Vinarija Rubis gostovala na promociji u Zagrebu

Vinarija Rubis iz Čitluka je još jedna u nizu hercegovačkih vinarija koja je gostovala na promociji/radionici ” Vrijeme je ZA…” u posljednje dvije godine u Zagrebu.

Vinarija Rubis, profesionalno na tržištu od 2014., vuče tradiciju uzgoja vinove loze generacijama unatrag na području Brotnja, koje sad već popularno nazivaju “Hercegovački Bordeaux”. Stacionirani su u mjestu između Čitluka i Međugorja koje u imenu ima vino – Vionica. Posjeduju 10 hektara u svome vlasništvu i otkupljuju grožđe s još 35 ha od svojih kooperanata. Kad su 2004. godine izašli na tržište u prodaji je bilo 20000 butelja te su proizvodnju dizali iz godine u godinu na današnjih 300 – 350 000 boca. Osim na tržištu svog kraja, imaju dobar plasman u Dalmaciji, a izvoze i u okolne zemlje: Srbiju, Crnu Goru, Nizozemsku, Njemačku, SAD i Šri Lanku.

Njihovi vinogradi su na tri glavne lokacije: Prenj gdje u dubokoj crvenici na nad.visini od 150-200 metara, južne padine, uzgajaju sorte koje obilježavaju vinsku Hercegovinu žilavku i blatinu. Ondje je prosječna godišnja insolacija 2700 sati. U okolini Vionice na poljima Široki, Bedra, Stuba i Poljane u dubokoj crvenici imaju pretežito crveni sortiment – blatina, trnjak, merlot i jasno, žilavku koja u ukupnoj proizvodnji vinarije ima 55% udjela. Tu je raslo grožđe od kojega je napravljen Veteribus Blatina barrique perjanica kuće s mnogobrojnim nagradama na međunarodnim smotrama vina. Na Pijanim brdima nadmorske visine od 250 – 300 metara, na crvenici i prosječnoj godišnjoj insolaciji od 2700 sati! (Hvarske brojke tijekom godine) su zasađeni žilavka, blatina, chardonnay, syrah,CS i cabernet francovca. S te pozicije dolazi žilavka od koje proizvode Arterru Selection i Arterru Quercus (koja je nekoliko godina bila izostavljena u ponudi, ali sad ponovno kreće…) Tu se nalaze i vinogradi stari 77 godina koji se godinama pomlađuju na istom trsu.

Kroz godine su nakupili mnoštvo medalja svih boja, ovdje nabrajam prošlogodišnja 4. srebra s Decantera, 6 zlata i 2 srebra na AWC-u 2021.i 2 zlata na AWC-u 2022. za syrah i rose. Vlasnici vinarije su Goran Vrljić, Severin Pušić i Oliver Mandarić, dok je enolog vinarije agronom Kristijan Raguž.

Na radionici u Češkom domu koju je sommelierski vodio Darko Lugarić kušali smo sljedećih osam vina: 1. Žilavka 2022. 2. Rose Signorina 2022. (blatina i 5%plavke) 3. Žilavka Artera selekcija 2022. 4. Chardonnay 2022. 5. Blatina Vionica 2019. 6. Syrah 2018. 7. Cabernet sauvignon 2020. i Blatina barrique Veteribus 2018. Ovdje ću prikazati karakteristike četiri vina.

Žilavka Arterra selekcija 2022 12.5% alkohol i 5.25 g/L kiseline, je kao što ime sugerira, izborna berba iz vinograda starih 77 godina sa Pijanih brda gdje se mladilo stalnim rezanjem posljednjih godina. Boja je zlatno žuta sa zelenim tonovima , izbalansiranih kiselina. Vino je gusto, mirisi intenzivno herbalni osim smilja i drugih mediteranskih biljaka osjeti se i grašak i limun…U ustima kremozno, zaokruženo dugog trajanja u okusu. Maceracija je trajala 13 sati, otočena u rostfraj i ostavljena na sur lie-u osam mjeseci s redovitim miješanjem. Oko 5% je bilo u drvenoj bačvi i zatim kupažirano. U proizvodnji prije spomenutog Quercusa vino je punih osam mjeseci u drvu. Punjeno je oko 10 000 boca. MPC je 10 eura.

Chardonnay 2022 13.5% alkohola i 5.25 g/L kiseline je kristalno čiste, zlatno žute boje. Intenzivnog je mirisa na koštunjičavo voće, badem, ima karakteristične maslačnosti od odležavanja u drvu punih osam mjeseci ali to drvo je izbalansirano i ne prevladava. U ustima traje, ima pitkost. Proizvedeno je oko 6 000 boca. Sommelier, koji je i dugogodišnji ugostitelj predlaže piti uz biftek sa žara s polama krumpira a od ribe tartare tune ili palamide. MPC je 11 eura.

Cabernet sauvignon 2020 ima 15% alkohola i 5.85 gL kiseline. Boja je živo ljubičasta, osjete se intenzivni mirisi na bobičasto voće, mentu, paljeno drvo. Vino je snažnog tijela , kompleksno, osjeti se mineralnost (slanost),slasno, još se osjete tanini koji će u budućnosti biti popeglani jer mu je predviđena trajnost u ovom trenutku dugi niz godina. Svakako bi ga bilo zanimljivo kušati ponovno za 3 – 4 godine. Maceracija je trajala oko dva tjedna i odležalo je u drvu puna 24 mjeseca. Vino bi dobro išlo uz divljač praćenu džemom od borovnice ili brusnice, knedle sa šljivama…Ovdje je prinos po čokotu bio 1.30 kg, a po riječima Mandarića pretežito je kod ostalih sorti na 2-2.5 kilograma.

Blatina barrique Veteribus (lat.stari način) 2018 14.5% alkohola i 5.92 g/L kiseline je najviše nagrađivano vino na festivalima i ubrajaju ga među 2-3 najbolja crna vina u Hercegovini. A konkurencija ondje nije mala ( Škegro, Nuić, Čitluk d.d linija Teuta, Milas da spomenem samo ovu četvorku…). Vinogradi odakle je Veteribus su u Vionici a sastavljeno je od 85% blatine i 15% CS-a. U mirisu osjeti se crno bobičasto voće, suha šljiva, cimet,duhan. Vino je u ustima slasno, mineralno, bogato, moćno, zaokruženo i ekstraktno…Odlično tehnički napravljeno s izrazitim teroarskim karakteristikama.

Opći je zaključak na održanoj radionici bio da je Rubis ozbiljna vinarija vrijedna pozornosti te dobro potvrđuje tezu o velikom potencijalu hercegovačkih vina u što smo se imali priliku uvjeriti u čak 9 radionica posvećenih vinima tog područja.

Kako je netko rekao na kraju “ovo vino se ne bi nigdje posramilo” tako ću i ja zaključiti da je vinarija već sad dostigla visoki profesionalni nivo sa svojim odličnim vinima.

Tekst: Vjekoslav Madunić

foto: Marko Čolić

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci