Umrežavanje i osnaživanje ruralnih žena

Povezivanje ruralnih žena u smislu zajedničke sinergije i osnaživanja, poticanja, edukacije i uzajamnog djelovanja iznimno je važno promatramo li to kroz kontekst skupine koja se, prema statistikama i mišljenjima stručnjaka, u konačnici, i samih ruralnih žena,  još uvijek više treba zalagati i truditi za svoju poziciju u društvu. Žene trebaju djelovati zajedno te time stvarati sveukupnu povoljniju poziciju u kojoj će one same sebi biti jedan od glavnih oslonaca.

Umrežavanje – važan faktor osnaživanja žena

Žene su marljive, uporne, strastvene, dosljedne, organizirane…. Ruralne žene u svojoj ljubavi prema obitelji i porijeklu, njegujući tradiciju pokazuju svu svoju predanost istom cilju – zajedništvu koje povezuje baština kao najveća vrijednost koju prenose na nove naraštaje.

Važnost osnaživanja i umrežavanja ruralnih žena danas je možda još i više potrebno isticati uzmemo li u obzir ogromne razlike između modernih gradova i izdvojenih sela. No nije ovdje riječ samo o razlikama u načinu života, razlike postoje između mogućnosti koje su dostupne ženama u gradu, i s druge strane, ženama u selu. Kroz razgovore s ruralnim ženama istaknuo se jedan očiti problem. To je upravo nedostatak informacija (udaljenost sela, problem infrastrukture i sl).

„Upravo je umrežavanje važan faktor osnaživanja, žene kroz suradnju i podršku najviše mogu napredovati što vidimo na primjeru udruge „Žene za otok“. U svega nekoliko godina ta je skupina ambicioznih i aktivnih žena pokrenula i unaprijedila svoja poslovanja te su postale prave ambasadorice svoga otoka. Ono najvažnije u njihovu poslovanju je upravo segment održivosti, povezanosti s tradicijom i društvene odgovornosti. Ne samo na otoku Krku, udruga je poznata i u cijeloj Primorsko-goranskoj županije te se povezala s udrugama na otoku Pašmanu, Pagu, pomaže oformiti i umrežiti žene Gorskog kotara svojim znanjem i iskustvom. Dakle, upravo je umrežavanje bitno kako bi žene iskoristile postojeća znanja i prenijele ga drugim ženama te tako osnažile žene ruralnih krajeva“, istaknula je predsjednica Udruge „Žene za otok“ s otoka Krka Jovana Čutul.

Treba istaknuti kako je Udruga „Žene za otok“ odličan primjer djelovanja jedne skupine koja djeluje s ciljem edukacije, poticanja, umrežavanja te poticanja na uključivanje žena u javni i poslovni život s ciljem podizanja kvalitete života na otoku. Sinergija žena koje su povezane u udruzi jedinstvena je snaga iz koje proizlazi zajednička usmjerenost za boljitak na otoku, očuvanje otočne tradicije, ali i međusobne uzajamnosti koja se prožima kroz njihove aktivnosti. Umrežavanje je ovdje važno i zbog poslovanja, jer su žene međusobno povezane kroz različite djelatnosti i uzajamno djeluju u cilju promocije otoka kao turističke destinacije. Udruga je u želji za još veću promociju otoka pokrenula i projekt pod nazivom „Krila i korijeni“.

Konferencije kao prilika za nova znanja, poslovne mogućnosti i poznanstva. (foto: Udruga Žene za otok, Krk)

Upravo s ciljem umrežavanja i osnaživanja postoji cijeli niz izrazito hvalevrijednih projekata, organizacija i udruga koje su velika podrška ruralnim ženama.

Odličan primjer je Udruga „Hrvatske seoske žene“ u čijoj se organizaciji održava i izbor za Najuzorniju hrvatsku seosku ženu, čiji je cilj upravo promocija vrijednosti i važnosti ruralnih žena. Projekt ima iznimnu važnost u očuvanju tradicije, promocije sela i ruralnih žena, ali i potiče njihovo samopouzdanje, djeluje afirmativno i osnažujuće. Također, Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj „Klub članova selo“ kroz svoje stručne i edukativne seminare i programe snažno podupire djelovanje ruralnih žena i djeluje u vidu njihovog umrežavanja.

Međunarodna mreža poslovnih žena osnovana je 2017. godine u Zagrebu te je najveća mreža poslovnih žena u jugoistočnoj Europi. Ova udruga snažan je oslonac poduzetnicama i poslovnim ženama koje su u njoj pronašle snažnu potporu i oslonac, kako na domaćoj razini, tako i na onoj međunarodnoj. Važan projekt ove udruge je „Mala škola poduzetništva“ koja je izrazito dobro prihvaćena i koja se provodi u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom i Europskom poduzetničkom mrežom.

Upravo su položaj i osnaživanje ruralnih žena u hrvatskom društvu bile okosnica konferencije “Ruralne Europljanke” koja se 24. listopada ove godine održala u Zagrebu. Konferenciju je organizirala Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo” u okviru međunarodnog projekta „ZaŽene – povezane znanjem i iskustvom“. Tom je prilikom Dijana Katica, predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo”, istaknula kako je konferencija na neki način neformalna inicijativa osnivanja zajedničke platforme “Ruralne Europljanke” kojom će se još više osnažiti položaj žena u ruralnim područjima kroz međusobnu suradnju, prvenstveno širenjem mreže na međunarodnom i nacionalnom nivou, kontinuiranim obrazovanjem te promoviranjem žena ruralnih područja.

Na konferenciji je nazočila i načelnica Općine Lovas Tanja Cirba, a koja je iznijela primjer kako ta lokalna zajednica potiče programe usmjerene upravo ruralnim ženama.

“Imamo jedan kvalitetan projekt Centar za održivi razvoj koji je financiran EU sredstvima i bavi se problemom kako seosku ženu osposobiti za tržište rada. Kroz taj program radimo na oživljavanju starih zanata i nakon višemjesečnih edukacija mi danas imamo nekoliko kvalitetnih proizvođačica rukotvorina od zlatoveza i šlinge. Taj tradicijski dio pokušavamo povezati s onim urbanim modnim dijelom i dobiti novi kvalitetan proizvod. Tako kroz društveno poduzetništvo angažiramo i povezujemo naše žene“, istaknula je Tanja Cirba.

Umrežavanje i osnaživanje ruralnih žena kao imperativi cijelog društva

U Hrvatskoj postoji zaista velik broj udruga žena koje djeluju u zajednici s ciljem njihovog poticanja, osnaživanja i umrežavanja. Udruge provode razne projekte koji kroz edukaciju direktno utječu na ranjivije skupine, konkretno žene te jačaju njihovu neovisnost. Iznimno aktivna je i udruga „Žena“ iz Drniša koja svoje djelovanje usmjerava na aktivnosti koje utječu na bolju kvalitetu života, ranjive skupine u društvu, nemoćne i stare, ali i žene. Kroz svoje aktivnosti, udruga provodi savjetovanja, predavanja, razne projekte, potiče i poboljšava informiranost žena o njihovim mogućnostima i pravima.

Za vlasnicu OPG-a iz Gojanca kraj Varaždina Snježanu Tomašić skupovi poput izbora za Najuzorniju hrvatsku ženu, na kojem je i sama sudjelovala, imaju veliku važnost u smislu napredovanja, novih poznanstava i prijateljstava. Također, takve manifestacije prilika su da ruralne žene na jednom mjestu čuju važne informacije koje su im teško dostupne, a koje kasnije mogu implementirati u svoje poslovanje.

Umrežavanje i osnaživanje, kao i sam networking ruralnih žena, trebali bi biti imperativi zajednica želi li se sačuvati hrvatsko selo i njegove vrijednosti. No, iako postoje dobri primjeri koji provode takva djelovanja, njihova važnost i moć ipak još nisu dovoljno prepoznati. Ruralne žene nisu dovoljno (ili nisu nikako) uključene u networking, što je dijelom rezultat samog načina života, manjka slobodnog vremena za pohađanje seminara i konferencija, dostupnosti informacija…

Kako bi podržali i osnažili ruralne žene, svi mi kao pojedinci na tome trebamo još više raditi.

Autor: Antonia Hohnjec  (projekt “Položaj i uloga žena u obiteljsko poljoprivrednim gospodarstvima”)

Izvor: AgroPortal, dozvoljeno prenošenje sadržaja

Tekst je realiziran u okviru Programa poticanja novinarske izvrsnosti Agencije za elektroničke medije.

Naslovna fotografija: Event “Žene krila i korijeni” Udruge Žene za otok / foto: Udruga Žene za otok

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci