Tradicionalnim paljenjem lampica počeo Advent na Trsatskoj gradini!

Ovog prosinca svi putevi vode na Trsatsku gradinu – jednu od najpopularnijih Adventskih destinacija na Kvarneru. Godinama privlači brojne goste iz Hrvatske, ali i susjedne Slovenije i Italije, a svojim sadržajem i atrakcijama nikog ne ostavlja ravnodušnim!Sve je počelo jučer, prve nedjelje Adventa kad tradicionalno, uz ritmove glazbe i glasno odbrojavanje povijesna ljepotica na 138 metara visokom brijegu iznad Rijeke ‘odjeva’ ruho satkano od 12 kilometara božićnih lampica (120 000 lampica) kad i službeno počinje Advent na Gradini. Oni koji ga posjećuju svake godine vidjet će da su organizatori ove godine unijeli brojne novitete.

U mnoštvu kreativnih ukrasa poput impozantne božićne kuglice na samom ulazu (kroz koju se ulazi u Gradinu) ove godine je novitet unikatna violina visine šest metara, u potpunosti optočena lampicama te zanimljiv božićni kutak u spilji koji će najviše razveseliti najmlađe.

U spilji na Trsatskom kaštelu se nalazi još jedan ‘dragulj’ ovog Adventa – jedinstvene jaslice. Zašto jedinstvene? Riječ je naime o jaslicama s najmanjim figurama u Hrvatskoj. Prizor Betlehema proteže se na 4 metra kvadratna u impozantnom ambijentu među kamenim zidovima u koje se ove divne jaslice savršeno uklapaju. Figurice su mahom izrađene u Rimu u obrtničkim obiteljima koje se već desetljećima bave ovim zanatom. Kako bi dobile lokalni ”pečat” jaslice su ručno dorađene u okolici Rijeke, a ono što oduševljava je ukapanje svih elemenata malog Betlehemskog grada u prirodnu kulisu kaštela.

Divne unikatne jaslice koje krase mini figurice.

Jaslice se sastoje od 500 ručno izrađenih i pomno dizajniranih elemenata koji tvore pravi mali grad, a osebujna kulisa s čak 125 različitih figurica koje su se smjestile među 12 betlehemskih kućica čine zanimljivu vizualnu kompoziciju oplemenjenu svjetlosnim i zvučnim efektima te pomičnim figurama. Jaslicama su dodani i posebni atraktivni efekti koji zanimljivim prizorima daju dinamiku. Niz slap se tako slijeva voda, figurice u pokretu prikazuju svakodnevicu, životinje su u pokretu, a u daljini se nazire vatra. Centralni dio jaslica u fokus stavlja Svetu obitelj – Isusa, Mariju i Josipa kojima se iz daljine približavaju tri kralja….Svi elementi su na rustikalnom postolju koje omogućuje da  ih posjetitelji mogu gledati iz svih kutova.„Iza nas je više od 20 radnih dana postavljanja božićnih lampica te ostalih svjetlosnih dekoracija od čega treba izdvojiti veliku božićnu kuglicu i šest metara visoku violinu. Kao i svake godine, i ovoga je puta cijeli proces pripreme i provedbe projekta potaknut je krajnjim ciljem, a to je da u blagdansko vrijeme Gradina bude nezaobilazna adventska destinacija, mjesto brojnih lijepih uspomena, kojoj se ljudi rado vraćaju” – kaže Vedran Babić, iz organizacije Adventa na Gradini dodajući kako se prilikom nastanka ovog Adventa pazilo do posljednje sitnice.

Naime – za svakoga se tu nudi ponešto – obiteljima s djecom atrakcije koje će ostati zauvijek u sjećanju, ljubiteljima Adventskog ‘điranja’ odličan izbor glazbe, onima koji dolaze na Advent iz okolnih država, ali i brojnim domaćim gostima posebno dizajniran kutak s unikatnim božićnim poklonima, popularni Laurin kutak koji se smjestio u prostoru špilje.

Kako svi ljubitelji Adventa ne bi na Gradini ostali gladni među zidinama stoljetnog kaštela smjestilo se i  pet adventskih kućica s kojih će se širiti mirisi adventskih delicija i kuhanog vina. Tako ćete na kućici Di Mare  Desserts pojesti homemade fritule s raznim preljevima, ali i već sada hit slasticu Adventa-vafl. Na Foodie kućici će vam mirisati burgeri i odlična gurmanska kobasica koja je već prvog dana bila pravi hit.

Na kućici Jingle & Mingle koja se nalazi na samom ulasku u Gradinu čekaji vas posebno kreirani burgeri ( uzmite ih prepolovljene kako biste s društvom podijelili i isprobati okuse- imaju četiri burgera i ne zna se koji je bolji), a na kućicama RiA i Božićna koliba možete se ugrijati kuhanim ginom, vinom, rumom, čajem ali i pićima lokalnih proizvođača. Za one koji vole popiti nešto fino ‘na toplom’ tu je i Vintage bar s najboljim pogledom na kaštel ali i Rijeku.

Advent na Trsatskoj gradini, koji je u sklopu Rijeka Adventa, je počeo, trajat će sve do 7. siječnja, a radno vrijeme mu je svakoga dana od 16.00 sati do 23.00 sata te vikendom od 12.00 pa sve do iza ponoći. Tijekom prosinca i siječnja organizatori su pripremili uistinu bogat program – čak 17 različitih glazbenih nastupa, gostovanja te dva dočeka Nove godine.

Ove godine će se po prvi puta održati i Gradina Kids day i to u subotu, 9. prosinca kad će cijeli kaštel biti podređen najmanjima. Gradinu će već u petak 8.12. posjetiti Djed Mraz (od 17:00-19:00) , za glazbenu će kulisu biti zaslužni zborovi i solisti iz Kreativno – edukativnog centra “Glazbeni vrtuljak” (17:30 h), a u subotu Gradina Kids day taje od 15.00 h – 18.00 sati. Nakon što mališani odu na spavanje, za mame i tate, ali i sve odrasle u najavi je odličan  Advent DJ Session: DJ DOG (18.00 h – 22.00 h).Cijeli program Adventa na Gradini potražite na ovom LINKU 

Foto: Nikola Zoko

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci