Kavijar – riblja jaja

Predstavljaju najvrjedniji jestivi užitak na planeti, ali je također i proizvod koji komentiraju mnogi kao brutalan čin nasilja koji je vrlo teško kontrolirati. Međutim ako je riba pravilno ulovljena i ako joj se napravi pravilan rez i izvadi ikra, takva se vrlo brzo oporavi, vraća u rijeku i takav se postupak može napraviti par puta.

Što se tiče proizvodnje kavijara, to je vrlo unosan, ali riskantan posao, u svakom slučaju iznimno ukusan. Ipak, hrana koja košta preko 3.000 $ po jednom kilogramu mora biti neodoljiva.

Kavijar je jedno od karakterističnih ruskih jela. Služi se kao predjelo ili za doručak kao namaz preko kruha premazanog maslacem.

Tri su osnovne vrste kavijara različite kakvoće. Najbolji je kavijar onaj biserno crne boje. Dobiva se od ikre jesetre, ribe kojom obiluje Volga.. Crvenkasti kavijar se dobiva od lososa. Treća kategorija su manje cijenjeni kavijari koji se dobivaju od ikre drugih riba.

Iako je izvorno ruski, danas se kavijar proizvodi i u drugim državama, posebno u SAD-u. Ipak, kao što se kaže „šampanjac je jedan, a sve ostalo su pjenušci“ tako se kaže i za kavijar da je samo jedan, ruski, a sve ostalo je riblja ikra.

Ikra ribe jesetre se soli salamurom i pakira u staklenke ili karakteristične limenke. Spada u lako pokvarljivu robu i obično se drži u hladnjacima.

Kako kavijar spada u visoko hranjive namirnice, a spada u skupinu namirnica najbogatijih aminokiselinama, često ga koriste vrhunski sportaši u fazi napornih treninga. Zbog svog bogatstva vitaminima i mineralima spada u idealne namirnice za tjelesni oporavak. Sama riječ kavijar perzijskog je podrijetla „khav-yar“, što bi u doslovnom prijevodu značilo “kolač snage“.

Unatoč umjetnom prebacivanju proizvodnje i u druge dijelove svijeta i umjetnim uzgajalištima, smatra se kako će cijena pravog kavijara sve više rasti jer njegova proizvodnja zapravo opada zbog krivolova i sve veće zagađenosti rijeka.

Izvor: Cover magazin

Prethodni članak
Sljedeći članak

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci