Zapečeni grah -“Gravče na tavče”

Ovo je prilog, specijalitet makedonske kuhinje i odlično će odgovarati uz razna pečenja ili jela s roštilja. Može biti pripremljeno i jače ljuto, ali to sve ovisi kako ljutu hranu volite jesti.

za 5 – 6 osoba

0,8 kg graha (bijeli “tetovac”)

0,3 kg crvenog luka

1 češanj češnjaka

svježi listovi peršina

0,1 kg mrkve

slatka mljevena paprika

pelati ili koncentrat rajčica

mljevena crvena ljuta paprika

lovorov list

0,15 kg slanine

0,03 kg masnoće

Nakon što grah očistimo i proberemo ga. Operemo ga u par voda, i ostavimo da se namače preko noći. Ako zaboravimo na ovaj postupak, nije problem, osim što će nam se grah tada duže kuhati.

Za ovo jelo nije potrbno grah obariti (baciti prvu vodu), ali se može, jedino što tada gubimo škrob, koji bi kasnije zgusnuo jelo. Kuhamo grah u začinjenoj vodi solju i paprom te par listova lovora, a očišćeni crveni luk, narežemo na listiće te ga pirjamo na malo masnoće, u međuvremenu narežemo slaninu na tanje štapiće i češnjak na listiće, pa kad nam luk povene pridodamo i kratko pirjamo da bi na to dodali pelate rajčica narezane na kockice ili koncentrat rajčice s malo vode, začinimo solju i paprom, dodamo i malo šećera da neutralizira kiselost rajčice, ljutu i slatku mljevenu papriku (količina ljute paprike ovisi o Vašoj želji koliko ljuto želite, ako želite možete dodati i ljute feferone). Kada se malo prepeče, podlijemo sa malo tekućine u kojoj se grah kuhao, promiješamo i dodamo sitno rezani peršin.

Kada nam se grah skuhao, ocijedimo ga, ostavljajući malo tekućine u kojoj se kuhao, te prebacimo u posudu za pečenje, najbolje bi bilo posudi od gline, ali dobro će biti i u keramičkoj, odnsno kakvu imate, ali da je izdržljiva na visoke temperature. Grahu primješamo pirjano povrće, promiješamo i stavimo u prethodno zagrijanu pećnicu na 180-200°C i pečemo dok se na grahu ne zapeče korica, oko 35-40 minuta, ovisno o jačini pećnice kojom se služimo. Kada se ispeče izvadimo iz pećnice i pustimo da se malo ohladi pa poslužimo uz pečenje ili neko jelo sa roštilja, te točimo vina i/ili pive ovisno o mesu koje poslužujemo.

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci