Za što vam sve može poslužiti mikrovalna pećnica?

Velike su šanse da mikrovalna koju imate u kuhinji zauzima više prostora nego što je koristite. Vrijeme je da naučite sve trikove koje ovaj kuhinjski aparat skriva te si olakšate kuhanje i čišćenje. U nekoliko minuta možete napraviti čips, očistiti kuhinjsku spužvicu te čak ispeći ribu.

Ispecite ribu

Ako u mikrovalnoj pokušate ispeći odrezak, dobit ćete nešto nalik na đon cipele, no riba, s druge strane, može se savršeno ispeći. Jednostavno je zamotajte u tanki sloj papira za pečenje, a prije na nju stavite malo začina, poput soli i papra, i nekoliko kapljica maslinovog ulja i limunovog soka. Stavite u mikrovalnu i pecite oko dvije minute na najjačoj temperaturi. Naravno, duljina pečenja ovisit će o vrsti mikrovalne koju imate te o veličini ribljeg filea, stoga svakako kontrolirajte ribu u mikrovalnoj kako se ne bi prekuhala ili ostala sirova.

Dezinficirajte kuhinjsku spužvicu

Spužve, posebice one kojima perete posuđe, carstvo su bakterija. Iako ih je možda vrlo lako baciti, činjenica je da kvalitetne spužvice baš i nisu jeftine, stoga im dezinfekcijom u mikrovalnoj pećnici produljite rok trajanja. Jednostavno stavite spužvu u mikrovalnu pećnicu te je uključite na dvije minute na najjaču temperaturu. To bi trebalo biti dovoljno da uništite čak 99 posto štetnih bakterija.

Napravite čips od krumpira

Možda je teško za povjerovati da išta iz mikrovalne može biti hrskavo, no to pravilo ne vrijedi za krumpire. Tanko narezane ploške krumpira stavite u mikrovalnu, kratko pecite i dobit ćete ukusan čips koji je ujedno znatno zdraviji od onog kupovnog. Naime, na taj način kod kuće pripremljen čips ima čak 8 grama masnoće manje po porciji od onog kupljenog.

Skuhajte povrće

Kuhanje povrća u mikrovalnoj je vrlo jednostavno te zahtijeva manje vremena, a i zaprljat ćete manje posuđa. Osim toga, vjerovali ili ne, zdravije je. Naime, što dulje kuhate povrće, to ono gubi više hranjivih tvari, osobito vitamin B i C. Upravo zbog toga što se hrana u mikrovalnoj brže kuha, to će omogućiti da povrće zadrži više hranjivih nutrijenata.

Omekšajte smeđi šećer

Smeđi šećer se vrlo lako pretvori u velike grude koje vam rade neprilike prilikom kuhanja. Umjesto da ga ručno razdvajate i razbijate u sitne komadiće, tvrdu grudu smeđeg šećera stavite u mikrovalnu, pokrijte navlaženim papirnatim ručnikom i zagrijte na 30 sekundi.

Ispecite slaninu

Nemate mjesta na štednjaku, a pripremate ukusnu i hrskavu slaninu za doručak? Ne brinite! Slaninu stavite u posudu koja smije ići u mikrovalnu, a prethodno je obložite navlaženim kuhinjskim ručnicima. Pecite oko dvije minute, sve dok slanina ne postane hrskava, no pecite jednu po jednu krišku. Bez uobičajenog nereda – ukusan doručak će biti spreman za tren.

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci