Tematski park Bajkovita šuma uskoro otvara vrata znatiželjnim avanturistima

Međimurska je povijest satkana i od mnoštva priča i legendi pomiješanih sa stvarnim događajima koje se pismenim i usmenim predanjima njeguju u tom kraju, poput bajki bude maštu, a kod odraslih izazivaju čuđenje i ponos, pogotovo nakon popularnih knjiga i serijala o sličnim nemanima i dobrim bićima… Jer, i Međimurje svojeg zmaja ima, a kroz njegove šume šuljaju se patuljci, vilenjaci i vile! A, kako zaći u „Bajkovitu šumu“, doznati sve te priče i nekako ih povezati sa stvarnošću? Vrlo jednostavno, jer se u Lopatincu, svega pet kilometara od Čakovca u kolovozu otvara čarobni svijet koji počiva na hrvatskim legendama, mitovima i bajkama.

Bajkovita šuma u Lopatincu
Tematski park „Bajkovita šuma“ svečano je predstavljen u restoranu Međimurski dvori u sklopu završne konferencije projekta TOUREX čija se implementacija provodi u suradnji s tvrtkama Tenkescsárda (Mađarska) – Malo Selo d.o.o. (Hrvatska),sufinanciranog iz programa B Light Grant Sheme kojim se financira suradnja malih i srednjih poduzeća (MSP) na pograničnom području Mađarska – Hrvatska u sklopu INTERREG V-A Programa suradnje Mađarska – Hrvatska 2014. – 2020. Ukupna vrijednost projekta je €349.210,00 s intenzitetom potpore od 75 posto.
Cilj je bio stvoriti inovativnu turističku infrastrukturu i ponudu za posjetitelje koji žele aktivno sudjelovati u istraživanju lokalne prirodne i kulturne baštine. Kroz „Bajkovitu šumu“ posjetitelje će voditi kostimirani vodiči, Veronika Aurora Zrinski i Juraj Zrinski te će ih upoznati s tajnovitim stanovnicima ove čarobne šume. Samo oni koji će slijediti njihove upute imat će se priliku susresti sa strašnim pozojem ili s jednorogom koji ulazak u šumu odobrava samo osobama dobrog srca ili pak murskim deklicama čija narav ovisi o naravi čovjeka.
To je sve moguće zahvaljujući interaktivnim panelima uz pomoć kojih će posjetitelji moći i sami istraživati tematski park, a osim mitoloških bića spominje se naravno i baština obitelji Zrinski. Sve zajedno stvara poveznicu između prošlosti i sadašnjosti. Zahvaljujući inovativnim rješenjima AR tehnologije i elementima povezanih s igricama, posjetitelji u „Bajkovitoj šumi“ mogu oživjeti mitološka bića, ali putem tableta i spasiti šumu od zlih čarolija i naučiti o važnosti očuvanja okoliša i bioraznolikosti. Uz pomoć programa i tehnologije, sve što se otkrije u „Bajkovitoj šumi“, može se povezati sa stvarnošću, odnosno lokalitetima, ponudom ostalih interpretacijskih centara i poučnih staza, povijesnim baštinama i ugostiteljsko-turističkim objektima pa će posjetitelji dobiti ideju kako produžiti i obogatiti boravak u Međimurju.

Budući da obje tvrtke uključene u taj projekt (Malo selo d.o.o. iz Hrvatske i PannoniaInferiorKft. iz Mađarske) vode obiteljske restorane koji njeguju regionalnu gastronomsku ponudu i tradiciju, osmišljen je i gastronomski brend „Zrinski“ koji će biti korišten u obama restoranima, a izdana je i kuharica „Zrinski“ koja će uključivati recepte sa specijalitetima koji će se pripremati u mađarskom restoranu, a moći će se kušati, zahvaljujući cateringu i u hrvatskom restoranu.
Ponuda tematskog parka biti će spremna za svoje posjetitelje u rujnu, a ona uključuje i likovne, pripovjedačke i multimedijalne radionice prilagođene različitim dobnim i interesnim skupinama pa su idealne za školske grupe, teambuilding aktivnosti, obiteljski posjet ili individualne istraživače.

U tematskom parku se prigodnim programima planira tijekom godine obilježavati dane iz područja zaštite prirode i očuvanja kulturne baštine te organizirati festivali poput „Dana slavenske mitologije“, šumske kazališne predstave, koncerti ili meditativno-rekreativni program.

PR
Fotografije: Željka Balja

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci