Uskršnja jaja – neka vaše umjetničke sposobnosti dođu do izražaja

Da li vam se ukrašavanje uskršnjih jaja iz godine u godinu svodi na kuhanje jaja u boji? Pomoći ćemo vam da nađete nove načine ukrašavanja jaja. Ako imate malo dara za umjetnost i dekoriranje iskoristite ga.

Prije nego počnete sa dekoriranjem, evo savjet kako ispuhati jaje:

Operite i posušite sirovo jaje. Dugačkom iglom napravite rupicu na širem kraju jaja. Iglu rotirajte dok radite rupu.

Na drugom kraju jaja napravite nešto veću rupu iglom. Gurnite iglu u jaje i njom probušite žumanjak.

Jaje stavite nad posudu, sa užim krajem jaja okrenutim prema dolje. Pušite kroz manju rupicu, dok sav sadršaj jaja ne iscuri.

Isperite jaje puštanjem tankog mlaza vode kroz širu rupu. Tu vodu ispušite isto kao što ste ispuhali sadržaj jaja. Ostavite jaje da se osuši.

Za bojenje jaja, osim kupljene boje, sami napravite prirodne boje, za koje možete koristiti namirnice koje imate u kuhinji. Za crvenu ili ljubičastu boju u vodi skuhajte ljusku crvenog ili ljubičastog luka. Za zelenu boju stavite jaja u vodu u kojoj ste prethodno skuhali špinat ili prešinovo lišće. Crvenu boju dobit ćete kuhanjem jaja u vodi u kojoj se kuhala cikla. Plavu boju dobit ćete tako da prokuhate nekoliko listova crvenog kupusa u vodi, u koju zatim umočite jaja. Ako želite da vam jaja pobijele, prokuhajte ih u alkoholnom octu i još vruća prebrišite krpom.

Cvjetna jaja

Napravite iz kartona dvije šablone za cvijet – napravite jedan veći i jedan manji. Precrtajte šablone na filc različitih boja. Izrežite iscrtane motive cvijeća sa škaricama.

Stavite jedan na drugi po jedan veći i jedan manji cvijet. Pričvrstite cvijeće od filca sa dekorativnom pribadačom na prethodno ispuhano jaje.

Točkasto jaje

Da bi vam jaje bilo točkasto, ispuhano jaje uronite na 4-6 minuta u crvenu boju za jaja, te nakon toga ostavite da se dobro osuši.

Sa bijelim dekorativnim bijelim markerom ili korektorom u sticku napravite točke po jaju. Za kraj na vrh jaja zalijepite bijelu mašnu.

Jaje – mozaik

Napravite mala umjetnička djela od jaja tako da napravite mozaike. Ispušite jaja, neka ofarbajte, a druga ostavite neofarbana.

Razbijte ljusku neofarbanog jaja i zalijepite ljepilom komadiće ljuske na ofarbano jaje. Možete naravno napraviti i obratno – na neofarbano jaje zalijepiti komadiće ljuske ofarbanog jaja.

Jaja sa ornamentima

Za ovo ne morate farbati jaja, jer će izgledati efektno i bez boje.

Sa bijelim dekorativnim markerom ili sa korekturnom olovkom iscrtajte po jaju ornamente, cvijeće ili već što vam padne na pamet.

Voštane boje

Pastelama iscrtajte šare po tvrdo kuhanom ili ispuhanom jaju. Vosak u pastelama sprečava da se boja primi na jaje. Pripremite boju za jaja u nekoliko nijansi – svjetlijih i tamnijih.

Nakon što ste iscrtali jaje, umočite ga u tamniju boju i ostavite 5 minuta dok ne poprimi boju. Ostavite da se boja posuši.

Jaje tada stavite u zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva na 5 minuta da se omekša pastelna boja. Izvadite jaje i obrišite ga papirnatim ručnikom.

Tada jaje umočite u svjetliju boju, kako bi ofarbala dijelove koji su bili iscrtani. Nakon 5 minuta izvadite jaje iz boje i ostavite da se posuši.

Ako želite ostavite pastelnu boju ostaviti na jaju, postupak prekinite nakon prvog farbanja.

Jaja omotana koncem

Za ovo će vam trebati malo deblji konac i ljepilo. Umočite jedan kraj konca u ljepilo. Koncem omotajte jaje, a svaki omotaj oko jaja dodatno učvrstite ljepilom, kako vem se sve ne bi raspalo. Odrežite konac i ovaj kraj pričvrstite ljepilom. Ako želite, uzmite konac druge boje i omotajte i njega oko jaja. Nakon što ste omotali jaje koncem umotajte jaje u plastičnu vrećicu u držite čvrsto (ali ne prečvrsto da vam ne pukne) dok ne mislite da se ljepilo osušilo. Da bi napravili krug od konca ili spiralu, zalijepljeni kraj konca pridržite čačkalicom i oko nje omatajte konac.

Izvor: Žena

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci