Bancha – japanski zeleni čaj

Danas ćemo vam probati približiti jedan svjetski poznati zeleni čaj po imenu Bancha. Bancha je vrsta čaja Senche, ali koja se bere kroz cijelu godinu pa ne možemo kazati da je visoke kvalitete kao Gyokuro ili Sencha.

Bancha je zeleni čaj koji se sastoji od cjelovitih listića koji se stavljaju na paru da uvenu, tako da listići ostaju uščuvani i da ne fermentiraju. Razlika Senche i Banche je i u teinu kojeg kod Banche ima manje pa je time blažeg okusa. Kao takav može biti prvi zeleni čaj koji ćete ponuditi djetetu jer ima vrlo malo kofeina.

Kod zelenog čaja Bancha najbitniji sastojci su polifenoli, proteini, eterična ulja, alkaloidi i organske kiseline. Ovisno o načinu berbe, fermentaciji i preradi struktura čajeva se mijenja. Bancha je kao i svaki zeleni čaj dobar diuretik, pospješuje probavu i dobro ju je konzumirati uz jelo i poslije jela. Ne sadrži ugljikohidrate, djeluje antikancerogeno, te katehini (EGCG) koji su najviše zastupljeni imaju vrlo velik antioksidativni učinak.

Bancha je odličan izbor kod trudnica u naravno preporučljivoj dozi od 2 šalice dnevno, jer ima obilje cinka i vitamina C.

Često se koristi u makrobiotičkoj dijeti kao dnevna potreba za tekućinom.

Banchu pripremate s vodom od 80 stupnjeva, a namakanje traje do 3 minute.

Tanja & Goran

Izvor: Ordinacija

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci