Vikend destinacija nedaleko Zagreba – upoznajte eko imanje Pomonu!

Manje od stotinu kilometara od Zagreba nalazi se Pomona, jedinstveno eko imanje u kojem možete kušati jedinstvene specijalitete od voća i povrća koji raste na ovom imanju, prošetati stazom među krošnjama, saznati puno o biljkama i životinjama koje žive na imanju, te na kraju prespavati i probuditi se uz cvrkut ptica i s mirisom domaćeg kruha!

Pogled na prirodu Pomona

Kad je u mladosti Janko Zupanec svirao bubnjeve u slovenskoj grupi Rovis, poljoprivreda i bavljenje turizmom nisu mu bili u prvom planu. Živio je dvadeset godina u Rogaškoj Slatini, diplomirao na ekonomskom fakultetu i radio 17 godina u struci. Ali, sanjajući o drugačijem životu, bio je nezadovoljan. Nakon prerane smrti oca i majčine nezgode koja joj je potpuno promijenila život, odlučio je od obiteljskog gospodarstva, na kojem su tada uzgajali različite kulture, napraviti jedinstvenu, posebnu priču. I tako je 2014. zasadio je svoj prvi voćnjak krušaka na imanju nedaleko Rogaške Slatine. Navijao je za svoj uspjeh, ali pokazalo se da sadnice, koje su mu savjetovali stručnjaci, nisu bile dobre i u ono je doba voćnjak loše rodio. Janko, tvrdoglav kakav jest, 16 je godina čupao i sadio, kupio zemlju, ali i zasadio nove sadnice pa se upornost na kraju i isplatila. Danas ima 2750 stabala krušaka, 230 stabala dunja, u voćnjaku rastu marelice, jabuke, šljive…A svoje gospodarstvo, u blizini Rogaške Slatine, između Boča i Donačke gore, točnije na adresi Zgornje Sečovo 3 nazvao je Pomona, prema boginji voća i voćnjaka.

Ali Janko nije bio zadovoljan samo voćem! Dio prirode kojeg na jedinstven način koristi osluškujući bilo života na njoj oplemenio je posebnim sadržajima koji oduzimaju dah svakom putniku namjerniku ili gostu koji dolazi u posjet. Uz vrt prepun povrća, sagradio je hotel u kojem je u osam soba, a u kojem je do sada ugostio turiste iz 65 različitih zemalja. Cijelo je gospodarstvo zaokružena priča, tako svaka soba nosi naziv po jednom voću. Dunja, kruška, šljiva… S obzirom o kojem se voću radi, tako je uređena soba – dunja na vratima, zidovi su sobe i kupaonice nježno žuti – poput dunja, na zidovima su slike s dunjama, na stolu ukras – dunja. Dok je Janko zadovoljno pokazao interijer hotela, dodao je kako planira gostima ponuditi pekmeze od 8 vrsti voća, rakije i praline. Pekmezi i rakije su riješeni, ali još se muči s pralinama, jer voće sadrži mnogo vode pa ga je teško sačuvati u čokoladi. Sada se bavi mišlju da voće sačuva liofilizacijom, odnosno sušenjem u smrznutom stanju. Tim će postupkom sačuvati boju, oblik i okus voća koje postaje lagano poput pahuljice, a onda će ga umočiti u čokoladu.

Uz hotel se nalazi rustikalna kuća u čijem je prizemlju restoran u kojem se može uživati u domaćoj hrani koja je rasla u njihovim vrtovima, koju s osmijehom na licu kuhaju i poslužuju gospođe Andrea i Silvija (kruh peku u krušnoj peći u obnovljenoj kućici na imanju u kojoj su rođeni i živjeli Jankovi preci). U podrumu ispod restorana nalazi se velika dvorana koja je do danas ugostila na stotine uzvanika svadbi, rođendana, krstitki, a već treću godinu održala se i slikarska kolonija o čemu svjedoče slike na zidovima. Janko Zupanec ima mnogo planova, ali svjestan je da ih ne može odmah ostvariti. Ali, uporan i tvrdoglav kakav jest, malo pomalo i uspijeva. U donjem dijelu hotela nalazi se sauna i wellness, a u vrtu bazen s dovitljivo dizajniranim ležaljkama.

Što još možete doživjeti u Pomoni?

Ove je godine Janko Zupanec dovršio Poučnu turističku stazu koja započinje s vrtom u kojim raste 17 vrsti ljekovitih i začinskih biljaka, a potom, šest metara iznad tla na trupcima od sibirskog bora počinje staza dugačka 450 metara. Kročeći na 120 metara dugačak most ulazi se u šumu u kojoj raste 17 vrsta stabala, a hoda se iznad desetak hrpi posloženih trupaca u kojima je Janko izbušio 6300 rupa u koje je stavio micelije shiitake gljiva. Sljedeće će godine ubirati prve plodove, a svake će godine širiti gljivarski vrt za jadan takav dio. Plan mu je za par godina imati toliko gljiva da će ih moći i prodavati. Nakon čarobne šume od 17 vrsti drveća i „gljivarnika“, drvenim se mostom dolazi iznad šume po čijem tlu veselo trčkaraju svinje. I to ne bilo koje, već svinje autohtone slovenske pasmine Krškopoljac, koja je spašena od izumiranja. Takva se pasmina ne može uzgajati u zatvorenom prostoru, pa im je meso zbog ishrane (uz redovitu prehranu, jedu žireve, kestene i sve što padne s drveća) i stalnog pokreta, posebnog okusa i vrlo cijenjeno. U Jankovoj šumi trenutno trči 8 svinja od kojih će se, kako to biva, dobiti vrhunsko meso, raditi kobasice, čvarci, slanina…

Osim što je početkom ove godine uz povrtnjak Janko zasadio 40 grmova bazge od kojih je već ovog proljeća dobio više od 500 cvjetova za sok (naravno, iduće će se godine urod povećati, kaže Janko, do 3000 cvjetova) od kojih će raditi sokove i čaj, Janko je počeo graditi i paviljon, sličan paviljonu Stiria u Rogaškoj Slatini. U originalnom paviljonu toči se mineralna voda, a Janko je u svom paviljonu odlučio točiti rakiju, vino, pjenušac… sve što će usrećivati njegove goste.

Nije samo paviljon replika gradnje iz Rogaške Slatine. Janko je prije tri mjeseca sagradio staklenik koji je replika vrtlarije iz Rogaške. U Jankov se ulazi stazom okruženom predivnim ružama, a u stakleniku žive beluga jesetra, albino kečiga, ruska sibirska i zvjezdasta jesetra, šaran… sve zajedno trideset riba koje Janko hrani peletima i skuplja njihov izmet. Zašto? Pa, Janko je odlučio povrće i jagode uzgajati akvaponski. Naime, riblji izmet sadrži amonijev nitrit koji nije dobar ni za ribe, niti za biljke. Ali, pomoću biofiltera preko kojih kruži voda uz upuhivanje zraka i mikroorganizama koji žive u sistemu, nitrit se pretvara u nitrat, a njega jako vole biljke, toliko da mogu rasti samo iz glinopora natopljenog vodom u kojoj su plivale ribe. Tako u plasteniku uz nastambu s ribama rastu rajčice, patlidžani, paprike, a prkosno se crveni i najljuća papričica na svijetu – Carolina reaper. Na „Pomoni“ gospodarstvu Janka Zupaneca uskoro počinje i gradnja 25 metara visokog vidikovca, s kojeg će se vidjeti obližnje selo, crkva Svetog Florijana, s jedne strane Slovenija do Huma i Sevnice, s druge Hrvatsko Zagorje, a gosti koji će se popeti vanjskim stepenicama do 22. kata, potom unutarnjim do prostorije od 27 kvadrata moći će uživati u domaćoj hrani i piću.

Želite li na drugačiji način provesti vikend, otići iz vreve Zagreba na mirno i posebno mjesto, ovo je prava destinacija za cijelu obitelj. Samo 80-tak kilometara od metropole i mali i veliki će upoznati uistinu posebno mjesto, vratiti se u djetinjstvo ili uživo vidjeti životinje, biljke i prirodne ljepote prilagođene čovjeku. Janko je sa svojim timom uvijek na imanju, osluškuje bilo prirode i stvara sadržaje za sve posjetitelje kojima nesebično pokazuje ljepote svog imanja. Istražite Pomonu, mnogi je nazivaju ‘Rajem na zemlji’!

foto: Nikola Zoko

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci