Vinarija Sušić- dobri odabiri grožđa i obiteljska tradicija

U Zagrebu je u prostorijama Češke besede promovirana vinarija Sušić sa sedam odabranih vina. Alen Sušić koji je do početka devedesetih pokazivao izraziti nogometni talent, igrao je u juniorima Veleža, a poslije je radio u svojoj električarskoj struci te se odlučio 2010. pokrenuti OPG u Glavini donjoj. Kao i mnogi u imotskom kraju odabrao je vinogradarstvo i vinarstvo pa se nakon 12-godišnjega rada može konstatirati da je izabrao pravi profesionalni put.
Sušić nema puno vinograda u svom vlasništvu, oko 15 000 trsova na 3 hektara, ali dobrim odabirom grožđa u svome kraju, a pogotovo onim kupljenim u Podgrađu kod Benkovca, radi odlična vina. U to smo se uvjerili u radionici koju je vodio Tomislav Jakopović. Početak je bio u znaku Jokanove kujunđuše 2021. s 12% alkohola (Jokan je bio nadimak njegova pokojnog djeda). Svježa kujunđuša ručno brana rađena flotacijom sa 5.1% kiselinom u izuzetno dobrom balansu. Chardonnay Special One 2021. s 12.0% alkohola (dobio ime po sinu koji je rođen kao šesto dijete nakon petero kćerki!) je tipični chardonnay sa svježinom, 5.8% kiseline, voćan, a traži čašu više. U imotskom kraju smo probali chardonnay u više stilskih varijanti, a ovaj se mnogima dopao kao najbolji izraz sorte. Konstatirano je da ovakvo vino bez problema prati jela s roštilja i mesa sa manje pikantnih začina.
Na pošipu iz 2021. s 13.5% alkohola, vidjela se umješnost vinara da kupi najbolje grožđe sorte u Čari na otoku Korčuli. Vinar zna gdje i kako kupiti sirovinu/grožđe od kojeg će dobiti najbolje rezultate u vinu. To smo se kasnije uvjerili sa svjetskim crnim sortama. Rađeno flotacijom, vino je ozbiljno, puno ekstrakta, prepoznatljive sortnosti, slasno od viših alkohola. Pitanje je bilo otkuda mu zadimljenost u okusu, ali vinar tvrdi da nije bilo u drvu. Sa vlastitom berbom iz ove godine Sušić će moći napuniti oko 2000 butelja, a kad na rod dođe još 3000 trsova bit će otprilike još toliko butelja. Cijena ovog vina u maloprodaji je 100 kuna.
Cuvee crni iz 2019. s 14.5% alkohola i 5.8% kiselina, punjen je sa 50% vranca, a ostatak su trnjak, merlot i syrah. Sve sorte su posebno macerirane i bile zasebno u klasičnom bariku oko 16 mjeseci i tada kupažirane. Vino je izrazito voćno sa karakterističnim ljubičastim rubom (vranac koji će kasnije tamniti), tanini su vrlo ugodni, a tek treba doći do sinergije tanina iz bačve i grožđa. Vino visoke vrijednosti već sada, upravo se puni za tržište, sa velikim potencijalom starenja. Po riječima vinara dobilo je na Zavodu 89 bodova, a maloprodajna cijena je 100 kuna.
Jokan cuvee 2015. s 15% alkohola je također bio 16 mjeseci u novim barik bačvama. Suho, vrlo tanično sa okusom koštunjičava voća (šljiva, đem od šljive, ali i smokva, sjajne svježine ugodan završetak sa malo fine gorčine, moglo bi se reći idealan završetak- sommellier Jakopović). Kupažirani su 90% Cabernet Sauvignon i merlot te 10% plavca. Mada je staro sedam godina vino još ima dobre perspektive starenja. Dobro bi se uklopilo uz odreske, biftek i divljač. Preostalo je još oko 1500 butelja po 187 kuna, a po riječima vinara oko trećinu količine će sačuvati za arhivu.


Grand cuvee 2018. sa 16% alkohola rađen sa 60% syraha i 40% merlota od grožđa iz Podgrađa (Božo Bačić) kasnije branog u bačvama različitih proizvođača (Mađarska, Francuska, SAD…) također je bilo 16 mjeseci na “školovanju”, dobilo je savršenu taničnu strukturu. Tanina je puno, svi su ispeglani i polimerizirani. Izrazitih voćnih aroma, okus crne čokolade između ostaloga…Vino je u potpunoj ravnoteži između hladne i tople strane, a u gutljaju traži više. Ovako napravljeno vino iz 2015. dobilo je najviše značajnih nagrada (Šampion GAST-a 2017., dvostruki pobjednik u Mostaru 2017. i 2018. te srebrna medalja – 92 boda na Decanteru 2020). Prepoznao je to i jedan američki kupac koji je htio otkupiti sve butelje. Sušić je prodao 630 boca, a ostatak od 1300 se prodaje i sada je maloprodajna cijena 500 kuna. Oko 400 butelja Sušić će sačuvati za arhivu koja se upravo gradi i druge prigodne događaje.


Završno, uživali smo u desertnom merlotu iz 2017. IBB sa 14% alkohola i 8% kiselina! Vinar je htio dobiti suho vino, ali su neprovreli šećeri dosegli 105 grama. Grožđe za ovo vino je brano punih mjesec dana kasnije, oko 20.rujna. Ovdje možemo prepoznati u okusu liker višnje uz sve druge karakteristične okuse i mirise merlota. Vino je pakirano u male butelje od 0.375 l, a cijena mu je 250 kuna. Merlot koji nismo kušali iz 2018. ima 20% neprovrelog šećera 7.5% kiseline i 18% alkohola. Sve to čini terroir u kršu Podgrađa (mineralnost) sa maksimalnim brojem sunčanih sati i minimumom padalina.
Sposobni Alen Sušić sa brojnom obitelji je prije nekoliko godina otvorio i konobu u obiteljskoj kući nazvanu po djedu – Jokan, a i neka vina se iz poštovanja zovu po njemu. Vina se najviše prodaju na kućnom pragu i širom velike makarske Rivijere. Sušić za vodeću lozu, oko 70% kujunđuša, u svome vinogradu kaže da je desetljećima bila hraniteljica obitelji uz druge poljoprivredne proizvode. Iako je ima najviše uvijek se traži još…A za lozu će reći: “Koliko joj daješ toliko i dobiješ”. Vinar je krenuo putem odabira grožđa kojega će uzgajati uz svoju kuću u Glavini donjoj, ali i izabrati ono najbolje što se nudi na tržištu (pošip, syrah, merlot, Cabernet Sauvignon…) te svojom kreacijom stvoriti prepoznatljiva sušićevska vina. To mu dobro ide i nema razloga da i ubuduće nije na tom putu. Želimo mu dobar vjetar i mirno more.

Tekst: Vjekoslav Madunić

Foto: Marko Čolić

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci