Crna slavonska svinja kao potencijal razvoja gourmet turizma

Najuspješnija kontinentalna destinacija gradskog turizma u studenom postala je raj za sve ljubitelje gurmanskih užitaka te autohtonih i kvalitetnih jela. Od subote 5. studenog do nedjelje 13. studenog u Osijeku se održava Tjedan crne slavonske svinje kojem je cilj promocija vrhunskih domaćih proizvoda proizvedenih s puno ljubavi. Posebno kreirani meniji mogu se pronaći u šest poznatih restorana, Crna svinja, Čingi Lingi čarda, Lumiere, Projekt 9, Zimska Luka i Waldinger, koji osim crne slavonske svinje, ili popularno zvane „fajferice“, gostima nude i bogatu vinsku kartu cijenjenih osječkih vinara.

U organizaciji Turističke zajednice grada Osijeka, u utorak, 8. 11. u restoranu Crna svinja održan je Masterclass pod vodstvom Željka Nevena Bremeca, voditelja prve Kuharske akademije u Republici Hrvatskoj, vrhunskog chefa, edukatora i međunarodnog suca, predsjednika udruge Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija, koji je tom prigodom pokazao kako pripremiti i obraditi namirnicu kako bi postala privlačno i izazovno jelo. Zvijezda Bremecova tanjura bila je crna slavonska svinja, kuhana tehnikom sous vide na 55 °C četiri sata, a koja je bila poslužena s čvarcima, pancetom, zapečenim gratiniranim krumpirom i muškatnim oraščićem. S obzirom na to da je studeni u znaku jarko narančaste boje i bundeve, kraljice jeseni, ovaj šareni „tanjur“ koji su gosti kasnije imali priliku kušati dodatno je obogaćen pireom od muškatne bundeve te keljem pupčarom. Poznati chef za umak pripremio je redukciju finog vina, crnog pinota, u koji je također dodao nekoliko omiljenih čvaraka. Damir Zrno, renomirani osječki sommelier i voditelj regionalne vinoteke u Osijeku, bio je odgovoran za sljubljivanje jela i vina osječkih vinara.

Nakon dinamičnog Masterclassa uslijedilo je predavanje prof. Zlate Živaković Kerže, uvažene hrvatske povjesničarke i autorice brojnih monografija i znanstvenih radova, koja je istaknula kako je ova autohtona slavonska pasmina svinje nastala u okolici Osijeka u drugoj polovici 19. stoljeća na imanju baruna Karla Leopolda Pfeiffera (1834. – 1913.), znana kao pustara Orlovnjak te po svom je začetniku dobila kolokvijalan naziv „fajferica“.

Za stručnu javnost održan je i okrugli stol pod nazivom Crna slavonska svinja kao potencijal razvoja gourmet turizma na kojem su sudjelovali panelisti Dimitrije Simonović, suvlasnik i direktor tvrtke Sin ravnice d. o. o., izv. prof. dr. sc. Krešimir Mastanjević, predsjednik Katedre za tehnologiju mesa i mlijeka sa Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, chef Željko Neven Bremec, Damir Zrno, renomirani osječki sommelier te Gordan Zečić, glavni urednik Dobre hrane, popularnog magazina Jutarnjeg lista. Razgovor je moderirala Željka Balja, poduzetnica i promicateljica enogastronomije i održivog razvoja u turizmu, čest gost predavač na visokim učilištima na području turizma i marketinga, koja se sa svojim sugovornicima dotaknula mnogobrojnih pitanja na temu crne slavonske svinje i njezina potencijala za razvoj enogastronomske ponude.

Okupljeni su zaključili da se crna slavonska svinja, koja ima bogatu priču i dugu povijest zbog koje se nalazi pod zaštitom Nacionalnog programa za očuvanje autohtonih i ugroženih pasmina domaćih životinja u Hrvatskoj, može povezati prije svega s turistima te dodatno obogatiti gastronomsku ponudu prekrasnog Osijeka, ali i cijele Slavonije i Baranje. Tjedan crne slavonske svinje održava se u sklopu projekta Osijek Gourmet kojem je cilj promocija vrhunskih slavonskih proizvoda kao potencijala razvoja gourmet turizma grada Osijeka i okolice edukacijama i valorizacijom postojećih autohtonih i tradicionalnih proizvoda. Projekt je zamišljen kao višegodišnja manifestacija koja će u naredne četiri godine staviti naglasak na jednu grupu premium slavonskih proizvoda (crna slavonska svinja, riječna riba, kulen, divljač) te tako stvarati zaokruženu gourmet ponudu grada i regije, a podržavaju ga Turistička zajednica grada Osijeka i partneri Hrvatska turistička zajednica, Grad Osijek, Osječko-baranjska županija, Turistička zajednica Osječko-baranjske županije i Glas Slavonije d. d.

Pred nama je Martinje i sunčani vikend, što je dovoljno dobar razlog da organizirate jednodnevni izlet ili vikend bijeg i uživate u bogatoj eno i gastronomskoj ponudi. Vidimo se u Osijeku!

Fotografije: Arhiva TZGO

Mario Đurkić  “Horizont solutions”

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci