Upoznajte projekt Divlji pijat koji provode Srednja škola Bol i Udruga Imena – Hrana kao poveznica kulture i baštine otoka Brača

Projekt Divlji pijat jedna je od značajnih aktivnosti koje provodi Srednja škola Bol s Brača uz podršku Ministarstva kulture i medija i lokalne zajednice. Očuvanje kulturne i gastro baštine prioriteti su koji za cilj imaju promociju bogate povijesti otoka, poticanje razmišljanja o zdravoj prehrani, ali i poticanje mladih na osvješćivanje o važnosti prirode i što ona nudi kad je riječ o gastronomiji. Naravno, i briga o prirodi neizostavni je dio ovog projekta.

Srednja škola Bol djeluje još od 1919. godine. U svojoj dugoj povijesti, prošla je niz obrazovnih reformi, ali je uvijek zadržala svoje ime, što je jedinstveni slučaj.

Osim gimnazijalaca, škola obrazuje kuhare, konobare i turističko – hotelijerske komercijaliste, od velike je važnosti za otok i posebno mjesto Bol, a njezino postojanje i djelovanje direktno je povezano s razvojem turizma.

Mladi ljudi ostaju na otoku, pružaju im se razne mogućnosti za usavršavanjem, i što je iznimno važno, imaju ogromne mogućnosti za zapošljavanje. Škola je ponosna na mnoge svoje generacije učenika koji su danas uspješni ugostitelji, a neki od njih svoj put nastavili su i u visokom obrazovanju.

Prekrasno okruženje Srednje škole Bol (foto: Tonka Hohnjec)
Školske masline (foto: Tonka Hohnjec)

Iako je riječ o maloj školi, naime školu pohađa tek oko 150 učenika, to ih ne sprječava da postižu dobre rezultate na raznim natjecanjima i državnoj maturi. Učenicima je osiguran i besplatan smještaj u Učeničkom domu koji se nalazi u sklopu škole, a osigurane su im i stipendije i praksa u obližnjim hotelskim kompleksima.

Projekt Divlji pijat – očuvanje gastro baštine otoka Brača

U okviru škole djeluje učenička zadruga Reful koju vodi profesorica Ada Seferagić u koju su uključeni skoro svi učenici, i to kroz kulinarsku sekciju, vrtlarsku, razne kreativne sekcije, ali i onu za dizajn.

“U osnovnim školama djeca imaju razne školske aktivnosti pa nam je bila želja da takvu praksu nastave i u srednjoj školi. Upravo zato osnovali smo našu zadrugu, što se pokazalo kao odlična ideja. Djeca zaista vole vrijeme provoditi kvalitetno i željna su znanja. Kreativni su i samo ih treba usmjeriti. Također, mi nastavnici – mentori, od djece možemo puno toga naučiti”, kaže gospođa Ada Seferagić.

Profesorica Ada Seferagić s učenicima tijekom radionica (foto:Srednja škola Bol)

Projekt “Divlji pijat” nastao je u želji za očuvanjem kulture otoka Brača, očuvanjem njegove bogate tradicijske gastronomske baštine te sa željom poticanja na razmišljanja o okolini, odnosno prostoru u kojem se živi i što sve on nudi u gastronomskom pogledu. Srednja škola Bol je nositelj projekta Divlji pijat, koji realizira u suradnji s Udrugom Imena kao partnerom. Predsjednica Udruge Imena je gospođa Maja Duka.

Projekt je usmjeren na razmišljanja o očuvanju prirode i vrijednostima hrane. Kao dio projekta nastala je i istoimena trojezična kuharica koja promovira mediteransku hranu s naglaskom na jestivo samoniklo bilje, prvenstveno poznatu dalmatinsku mišancu.

Jela i recepte za knjigu osmislila je profesorica Ada Seferagić, dok je Maja Duka urednica i koautorica teksta uz Mateju Domitrović.  Djeca su kroz kuharicu bila uključena u gotovo sve segmente, od same pripreme knjige do završnog dijela – kuhanja jela.

Učenici projekta Divlji pijat (foto:Srednja škola Bol)

Moramo istaknuti kako je vizual projekta osmislila Tena LeticaTkalčević, dok je za fotografije bila zadužena fotografkinja Berislava Picek, koja je i danas uključena u projekt kroz fotografske radionice koje se redovito održavaju u školi.

“Mišanca je naša tradicionalna dalmatinska gastro delicija. Željeli smo je oživjeti, da se ne zaboravi. Kroz naše recepte pokušali smo napraviti spoj starog i nečeg novog. Kombinirali smo kuhinju naših nona i pranona, ali smo uključili i elemente modernog kulinarstva”, ističe profesorica Ada.

Hrana kao baština koja govori sve jezike

Španjolska, Cipar, Portugal, Grčka, Italija, Maroko i Hrvatska čine skupinu zemalja koje povezuje mediteranska prehrana koja je 2013. godine uvrštena na UNESCO-ov popis nematerijalne baštine čovječanstva. Kroz provođenje projekta Divlji pijat učenici Srednje škole Bol dijele uvjerenje da je hrana „baština koja govori sve jezike“ i da je u prehranu nekog naroda utkano puno toga i iz nje se može puno iščitati.

Gledajući kroz povijest, hrana je prvenstveno imala značajke zdrave i prirodne prehrane. Upravo ta naša mediteranska prehrana u kulturi stola u Hrvatskoj ima velik utjecaj i značaj.

“Divlji pijat” prezentira upravo te prirodne karakteristike prehrane te je fokus usmjeren na samoniklo jestivo bilje. Knjiga donosi fantastične recepte kojima su glavni sastojci upravo oni iz prirode. Upravo to vraćanje korijenima te povratak, prvenstveno mladih u prirodu, kroz razmišljanje o vrijednostima i njezinim blagodatima, čini “Divlji pijat” izvanrednim projektom. Kad tome dodamo da su upravo djeca provodila projekt, odnosno brala bilje i pripremala ga za daljnju obradu kroz jela, njegova vrijednost još je i veća.

Divlji pijat – očuvanje gastronomske baštine otoka Brača (foto: Srednja škola Bol)

“Divlji pijat potiče djecu da razmišljaju o svom okruženju, o hrani koja im je dostupna iz okoline, ali isto tako i da vode računa o očuvanju prirode. Bilje se ne smijebrati na svim lokacijama. Mora se voditi računa o mjestu branja, je li ono dozvoljeno ili ne. Naravno, ako je riječ o parku prirode ili zaštićenim područjima, biljke nećete brati. No sve to čini naš projekt jedinstvenim, možemo reći kao da kroz njega provodimo životno učenje, jer to su znanja koja ostaju zauvijek”, smatra gospođa Ada, a mi ćemo se s time složiti.

“Kroz projekt provodimo terenske radionice Hodam, Učim, Berem, Jedem. To je koncept koji nam puno toga govori i od kojeg djeca puno toga mogu naučiti”, kaže Ada Seferagić.

Terenske radionice sastavni su dio projekta Divlji pijat (foto: Srednja škola Bol)

“Primjerice, bili smo na terenima ispod Vidove gore, Sv. Lucije… gdje smo brali mišancu. Na terenu djecu učimo koje nas biljke okružuju, koje su jestive, a koje nisu, koji se dijelovi koriste u prehrani, zašto su dobri, koje hranjive vrijednosti sadržavaju. Po povratku u školu biljke se sortiraju i pripremaju te onda slijedi gastro radionica gdje pripremamo jela po receptima koje smo objavili u knjizi”, pojasnila nam je profesorica Ada.

foto: arhiva Divlji pijat
Na radionicama učenici se upoznaju s biljkama, njihovim vrijednostima i mogućnostima upotrebe u gastronomiji. (foto: arhiva Divlji pijat)

Tako u knjizi, između ostalih, možete pronaći recepte za domaću manistru s pestom od mišance, domaće raviole s mišancom, salatu od mišance i slanutka, varivo s mišancom, divlji burger, ali i pizzu s mišancom.

Knjiga Divlji pijat 2020. godine bila je nominirana u finalu za magradu Gourmand World Cookbook Awards u kategorijama Mediteran i Istočna Europa te je osvojila treće mjesto. Čestitamo!

Projekti i humanitarne akcije

Škola sudjeluje u raznim humanitarnim akcijama, međunarodnim učeničkim natjecanjima i festivalima, organiziraju Božićne i Uskršnje radionice, dio su projekta Dalmatinski suvenir, kuhaju za beskućnike grada Splita u okviru projekta “O La La 365 večera”, provode hvalevrijedan projekt “Čuvari baštine”, ERASMUS+ projekte…

“Partner smo Turističko-ugostiteljskoj školi Split, koja je imenovana Regionalnim centrom kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu. Zajednička nam je zadaća i odgovornost kontinuirano raditi na povećanju stručnosti i kvalitete struke, kroz jaču suradnju s poslodavcima i visokim učilištima te kreiranjem novih tržišno oblikovanih programa, koji će učenike učiniti još kompetentnijima za tržište rada”, ističe profesosrica Ada Seferagić.

Divlji pijat i Srednja škola Bol sudjeluju i u projektu MEETeatING Mediterranean koji se također održava u Bolu. Udruga Imena je inicijator projekta u suradnji s Općinom Bol. Prošlogodišnja zemlja gost bio je Portugal, dok je ove godine Kraljevina Maroko. Učenicima je najdraži dio projekta Trudna teća kada imaju priliku promovirati mediteransku prehranu i u tu svrhu pripremiti neka tradicionalna jela, te neka tradicionalna a nova nastala na njihovimgastro radionicama.

Održivi turizam, autentičnost i originalnost lokaliteta koja je isprepletena kulturnom i eno-gastro baštinom čine glavne okosnice ovog zanimljivog projekta.

Gastro fešta u Bolu (arhiva Divlji pijat)
Divlji pijat i oživljavanje već pomalo zaboravljene dalmatinske mišance (foto: Srednja škola Bol)

Divno je vidjeti koliko puno truda i rada ulaže Srednja škola Bol u svoje projekte i rad s učenicima. Lijepo je vidjeti kad jedna mala zajednica, malo otočno mjesto drži do svoje kulture, običaja, tradicije i budućnosti, a sve to zapravo je najvažnije prenijeti na mlade.

Srednja škola Bol primjer je odlične prakse gdje je obrazovni sustav nadograđen aktivnostima koje usmjeravaju učenike u nova znanja iiskustva te im pružaju nove mogućnosti. Mogućnosti u kojima ti mladi željni znanja i kreativnosti prepoznaju vrijednosti kulture i baštine svoje lijepe zemlje…

Sve to bit će im savršen kamen temeljac, poput onog divnog bračkog kamena, za njihova daljnja ostvarenja i lijepu budućnost.

Posjetite Bol, prošećite Zlatnim ratom ili Vidovom gorom, ali svratite i do Srednje škole Bol, tamo će Vas uvijek rado ugostiti i ispričati jednu lijepu i uspješnu priču….

Tekst: Antonia Hohnjec (Gric Gric )

Naslovna fotografija: Srednja škola Bol

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci