Ruska salata

Recept nije izvoran, jer po učenju u školama, ruska je salata varijacija francuske salate, ali sa šunkom, a talijanska je salata varijacija francuske s kuhanom tjeseninom.

za 7 – 10 osoba

0,2 kg bijelog krumpira

0,15 kg mahuna (može i smrznute)

0,15 kg mrkve

0,15 kg graška

0,12 kg ukiseljene miješane salate

0,2 kg repe

0,04 kg kapara

0,03 kg zelenih maslina bez koštica

3 jaja

0,25 kg majoneze

0,1 kg kiselo vrhnje

sol, bijeli papar

svježi listovi peršina

Ovu složenu salatu pripremamo kuhajući povrće; mrkvu očistimo i narežemo na kockice veličine kukuruza i stavimo je kuhati u vruću posoljenu vodu s dodatkom malo šećera. Očišćene i oprane krumpire narežemo malo krupnije od veličine kukuruza i kuhamo ih u vrućoj slanoj vodi, pa kad zakipe, oberemo pjenu i malo smanjimo vatru. Kada je mrkva pri kraju stavimo kuhati i grašak u posoljenoj vrućoj vodi, skuhamo i mahune i očišćenu i na kockice narezanu repu u posoljenoj vrućoj vodi (ako koristimo svježe mahune očistimo ih, razrežemo na manje dijelove i operemo). Skuhamo i jaja te kad se skuhaju, ohladimo ih i narežemo na kockice. Kada se svo povrće skuhalo (pazeći da nam se ne raskuha previše) ohladimo ga i ocijedimo te prebacimo u zdjelu u kojoj ćemo promiješati dodajući mu ocijeđeno i usitnjeno ukiseljeno povrće, jaja i ocijeđene i isprane kapare. Preko povrća stavimo majonezu i kiselo vrhnje, začinimo solju i bijelim paprom, dobro izmiješamo, probamo kakvog je okusa, pokrijemo posudu i stavimo je u hladnjak na najmanje 90 minuta. Prije posluživanja još jednom promiješamo i ukrasimo maslinama narezanim na ploške, jajem rezanim na ploške i grančicama svjžeg peršina.

SAVJET:

Da si olakšamo posao prehrambena industrija će nam pomoći u tome, jer na tržištu se prodaje smrznuta mješavina graška, mrkve i krumpira već izrezanih na kockice, pa je samo stavimo u vruću posoljenu vodu,  ali nedostatak je u tome što će nam se grašak i krumpir raspasti pri kuhanju dok će mrkva biti tvrda.

Prethodni članakSalata od tunjevine
Sljedeći članakSalata od integralne riže

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci