsta raka te u poboljšanju kardiovaskularnog zdravlja.

Zdravstveni su stručnjaci potvrdili kako zeleni čaj može pomoći i u ublažavanju stresa.

Iako se o njegovim pozitivnim učincima na zdravlje zna puno, tek je nedavno on-line izdanje američkog časopisa o kliničkoj prehrani objavilo japansko istraživanje koje povezuje zeleni čaj s ublažavanjem stresa.

U istraživanju je sudjelovalo 42.093 Japanaca. Malo manje od sedam posto osoba obuhvaćenih istraživanjem tj. njih 2.774 je bilo izloženo psihološkom stresu. Tim istraživača je utvrdio kako je konzumacija dovoljnih količina zelenog čaja poboljšala njihovu psihološku dobrobit. Osobe koje su pile pet šalica zelenog čaja dnevno pokazale su znatno manje psiholoških nevolja i problem od osoba koje su pile manje od šalice dnevno.

Prednosti polifenola

Listovi zelenog čaja sadrže polifenole. Radi se o vrsti antioksidansa koji se bore protiv oksidativnog stresa povezanog s neurodegenerativnim i kardiovaskularnim bolestima.

Četiri osnovna polifenola otkrivena u svježim listovima zelenog čaja su: epigallocatechin (EGC), epicatechin gallate (ECG), epicatechin (EC) i epigallocatechin gallate (EGCG).

Prethodna je japanska studija na životinjama otkrila vezu između EGCG-a i oporavka od umora uzrokovanog stresom. Životinje su primale EGCG oralnim putem, a istraživači su otkrili značajno ublažavanje oksidacije jetre. Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Nutrition.

Stresi i umor zbog pretjeranih poslovnih obaveza se povećavaju diljem svijeta. Konzumacija veće dnevne količine zelenog čaja može ponuditi jeftinije rješenje za lakše suočavanje sa stresom.

K. R.

Izvor: Ordinacija.hr

Prethodni članak
Sljedeći članak

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci